Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie Macro photography

Do oceny, miało być artystycznie.

D7200/ 50 mm 1.8D/ SB700/

Domyślnie

Nie wiem co gorsze, tytuł czy zdjęcie
    A tak poważnie, to przecież to zdjęcie nadaje się do kosza. Nie ma na nim ostrości w żadnym miejscu.
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Dziękuję

Chyba nie mam dobrego oka. Zdjęcia robię bez AF bo go nie posiadam. Wszystko robię na M.

jak sobie tym poradzić? By w wybranych miejscach było ostro?
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 01-04-2015 o 00:41 Powód: łączenie postów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotocat Zobacz posta
    Chyba nie mam dobrego oka. Zdjęcia robię bez AF bo go nie posiadam. Wszystko robię na M.
    A statyw i LV posiadasz?

jak sobie tym poradzić? By w wybranych miejscach było ostro?
    Ustawić tam ostrość.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Ustawianie ostrości w makro nie jest rzeczą prostą. To raz. Dwa - głębia ostrości jest bardzo mała. Często stosuje się stackowanie zdjęć.

Domyślnie

Na statywie było robione to drugie zdjęcie. Też nie wychodzi ostro, choć jest lepiej. Tylko że ja nie chcę obrabiać swoich zdjęć w kompie. Staram się tego unikać, ponieważ dla mnie przeróbka w programie to nie zdjęcie. Cała sztuka to tak pstryknąć fotę, by w nią nie ingerować, nie składać jej z kilku zdjęć. Spróbuję skorzystać z wyświetlacza. Dzięki za porady. Przynajmniej tu są pomocne, a nie słodzące, typu ładna fota, super. Dzięki raz jeszcze. A wyżej założone zdjęcia miały w założeniu być rozmyte częściowo. Dziś będę próbować dalej.
    Ostatnio edytowane przez fotocat ; 01-04-2015 o 08:23

Domyślnie

Na statywie było robione to drugie zdjęcie. Też nie wychodzi ostro, choć jest lepiej. Tylko że ja nie chcę obrabiać swoich zdjęć w kompie. Staram się tego unikać, ponieważ dla mnie przeróbka w programie to nie zdjęcie. Cała sztuka to tak pstryknąć fotę, by w nią nie ingerować, nie składać jej z kilku zdjęć. Spróbuję skorzystać z wyświetlacza. Dzięki za porady. Przynajmniej tu są pomocne, a nie słodzące, typu ładna fota, super. Dzięki raz jeszcze. A wyżej założone zdjęcia miały w założeniu być rozmyte częściowo. Dziś będę próbować dalej.
    Masz następujące rozwiązania:
    - ostrzyć przez wizjer - trudne, ale nie niemożliwe
    - ostrzyć przez LiveView - łatwiejsze
    - podpiąć aparat do kompa i przechwytywać obraz np. w Camera Control

Jeśli chcesz zwiększyć głębię ostrości, to przysłony nie da się przymykać w nieskończoność i obawiam się, że prędzej czy później i tak będziesz musiał zapoznać się z techniką stackingu, chyba że pozostaniesz przy zdjęciach z bardzo małą głębią ostrości.

Domyślnie

jedynie wyświetlacz wchodzi w grę dzięki za porady, aparatu nie podłączę do kompa

Domyślnie

Tylko że ja nie chcę obrabiać swoich zdjęć w kompie. Staram się tego unikać, ponieważ dla mnie przeróbka w programie to nie zdjęcie. Cała sztuka to tak pstryknąć fotę, by w nią nie ingerować, nie składać jej z kilku zdjęć.
    Jak się czyta takie pierdoły to ręce opadają. A jak fotografowało się lustrzanką analogową to też wychodziły zdjęcia bez obróbki prosto z aparatu? Nie wiem dlaczego ludzie nie potrafią zrozumieć, obróbka to cześć procesu fotografii dlatego aparat zapisuje zdjęcia w formacie RAW. Później taki delikwent robi zdjęcia i jest wielce zdziwiony, że zamiast idealnego zdjęcia jak z okładki magazynu wychodzi taki kasztan jak te powyżej
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 01-04-2015 o 12:02
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Tak, miałam profesora, który robił w ten sposób zdjęcia. Żadnej obróbki. Nie było wtedy cyfrówek, jak mówił liczyły się umiejętności a nie PS czy obróbka zdjęcia w jakikolwiek inny sposób. Zadałam pytanie a tu od razu widzę jestem mieszana z błotem, bo chcę się dowiedzieć czegoś. Podziękowałam za porady, temat zamknięty jak dla mnie .

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów