Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Profile

Domyślnie

Profile Editor powinien dostać zdjęcie juz z ustawionym WB.
    Co prawda w kolejnej zakładce możesz ustawić WB, ale łatwiej to zrobić w LR (nie ruszać nic poza WB) i wyeksportowac do DNG.
    Edycja profili nie jest łatwa, ba jest wręcz bardzo skomplikowana (od strony kolorystycznej) bo zmiana jednego odcienia wpływa na inne.

Ja próbowałem się tym bawić, ale w końcu dałem sobie spokój i używam tylko gdy soft ColorCheckera sam sobie nie radzi - np. w takich przypadkach jak na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=IrEtS3BnNkU ( z resztą na jego podstawie sam się uczyłem)
    A "zmiany" w profilach mam zrobione jako manipulacje HSL zapisane do presetów LR.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 31-03-2015 o 13:34
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Zdjęcia z ustawionym WB tez wyglądają inaczej
    Tzn otwieram zdjęcie w Lightroom, dla pewności - reset, ustawiam profil kolorystyczny (utworzony przez Color Checker), ustawiam WB, export jako DNG, otwieram wyexportowany plik DNG w DNG PE, z menu ustawiam profil jaki użyłem w Lightroomie i... mam inne kolory, kontrast

U góry DNG PE na dole LIghtroom

Sprzętowy onanizm prowadzi do twórczej impotencji

Domyślnie

U mnie wyglądają i tu i tu zdjęcia wyglądają jednakowo. Różna kolorystyka może wynikać z oprofilowania monitora.

-----------
    Edit:
    Albo wybrania złego profilu - profil DNG jest zapisany w pliku i ładuje się automatycznie.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 31-03-2015 o 14:46
    Nikon

Domyślnie

GoznoG to polecam wymianę albo kalibrację monitora
    Zdjęcia są screenshotem, popatrz na kartkę pocztową o ile jest bardziej nasycona kolorami na dolnym zdjęciu, czerwony kolor na plycie CD bardzo mocno się różni między zdjęciami, biel na opakowaniu kremu to tak na szybko chyba największe różnice.
    Sprzętowy onanizm prowadzi do twórczej impotencji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nazir_altamar Zobacz posta
    GoznoG to polecam wymianę albo kalibrację monitora
    Zdjęcia są screenshotem, popatrz na kartkę pocztową o ile jest bardziej nasycona kolorami na dolnym zdjęciu, czerwony kolor na plycie CD bardzo mocno się różni między zdjęciami, biel na opakowaniu kremu to tak na szybko chyba największe różnice.
    Nie mówię o twoich, a u mnie.
    Jeden screenshot z LR, a drugi z Profile Edytora:
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 31-03-2015 o 15:08
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zbaw Zobacz posta
    Nie mówili i jak nie zapłacić za warsztaty to nie usłyszysz.
    Nie liczyłem na to, że zdradzą, jak to robią. Miałem tylko nadzieję, że wyjaśnili, czy to jest fizycznie jeden profil do wszystkich aparatów, czy oddzielne do każdego, dające finalnie identyczny rezultat.
    Z filmiku wynika, że taki sam do wszystkich, a to i mi, nie znającemu się na rzeczy, wydaje się nieprawdopodobne.
    Historia zna jednak przypadki, że rzesza mądrych mówiła, że coś jest niemożliwe, a przyszedł jeden bez tej wiedzy i zrobił

Domyślnie

Jest to bardzo łatwo zrobić i przekonać się jak kiepski jest to pomysł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Nie mówię o twoich, a u mnie.
    Jeden screenshot z LR, a drugi z Profile Edytora:
    GonzoG, no offense, ale u mnie na dziadowskim laptopie, o kalibracji nie wspomnę, te dwa obrazki są różne. Na drugim jest mniej saturacji, za to wpada w żółte.

Domyślnie

I tak ma być - silnik Adobe ma nieco inny rendering barw niż silnik X-Rite, który trochę mocniej podkręca nasycenie barw (najprawdopodobniej w celach marketingowych). W tonie nie ma natomiast jak widać większych różnic.

Domyślnie

Ale u mnie właśnie z X-rite są wyblakłe i do tego żółte, patrząc na dolną linijkę, od białego w szarości.

edit: OK odwotnie zrozumiałem

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów