Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Profile

Domyślnie

Matryca monitora ci przekłamuje Nałóż sobie w PS jedno na drugie i porównaj, różnice są aptekarskie.

Domyślnie

wybaczcie za moje pytanie, ale wyjasnjcie mi na chlopski rozum czym sie rozni w LR profil od preseta?
    podpis niezgodny z regulaminem

Domyślnie

Profil aplikowany jest "przed presetem" - decyduje w jaki sposób zostaną wyrenderowane barwy z surówki zarejestrowanej przez matrycę*aparatu. Możliwości korekty barwy są w jego przypadku większe, bo możemy korygować nieograniczoną ilość*dowolnie wybranych walorów barwnych. W presecie można jedynie modyfikować kolorystykę przy użyciu 7-osiowej regulacji tonu, nasycenia i luminancji barw.

Domyślnie

Dziękuję za wszystkie porady i komentarze.
    Widzę że do niczego nie dojdę z tym profilowaniem (zwykły profil z Color Checkera niczego nie urywa ), tak więc nie pozostaje mi nic innego jak przeprosić się z Capture One i mieć problem kolorów z głowy
    Dziękuję za wszystkie komentarze, proszę o zamknięcie wątku.
    Sprzętowy onanizm prowadzi do twórczej impotencji

Domyślnie

Dodam, że warto mieć profil zrobiony do każdych warunków oświetleniowych.
    nazir_altamar jeśli masz sfotografowaną kartę mogę zrobić taki profil, potrzeba mi RAW lub dng .
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

Mając sfotografowany wzornik ColorCheckera, to każdy może sobie zrobić taki profil. Oprogramowanie do tego (X-Rite ColorChecer Passport, Adobe DNG Profile Editor, itp) jest bezpłatne i ogólnodostępne.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów