Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Filtr do sportu

Domyślnie

Teraz patrze, że Hoya ni jest taka droga aż coś mi się ubzdurało że kosztuje grubo ponad 100. A czy jesteście w stanie podlinkować mi jakiś dobry filtr do mojego nikona i do tego typu zdjęć?

Domyślnie

hmmm... zastanów się raz jeszcze czy to w ogóle ma sens...

18-55 kręci mordą, więc do każdego zdjęcia obowiązkowo trzeba będzie za każdym razem ustawiać polar... a to nie jest ot i zrobione. Trzeba go dość precyzyjnie ustawić.

A najlepiej kupić minimum 67mm:
    Hoya: Pro1 Digital, HD
    Marumi: DHG, DHG Super
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

filtr do nieba filtr do sportu filtr do nikona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arivia Zobacz posta
    Chciałbym dodać trochę dynamiki w te zdjęcia i aby niebo było bardziej niebieskie Czy jest sens kupowania takiego filtra?
    Nie rozumiem jak można nadać zdjęciu dynamikę filtrem polaryzacyjnym? Mam wrażenie ktoś kto kupi sobie aparat z kitem zrobi nim zdjęcia a później zobaczy efektowne foty profesjonalistów w internecie to myśli, że oni jakiś nieprawdopodobny sprzęt mają. Jakieś cudowne filtry dające spektakularne efekt czy coś w tym guście
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Nie rozumiem jak można nadać zdjęciu dynamikę filtrem polaryzacyjnym? Mam wrażenie ktoś kto kupi sobie aparat z kitem zrobi nim zdjęcia a później zobaczy efektowne foty profesjonalistów w internecie to myśli, że oni jakiś nieprawdopodobny sprzęt mają. Jakieś cudowne filtry dające spektakularne efekt czy coś w tym guście
    Aparat mam od ładnych paru lat a o profesjonalistach nic nie wspominam bo wiem, że nie ma szans robić takich zdjęć nawet mając nie wiadomo jaki sprzęt. Przez filtr chcę tylko podkreślić kolory np. niebo aby było bardziej niebieski. Wiem, że można to robić w programach ale tak jak pisałem nie lubię edytować zdjęć i o wiele większą radość daje mi dobrze zrobione zdjęcia niż bardzo dobrze wy edytowane.

Domyślnie

Aparat mam od ładnych paru lat a o profesjonalistach nic nie wspominam bo wiem, że nie ma szans robić takich zdjęć nawet mając nie wiadomo jaki sprzęt. Przez filtr chcę tylko podkreślić kolory np. niebo aby było bardziej niebieski. Wiem, że można to robić w programach ale tak jak pisałem nie lubię edytować zdjęć i o wiele większą radość daje mi dobrze zrobione zdjęcia niż bardzo dobrze wy edytowane.
    To trzeba było kupić kompakt, z dziesiątkami różnych efektów, a nie lustrzankę.

Chcesz mieć ładne kolorowe niebo przy zdjęciach "sportowych" - bez edycji się nie obędzie... i nie JPEGów z aparatu, a RAWów.
    Poza tym najprawdopodobniej trzeba będzie jeszcze odpowiednio dobrać ekspozycję, aby nie wypalić nieba.

No i trzeba jeszcze wspomnieć o jednym - filtr polaryzacyjny ma bardzo ograniczone "działanie" na niebo - przyciemnia jest w dość wąskim zakresie kątów względem słońca.
    To nie jest rozwiązanie do sportu, gdzie nie masz żadnego większego wpływu na kierunek z którego robisz zdjęcie, czy porę dnia.

Chcesz mieć ładne zdjęcia sportowe - naucz się je odpowiednio robić i obrabiać.
    Nikon

Domyślnie

Jak chcesz robić dobre zdjęcia to musisz się też nauczyć obróbki. To całe gadanie, o jakiejś tam radości ze zdjęć bez obróbki jest bez sensu. Filtr w tym przypadku to tylko zmarnowane pieniądze, które lepiej wydać np. na zapasowy akumulator czy kartę pamięci. A tak w ogóle jak chcesz fotografować sport to zainwestuj w teleobiektyw.
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 28-03-2015 o 15:48
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Ok czyli filtr jest średnim rozwiązaniem. A czy jest coś co przy niewielkich nakładach podniesie trochę jakość zdjęć? Obrabiać zdjęcia to zawsze coś tam robię ale tak jak mówię większą radość daje mi robienie zdjęć a nie obrabianie Co do teleobiektywu i sportu, to wydaje mi się, że go nie potrzebuję bo trenują kolarstwo i tylko ten sport mnie głównie interesuje a gdy robię zdjęcia to robię je z samochodu serwisowego, który jedzie w odległości kilku metrów.

Domyślnie

(...) A czy jest coś co przy niewielkich nakładach podniesie trochę jakość zdjęć? (...)
    Tak. Zdobycie wiedzy i praktyki.
    Nikon

Domyślnie

Nie ma filtra który robi cuda. Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Rób zdjęcia i tyle. Z czasem będą lepsze bez tego cudownego filtra.
    ...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów