Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Wątek: Nikon F 80

Domyślnie Nikon F 80

Witam Wszystkich

Jestem tutaj nowy i chciałbym się przywitać (nie znalazłem osobnego posta)

Planuję zakup F 80 ale diabeł kusi mnie, żeby popatrzeć też na cyfraki D 50 i 70.
    Myślicie, że warto inwestować w analoga ?

P.S.
    Jak zmienić to czarne tło forum ?

pebees
    Gość

Domyślnie Re: Nikon F 80

Cytat Zamieszczone przez nikonfan
    Myślicie, że warto inwestować w analoga ?
    To Ty musisz sobie na to pytanie odpowiedzieć. Ja sobie odpowiedziałem, że warto. Dla mnie warto.

Domyślnie

Witaj na forum. Poniewaz napisales rowiez o sprzecie, nie przeniose posta do Nikon Cafe.

Co wybrac? Pytanie o tyle trudne ze nie wiemy do czego uzywasz aparatu, jak czesto i czego po nim oczekujesz. Jakie sa Twoje doswiadczenia? Czy korzystales wczesniej z lustrzanek? Pytania mozna mnozyc. Nie ma wiec sensu, sam napisz lub odpowiedz sobie.

Na stronie glownej, pod tabelami forum, po prawej stronie, masz wybierak "Zmien styl forum". Wskaz "Sub Silver" zeby zmienic styl.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Człuchów

Domyślnie

Witaj na forum nikonfan, baw sie dobrze
    pozdrawiam
    ringo

Domyślnie

IMHO warto.

Gdybym mial wolne fundusze to bym zainwestowal w F100 i F3 (ladny tandemik) a narazie musze sie zadowolic F80 i FE2 ... a na dokladke D70

Domyślnie

W tej chwili mam Olympusa is 200 (od ok. 3 lat) i jego mozliwosci sa dla mnie juz zbyt skromne. Posiadam tez cyfraka (konica x20) ale to jest tylko zabawka - kiepskie zdjecia, zniekształcone, abberacja, niezbyt dobra ostrość, kurz na wewn. części obiektywu.
    Fotografuję głównie na wakcjach, imprezach rodzinnych, itp (ok. 20 rolek na rok)
    Główne motywy to ludze i przyroda. Chcę kupić Nikona F 80 (KIT z obiektywem 28-100) i zestaw filtrów B+W lub Hoya (polaryzacyjny, UV, 80,81,82,soft, itp.). Ciągle poszerzam swoją więdzę z zakresu fotografii, mam już 8 książek, które pomogły mi robić lepsze zdjęcia.
    Zastanawiam się jeszcze nad cyfrakami D 50 lub 70 ale czy to warto ?

P.S.
    Mam propozycję dla Admina, aby założyć i przykleić osobny wątek na powitania Forumowiczów, jakoś tak fajnie by było.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikonfan
    Chcę kupić Nikona F 80 (KIT z obiektywem 28-100) i zestaw filtrów B+W lub Hoya (polaryzacyjny, UV, 80,81,82,soft, itp.). Ciągle poszerzam swoją więdzę z zakresu fotografii, mam już 8 książek, które pomogły mi robić lepsze zdjęcia.
    Zastanawiam się jeszcze nad cyfrakami D 50 lub 70 ale czy to warto?
    Ha.. Ja sobie wymyśliłem coś takiego - mam F80 + 2 obiektywy. Jakiś czas temu szalałem na punkcie F100 po postach, w których rozpływano się na jego temat. Ale męczyła mnie też D70. Dlatego po długim namyśle i drapaniu się po głowie pomyślałem sobie, że zrobię tak:

- F80 nigdy się nie pozbędę dobrowolnie bo to aparacik, w którym drzemią duże możliwości a ja pewno nie wykorzystałem dotąd ani połowy z nich,

- F100 sobie daruję, bo choć to super aparacik, i ze stanów można taki przywieźć (przez znajomych) za równowartość 1500 PLN to jednak nie potrzebuję tak dobrego sprzętu, bo po A - nie będę robił przez to ani więcej zdjęć ani zapewne lepszych, a po B - ceny F80 są tak niskie, że musiałbym sporo opuścić by go sprzedać (body rok temu kupiłem za 900 PLN, teraz by szybko poszedł pewno bym musiał spuścić do 500 PLN)

- D70 - niby fajny ale poczekałbym na następce - nie wiem co to będzie D200? D90? - różne są spekulacje. Choć D70/70S to dobry aparacik to jednak uważam, że Nikona stać na nieco więcej nawet w zakresie sprzętu dla zaawansowanego amatora.

- Póki nie wyjdzie następca D70 - zainwestuje w szkła - te zawsze się przydadzą (choć oczywiście z umiarem - bo jak ktoś kiedyś napisał - mieć pełną torbę obiektywów a potem się zastanawiać który kiedy użyć to też nie za dobre rozwiązanie)

Dlaczego chce utrzymać dwa systemy? (Analog/cyfra)

Bo analog będzie mi służył do FOTOGRAFII a cyfra - do robienia zdjęć.
    A zresztą co się będę chwalił...

Domyślnie

ceny F80 są tak niskie, że musiałbym sporo opuścić by go sprzedać (body rok temu kupiłem za 900 PLN, teraz by szybko poszedł pewno bym musiał spuścić do 500 PLN)
    A kupowałeś używany ?
    Najtaniej co widziałem (nowy) to 1 599 PLN, poniżej link
    http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/lista24-1/
    Używanego nie biorę pod uwagę, można się "nadziać" na złom nawet jak fajnie wygląda z zewnątrz

[ Dodano: Pią 19 Sie, 2005 ]
    D70 - niby fajny ale poczekałbym na następce - nie wiem co to będzie D200? D90? - różne są spekulacje. Choć D70/70S to dobry aparacik to jednak uważam, że Nikona stać na nieco więcej nawet w zakresie sprzętu dla zaawansowanego amatora
    Z tym D 70 to jest róznie, z tego co czytałem na różnych forach fotograficznych aparat wygląda na mocno niedopracowany: kurz na matrycy, kłopoty z nowym softem, problemy z ostrością i inne przypadłości, no i ta cena - zdecydowanie za wysoka. Lepiej pod względem niezawodności wypada D 50, choć różni ludzie też na niego grymaszą.

[ Dodano: Pią 19 Sie, 2005 ]
    Póki nie wyjdzie następca D70 - zainwestuje w szkła - te zawsze się przydadzą (choć oczywiście z umiarem - bo jak ktoś kiedyś napisał - mieć pełną torbę obiektywów a potem się zastanawiać który kiedy użyć to też nie za dobre rozwiązanie)
    No właśnie, za cenę np. D 50 (KIT) mogę mieć F 80 + obiektyw Nikor AF 28-105
    http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/prod20/
    Nie wiem czy to jest lepszy obiektyw niż standardowy, sądząc po cenie (2 x wyższa od podstawowego obiektywu http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/prod55/ ) i po opiniach to chyba tak.

Domyślnie

"A kupowałeś używany ?"

Kupiłem na Allegro - nówka - gość się pozbywał bo dostał w prezencie a miał już cyfrę

"Z tym D 70 to jest róznie, z tego co czytałem na różnych forach fotograficznych aparat wygląda na mocno niedopracowany"

Właśnie dlatego chcę poczekać na następce - o D50 nie mam opinii ale to dość okrojony aparacik a ja wolałbym mieć więcej funkcji, nawet jeśli wszystkich nie wykorzystam niż mniej i później zastanawiać się nad nowym body.

"Nie wiem czy to jest lepszy obiektyw niż standardowy, sądząc po cenie (2 x wyższa od podstawowego obiektywu http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/prod55/ )"

Ja zamiast 28-105 zdecydowałem się na 24-80 (jak w moim podpisie). Niby trochę krótszy ale ponoć lepszy od 28-105

Pozdrawiam
    A zresztą co się będę chwalił...

Domyślnie

Dzięki za info
    Fajne forum
    Będę tu zaglądał cześciej
    Zdjęcia robi fotograf a nie aparat.

Mój sprzęt :
    Czy to jest ważne ?

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów