To nie jest nic złego. ja kiedys instalowałem co tydzień inny system na kompie, bo chciałem wiedzieć. Jak mowiłem to jest głod wiedzy - ale kiedys się najesz do sytaZamieszczone przez icemaster
![]()
Szukaj
To nie jest nic złego. ja kiedys instalowałem co tydzień inny system na kompie, bo chciałem wiedzieć. Jak mowiłem to jest głod wiedzy - ale kiedys się najesz do sytaZamieszczone przez icemaster
![]()
pozdrawiam Sebastian
hmm.. chcialem cos napisac, ale znow ice zaczal by pisac ze go atakuje (?)..
zadam retoryczne pytanie, nie wymagajace odpowiedzi od nikogo - czy aby robienie zdjec cyfrowka (do tego lustrzanka!) nie oznacza pogodzenia sie z pozniejsza obrobka zdjec? a co z rawem?
wiec ki czort zescie sie czepili ostrosci skoro najzwyklejszy unsharp mask z tych fot robi je takimi jakich nasze oczy jeszcze z zadnej cyfry nie widzialy.. i wiecie? wpadli na to nie ludzie od canona, a uzytkownicy nikona.. szkoda ze nie z tego forum![]()
podobnie cena - co tak na rawde obchodzi nas cena D2X oraz 1DsMkII ? nowy nikon ma kosztowac 2x mniej... czyli co? rozumiem ze polowa uzytkownikow ktorzy napisali jako wade (?) canona jego cene, kupi nowego nikosia jak tylko pojawi sie w sklepach.. a 2ga polowa go ne kupi, bo D70 to i tak lepszy sprzet bo D2X jest zbyt duzy i ciezki...
kiedys czytalem masy komentow od uzytkownikow nikona ze CMOS to lipa a prawdziwe matryce to tylko te CCD .. no i masz ci los.. w nikonie siedzi CMOS (ale rym).. i co teraz powiedza osoby ktore psioczyly na CMOSa? pewnie cos znajda... ale juz nie bedzie to "CCD to CCD.. nie tam jakies CMOSy..." ... i tak w qlko...
podobnie back focus - kiedy dotyczylo to 10D, cale forum nikona grzmialo na tem temat, ze canon wydal bubla... ze to kiepski sprzet itp.. ale gdy problem dotknal masowo D70 nagle problem back focusa przestal istniec w sferze zmagan dslr canona kontra dslr nikona.. dlaczego wtedy nikt nie napisal "idz do serwisu, to przeciez zaden problem..." tak jak piszecie to u siebie na forum..? wtedy bylo to cos co pozwalalo smiac sie z aparatu firmy konkurencyjnej...
i gdziez tu kurcze obiektywizm i chec dyskusji o sprzecie skoro takie zagrania sie stosuje?
nie chce tego mowic, ale powiem.. gadacie na fanow canona, ale spojzcie jak sie zachowujecie (nie wszyscy.. niektorzy.. i nie.. nie do ciebie to pisze ice!) .. prawie jak nasza rzadowa opozycja.. nie wazne czy ktos mowi z sensem i robi dobrze.. opozycja jest po to aby byla opozycja... prawda?
zamiast szukac dziury w calym, postarajcie sie (nie ice, to ponownie nie do ciebie pisze..) patrzec na niektore rzeczy nie przez pryzmat nikona, a przez pryzmat sprzetu foto...
sorry, bedzie teraz ostro i krytycznie.. klepiecie sie, jak to sie ladnie zwylko mawiac, po pupciach, powtarzajac sobie nawzajem jakie to fajne macie aparaty a nikon ogolnie jest extra - a wszystko co wypuszcza canon i inne firmy to syf.. no a sami canoniarze to sekta..
doceniam wasz trud checi stworzenia forum bardzo user-friendly.. powtarzacie na kazdym kroku ze to forum jest wyjatkowe... i myslalem ze tak jest.. ale teraz zaczynam myslec troche inaczej.. bo to co widze nie przypomina tego o czym piszecie... a po prostu zamknieta grupe fanatykow sprzetowych - mocne slowa.. i pewnie zaraz przeczytam jakies docinajace riposty, pokrzakiwania i poburkiwania.. ale poczytajcie siebie sami... czy nie uprawiacie fantayzmu?taaa.. i mi sie tez czasem zdarzac stanac w obronie canona.. ale zeby nazwac kogos fantykiem, bedac nim samym... no to juz lekka przesada..
tyle w temacie - zeby go nie ciagnac... zajze tu za kilka dni dopiero... chociaz wydaje mi sie ze wiem czego mam sie spodziewac..
zaskoczcie mnie jakos... i obalcie mit nikoniarza...
dobrej nocy wam zycze
i mniej klepania po "pupciach", bo wtedy ciezko o rzetelna informacje, skoro kazdy kazdemu slodzi i przytakuje..
PS. PROSZE, NIE ODPISUJCIE NA MOJ POST... PO PROSTU SOBIE GO PRZCZYTAJCIE A POTEM OLEJCIE...
Wybaczcie, ze sie wtracam, ale uwazam Twoja opinie Czacha za nieco krzywdzaca. Odnosze nieodparete wrazenie, ze ciut uogolniasz i przez to krzywdzisz znakomita wiekszosc ludzi z tego forum. Czytuje rowniez forum Canona i jako zupelnie bezstronny smialo stwierdze, ze w obu miejscach jest bardzo podobnie, z ta roznica, ze u nas jakby troche bardziej emocjonalnie, rodzinnie znaczy. Uwazam Cie za ponadprzecietnego fachowca w branzy, Twoje posty sa zazwyczaj bardzo meytoryczne, a wiedza ktora przekazujesz niezwykle cenna. To, ze masz tendencje do Canonizowania zupelnie mi nie przeszkadza, a wrecz przecienie, bo krytyka poparta wiedza i doswiadczeniem jest na wage zlota. Ja kupilem Nikona, bo migawka w EOS'ie 50-tce (ktorego mial kolega) chodzila glosno a w F80 cicho i obsluga w N. jakby bardziej intuicyjna (cos jak pomiedzy Nokia i Siemensem, w ktorym do dzis nie pojmuje zasadnosci zastosowania pewnych rozwiazan). Mysle, ze wszyscy wiemy, ze jak sie kupi BMW to juz malo prawdopodobne jest, ze sie przesiadziemy do Mercedesa i odwrotnie. Z tych wlasnie powodow po raz kolejny nabylem NIkona, bez wzgledu na to czy jest lepszy czy gorszy (300 D kulawo lezal mi w dloni, a 10D chyba ciut drozszy). Jesli moge wybiec troche przed orkiestre, to byloby milo, gdybys zachodzil i dzielil sie wiedza, bo w koncu gdzie ja mamy zdobywac jak nie od ludzi takich jak Ty i wielu innych, dzieki ktorym *******y jak ja moga sie czegos nauczyc. Pozdrawiam ...
Pozdrawiam, Olo
Zgadzam się z Oxbow. Moim zdaniem, przy wciąż absurdalnie wysokich cenach sprzętu foto, dla 95% fotografów manifestowanie swoimi wyborami [a tym samym i zakupami] przywiązania do danej metki jest po prostu chore.Zamieszczone przez oxbow
Ja wybrałem F80 bo zdecydowana większość moich wypocin to obrazki statyczne - wygrała więc precyzja naświetlania i pasująca mi ergonomia. Zapewniam jednak, że gdybym bawił się np. w zdjęcia sportowe to mając tą samą kasę na zbyciu nabyłbym na pewno EOS 30 ze względu na lepszy system AF. Nie ma aparatu przewyższającego konkurencję we wszystkim. I bardzo dobrze, bo i po co mam płacić za elementy i opcje, których nie używam? [np. nie przypaminam sobie bym w ciągu ostatnich 2 lat zrobił coś szybszą migawką niż 1/2000, to na co mi 1/8000?].
Inna rzecz - o tym też pisał Oxbow - że jak już się wdepnie w jakiś system, to i racjonalnie i emocjonalnie prościej jest go modernizować aniżeli przejść do konkurencji...
Pozdrawiam, Adam.
F80 | Nikkor 28 f/2.8 AIS | Nikkor 35-70 f/2.8D | Tokina 70-210 f/4 | Sunpak PZ 4000 AF
tak, zdaje sobie z tego sprawe, ze zawsze sa jakies wyjatki, ale nie sposob je opisac.. co wiecej, nie raz to o czym pisze jest marginesem a znaczna wiekszosc prezentuje postawe radykalnie inna niz ja opisalem... wiem o tym... ale musialem to napisac, bo bym nie zasnal
byc moze sposob w jaki postrzgam to i o wo jest bledny.. kurcze.. w koncu dlaczego ja mam miec racje a nie inni?ja to nie Kopernik i nic madrego nie pisze
ot takie tam 3po3 pozna wieczorowa pora..
mysle, ze jesli bedziecie czytali post powyzej bez emocji, zrozumiecie o co mi chodzi.. ale z 2giej strony, nie oczekuje oceny na chlodno.. byc moze kilka osob zareaguje emocjonalnie... ale no coz... jestem na to gotow chyba..
PS. co do systemow - to chyba kwestia indywidualna... to moj 3ci system.. trzeci jesli by brac pod uwage spory zestaw osprzetu... i jestem swiadom tego, iz zapewne nie jest to ostatni system... zanim pojawil sie D7D myslalem sporo o nim.. bo mial to byc naprawde swietny aparat.. przynajmniej z zalozen... ale minolta nie zaszokowala mnie... wiec jest nadal co jest.. na 20D sie nie przesiadam bo nic mi to nie da.... wie czekam na wiosne... na D200![]()
Sorki Czacha ale.....mysle ze zle to odbieraszZarzucasz innym brak obiektywizmu a sam nie masz go za grosz....niestety z coraz kazdym Twym postem przekonuje sie ze jestes niestety fanatycznym Canoniarzem (czemu dales niejednokrotnie na plrfc) a te cale pierdyfksy o obiektywizmie to tylko przykrywka i to dosc marną bo fundamentalizm wyplywa spod niej strumieniami, ale spojrzmy wiec w takim razie na FAKTY ale dobrze by bylo bys TY i czasem poczytał pewne nasze posty z wiekszym dystansem i odrobiną humoru: to co widzę i co mnie prawde mowia bawi to: CANONA NIE MOZNA W ZADEN SPOSOB SKRYTYKOWAC! Kazda uwaga, stwierdzenie czegos tam jest odbierane jako fanatyzm Nikoniarski. Do cholery jasnej.....czy na prawde tak musi byc? Nie moja wina ze po jednej i drugiej stronie sa uzytkownicy ktorzy nic innego nie robią tylko jezdzą po sprzecie. Tacy są po jednej jak i drugiej stronie...jednak czytajac fora globalne...np www.dpreview.com zauwazam znacznie wiecej Canonowych troli na forum Nikoniarskim niz odwrotnie choc tych drugi tez nie brakuje. Kazdy kto osmieli sie napisac najdrobniejsze slowo krytyki cyz tez dywagacji wlasnej i swierdzi niedajboze "ze D2h daje fotki wyraznie ostrzejsze" niz MkII jest natychmiast wdeptywany w ziemię. U kogo nalezy wiec swierdzic fanatyzm? Istnieje mit Canoniarza i Nikoniarza. Co do CCD vd CMOS to jest to paplanie o chlebie i wodzie....jedna i druga technologia ma swoje zalety jak i wady...jednak ta wlasnie dyskusja wyszla tez od uzytkownikow Canona ktorzy uwazają ze CMOS bije na leb CCD....pozniej odezwali sie nikoniarze ze CCD moze byc lepszy i tak sie zaczelo....problem w tym ze kazdy z nich ma troche racji. Napisalem z resztą jakis czas temu ze Nikon raczej tez pojdzie w CMOS (jak wiekszosc..glownei ze wzgledow kosztowych..jak widac nie pomylilem sie) U kogo zatem znow mozna dojrzec fanatyzm? Dojrzyjcie go tez u siebie....bo go niestety nie brakuje
Co do ostrosci: nikt sie nie czepial, ktos zauwazyl tylko DO CHOLERY JASNEJ FAKT ze zdjecia są miekkie....czemu tak Cie to zabolalo?
Niestety nie jestem w stanie wziac odpowiedzialnosci za roznych uzytkowników piszacych rozne rzeczy. Inna jest tez sprawa ze Nikon kalibrowal BF od reki a Canon czesto umywal od tego raczki...nie pamietasz? Wielokrotnie krytykowalismy tu sprzet Nikona...wiec nie wiem o co chodzi...a kazde jakiekolwiek slowo na Canona jest odbierane jako atak i fanatym. Ok niniejeszym obiecuje iz nie napisze juz nic na ten temat...a wszelkie uwagi bede zostawiac dla siebie
Niech nikt nie odbierze mnie zle..to nie atak...ale po przeczytaniu Czacha Twego posta odnoze wrazenie ze sa dwie grupy ludzi...fanatyczni Nikoniarze i wspaniali obiektywni pod kazdym wzgledem Canoniarze
Nic nie poradzę na to ze nawet na to forum moga zawitac fanatyczni Nikoniarze...panuje wolnosc slowa..
![]()
heh.. to zupelnie tak samo jak ja postrzegam krytykowanie nikona - jak tylko cos napisze, to odrazu ze jestem fanatykiemCANONA NIE MOZNA W ZADEN SPOSOB SKRYTYKOWAC! Kazda uwaga, stwierdzenie czegos tam jest odbierane jako fanatyzm Nikoniarskiwydaje mi sie ze interenet ma jedno wielkie ograniczenie - nie da sie wszystkiego powiedziec, zeyby ine bylo jakichs tam niedomowien czy tez zlego zrozumienia...
canon ma wiele wad, ale jak ktos pisze o nieostrych zdjeciach.. no kurcze.. litosci... to tak samo jak ja bym pisal o ciemnych z D70 ... przeciez i tak tzeba je w szopie potem poprawiac... wiec jaka to roznica czy robimy USM czy rozjasnianie?i widzisz... zmusiles mnie do podania czegos o D70.. i teraz bedzie ze najezdzam na nikona... i tak w qlko...
![]()
Czacha, problem polega na tym ze w wielu kwestiach nie piszesz merytorycznie. Podobnie Ice gdy mowicie o sprzecie. Piszecie ogolnikami i stad Wasz problem. Jesli ktos napisal ze zdjecia z 300D sa mniej ostre niz z D70 to MIAL RACJE. Ktos inny odpisze ze dzieje sie tak bo Nikon ma slabszy filtr AA i zakonczy temat. Zaraz jednak znajdzie sie ktos kto napisze np. cos takiego "no i masz na kazdym zdjeciu more, buhahaha..." To jest Twoim zdaniem dyskusja merytoryczna? Sorka, ale dla mnie to bredzenie idiotyzmow. Jesli chcesz pisac o konstrukcji, odnies to do zdjec ktore przewidujesz nia robic. To wszystko, bez nadmiaru bagazu technicznego belkotu, ktory mnie potrzebny jest tylko do 145, 190 czy 250 strony instrukcji obslugi...
Czacha i jeszcze jedno. Fanatyzm, tudziez obrona wlasnej postawy za wszelka cene, to cecha ludzi zaslepionych. Z tym sie zgodzisz mam nadzieje. Pokaz mi na tym forum zaslepienie nikoniarzy w kwestii BF'a, blumingu, krzywych matryc, naswietlania i innych przypadlosci Nikonow. Tematy widac jak na dloni. Wiekszosc jest przyklejona. Wiec jesli wpadles tu pogonic Ica z reprymanda za inne forum, to kto tu jest fanatycznie nastawiony?
Nie bierz tego do siebie, ale w kwestii Nikona zdecydowanie wiecej ma do powiedzenia od Ciebie kazdy praktyk, czyli posiadacz. A w koncu jestes na forum Nikona...![]()
Skontaktuj się z nami