Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Profile

Domyślnie Profile

Po obejrzeniu filmiku zrobionego przez DR5000 interesuje mnie jak stworzyć JEDEN profil do kilku aparatów.
    Chciałbym się również dowiedzieć w jaki sposób można "zmodyfikować" dany profil, więcej/mniej kolorów, rozjaśnienie koloru skóry, itp.
    Nie interesują mnie gotowe profile tylko informację które pozwolą mi takie profile tworzyć.

Jako że temat podobny to może też ktoś wie gdzie znajdę informacje jak modyfikować istniejące profile DNG.

Pytałem u źródła ale jak kamień w wodę ;(

Liczę na Waszą wiedzę i doświadczenie
    Ostatnio edytowane przez nazir_altamar ; 29-03-2015 o 14:01
    Sprzętowy onanizm prowadzi do twórczej impotencji

D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Domyślnie

1. Nie zrobisz jednego profilu do kilku aparatów. Profil to sposób w jaki interpretowane są dane RAW, a te są indywidualne dla każdego modelu.

2. Do edycji profili aparatów do LR/ACR służy Adobe DNG Profile Editor - nie pozwoli Ci na szybkie zmiany i po każdej zmianie trzeba na nowo uruchomić LR/ACR, ale można zmieniać interpretację dla setek odcieni, a nie tylko kilku kolorów.

3. Do tego, aby używać "jednego" do kilku aparatów, to musisz zrobić profile do każdego aparatu, następnie nazwać je jednakowo i później stworzyć presety ładujące ten profil.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dziękuję za link i odpowiedź.

GonzoG - w takim razie rozumiem że to co jest pokazane na powyższym filmiku to różne profile o tej samej nazwie co daje wrażenie jednego profilu dla kilku aparatów.

DNG profile editor - mam pobrany z gym że jego obsługa jak dla mnie nie należy do najprostszych w szczególności jak edytować i zapisywać już istniejące profile. Wszelkie linki mile widziane

Domyślnie

Od strony obsługi to jego użytkowanie jest bardzo proste -

Otwierasz zdjęcie w DNG, następnie z listy wybierasz profil, albo otwierasz zapisaną "recepturę".

A później masz opcje edycji:
    - kolorów - klikasz na zdjęciu, a następnie zmieniasz suwakami albo na kole
    - krzywej
    - poziomów dla kolorów RGB - jak w zakładce kalibracja w LR/ACR.

Zapisujesz do profilu lub receptury, ale tylko profile odczytasz w LR/ACR
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    1. Nie zrobisz jednego profilu do kilku aparatów. Profil to sposób w jaki interpretowane są dane RAW, a te są indywidualne dla każdego modelu.
    Warto obejrzeć materiał, o którym się dyskutuje. Wyraźnie jest tam powiedziane (5:43), że do wszystkich aparatów stosowany jest ten sam profil.
    Może wypowie się ktoś, kto był na spotkaniu z dr5000 podczas targów w Łodzi. Mówili tam coś na ten temat?

Domyślnie

Może wypowie się ktoś, kto był na spotkaniu z dr5000 podczas targów w Łodzi. Mówili tam coś na ten temat?
    Nie mówili i jak nie zapłacić za warsztaty to nie usłyszysz.
    Jeżeli w puszkach poustawiasz profile, żeby fotki były zbliżone to jeden profil zadziała.
    Pod ich filmem ktoś napiosał
    Potrzebne jest jeszcze takie narzędzie jak Adobe DNG Profile Editor. Zakładam że robisz zdjęcie z tablicą ColorChecker następnie tworzysz suchy skalibrowany profil aparatu (bez dodatków). Przypisujesz ten profil do normalnego zdjęcia (np zdjęcie z pleneru jak w filmiku) w lightroomie. Plik ze zdjęciem z przypisanym profilem (DNG) otwierasz w Adobe DNG Profile Editor i tam masz odpowiednie suwaczki którymi edytujesz poszczególne składowe np zaznaczasz pipetą kolor skóry, trawy, nieba itp. W każdym pobranym pipetą swatchu, korygujesz wartości HSL, dodatkowo masz zakładkę z krzywymi dla ogólnego zdjęcia (zwiększenie kontrasu, rozjaśnianie itp). Na koniec jak już skorygujesz kolory, zapisujesz profil z nową nazwą i gotowe. Analogicznie można obrobić to samo zdjęcie w lightroomie, w zakładce HSL. Jedyna różnica jest taka że w lightroomie musisz to zapisać jako preset, a za pomocą color checkera + DNG Profile Editor zapisujesz jako gotowy profil.
    W mojej ocenie ich profil rozjaśnia całość i schładza żółcie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kolorq Zobacz posta
    Warto obejrzeć materiał, o którym się dyskutuje. Wyraźnie jest tam powiedziane (5:43), że do wszystkich aparatów stosowany jest ten sam profil.
    Warto wiedzieć o czym mowa, a nie bzdury gadać.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Warto wiedzieć o czym mowa, a nie bzdury gadać.
    Otóż to. Pomysł, by używać jednego profilu dla wszystkich aparatów jest piramidalnym idiotyzmem.

Domyślnie

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i komentarze.
    Na chwilę obecną chciałbym skupić się tylko i wyłącznie na edycji profili w DNG Profail Editor.
    A więc otwieram DNG w zakładce Color Tables wybieram interesujący mnie profil z Base profile menu.
    No i w tym momencie zdjęcie które otwieram ma się nijak do zdjęcia jakie widzę w Lightoomie. Ani balans bieli ani kolory po prostu nic sie nie zgadza.
    Jak mam "personalizować" profil skoro nie mam podglądu na żywo jak to wygląda na zdjęciu?
    Co w takim razie robię źle, albo innymi słowy co zrobić aby zdjęcie (DNG) otwarte w DNG PE wyglądało tak samo w Lightroomie z tym samym profilem?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów