Matryca monitora ci przekłamujeNałóż sobie w PS jedno na drugie i porównaj, różnice są aptekarskie.
Szukaj
Matryca monitora ci przekłamujeNałóż sobie w PS jedno na drugie i porównaj, różnice są aptekarskie.
wybaczcie za moje pytanie, ale wyjasnjcie mi na chlopski rozum czym sie rozni w LR profil od preseta?
podpis niezgodny z regulaminem
Profil aplikowany jest "przed presetem" - decyduje w jaki sposób zostaną wyrenderowane barwy z surówki zarejestrowanej przez matrycę*aparatu. Możliwości korekty barwy są w jego przypadku większe, bo możemy korygować nieograniczoną ilość*dowolnie wybranych walorów barwnych. W presecie można jedynie modyfikować kolorystykę przy użyciu 7-osiowej regulacji tonu, nasycenia i luminancji barw.
Dziękuję za wszystkie porady i komentarze.
Widzę że do niczego nie dojdę z tym profilowaniem (zwykły profil z Color Checkera niczego nie urywa), tak więc nie pozostaje mi nic innego jak przeprosić się z Capture One i mieć problem kolorów z głowy
Dziękuję za wszystkie komentarze, proszę o zamknięcie wątku.
Sprzętowy onanizm prowadzi do twórczej impotencji
Mając sfotografowany wzornik ColorCheckera, to każdy może sobie zrobić taki profil. Oprogramowanie do tego (X-Rite ColorChecer Passport, Adobe DNG Profile Editor, itp) jest bezpłatne i ogólnodostępne.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Skontaktuj się z nami