Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez żonkil Zobacz posta
    Czy to będzie chipset H61 czy Z68, to procesor będzie tak samo wydajny. Chipsety różnią się ilością USB, SATA, obsługą RAID, pamięci szybszych niż 1600 MHz czy możliwością OC procesora. Sam procesor będzie zaś działał tak samo jak wydajnie na płycie za 150 zł jak za 1500 zł.

Przesiadka z Celerona na i3 a zwłaszcza na i5 to będzie spory skok wydajnosciowy. Kolejnym krokiem powinno być dołożenie ramu oraz SSD.
    Bzdury jakich malo.
    Stare chipsety mogą nie współpracować poprawnie z najnowszymi procesorami, to raz.
    A przesiadka z Pentiuma na i3 to dodanie HT, z czego LR skorzysta tylko przy eksporcie, więc w pracy programu nie będzie żadnej różnicy.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Chipsety H61, B75, P67, Z68, H77, Z77 współpracują tak samo dobrze z procesorami Intel z serii Sandy Bridge oraz Ivy Bridge. Wiadomo, że Haswella, Devils Canyon czy nowego Broadwella (którego premiera niebawem) nie wrzucisz na taką płytę, ponieważ nie pasuje do niej nawet fizycznie (nieco inny socket).

Z Twoich postów można wywnioskować, że Lightroom działa tak samo wolno na niskotaktowanym i3 (czyli Twoje i5 w lapku, bo z i5 to ma tylko nazwę), jak na wysokotaktowanym pełnowartościowym i7, który ma 2 razy więcej rdzeni, taktowanie 1.5x wyższe oraz nowszą technologię (która przy takim samym taktowaniu jest średnio 25% wydajniejsza, bo to 2 generacje procesorów Core).
    D600 + S15-30/3.5-4.5 + S35/1.4Art +S85/1.4HSM + SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez żonkil Zobacz posta
    Z Twoich postów można wywnioskować, że Lightroom działa tak samo wolno na niskotaktowanym i3 (czyli Twoje i5 w lapku, bo z i5 to ma tylko nazwę), jak na wysokotaktowanym pełnowartościowym i7, który ma 2 razy więcej rdzeni, taktowanie 1.5x wyższe oraz nowszą technologię (która przy takim samym taktowaniu jest średnio 25% wydajniejsza, bo to 2 generacje procesorów Core).
    Bo działa tak samo.

Różnica jedynie w imporcie (pod warunkiem generowania dużych podglądów) i eksporcie.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Kup ssd, nazbierasz pieniądze i kupisz nowy komputer, a dysk przelozysz.
    D5100 + N18-105 + N35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Zmiana w tym komputerze wiele nie da.

SSD możliwe, że minimalnie przyśpieszy wczytywanie podglądu z cache, ale tylko w module listy, nie develop.
    RAM - nie wiele zmieni.
    Procesor - może minimalnie przyśpieszyć wyświetlanie zdjęć w module develop i eksport.

Takie sprzętu raczej nie warto "unowocześniać". Lepiej odkładać na coś znacznie mocniejszego.
    Dołożenie RAMu poprawia sytuację, wyczytałem to w amerykańskim forum dot. LR, zastosowałem u siebie i potwierdzam, że warto było. Dołożyłem 2x4gb do już posiadanych 2,5-letnich 2x4gb Kingston 1333 cl9 i poczułem różnicę. Inne parametry:
    - win7 HE 64-bit
    - i5-2500K @ 3,3GHz
    - mobo lga 1155 wcześniej chipset P75, teraz Z68
    - LR4 z katalogami po 400-600 nefów, teraz LR5 ale nie mam nowo utworzonego katalogu z tysiącem nefów jeszcze, więc trudno powiedzieć.
    Przed zmianą płyty głównej i instalacją systemu, LR4, ponoć bardziej problematyczny od v5, przyspieszył zdecydowanie, w module develop skończyły się przycięcia suwaków, zwiechy modułu. W przypadku autora wątku, warto byłoby (o ile płyta główna na to pozwala) zainwestować w procesor (i5 lub i7- tu chodzi o cache lev. 2 i 3 oraz fizyczną "ilość procesorów") i RAM, z których korzysta LR przy założeniu, że system jest 64-bitowy i widzi cały RAM. Są tacy co twierdzą, ze LR5 ma mniejsze wymagania niż v.4.

Cytat Zamieszczone przez misiu610 Zobacz posta
    Kup ssd, nazbierasz pieniądze i kupisz nowy komputer, a dysk przelozysz.
    SSD przyspieszy ładowanie programu jedynie. temat LR był już traktowany wiele razy (dogłębniej) w innych wątkach tego forum. Polecam tą stronę: http://www.computer-darkroom.com/blo...m-performance/ . Jedyny sens daje MZ posiadanie min. 2 ssd: 1 na system+LR, 2 na nefy.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 11-04-2015 o 10:46
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Panowie, dziękuję za odpowiedzi.

Po pierwsze nie rozumiem jednego, mianowicie postów w stylu "składaj na nowy komputer". Przecież architektura sandy czy ivy bridge jest stosunkowo nowa i ponoć bardzo udana/wydajna. Natomiast z postów niektórych osób wynika, że kompletnie nie nadaje się do komfortowej pracy w LR. Chyba trochę przesadzacie Panowie, bo skoro ulepszenie SB/IB nic nie da, to wina nie leży po stronie kompa, a kiepskiej optymalizacji programu! I tutaj nawet przesiadka na nowszy haswell również nic nie da. Poza tym nie bawię się w podkręcanie - nie znam się na tym i nie chcę znać. Od kilkuprocentowego wzrostu wydajności bardziej cenię sobie stabilną pracę.

Z tego co widzę to LR jest po prostu kiepsko zoptymalizowany.

I rozumiem, że kolega bialogardzianin miał 8GB i dołożył kolejne 8gb? Teraz razem 16GB?!? Tyle nie dam razy włożyć, ale myślę, że dołożę na razie kolejne 4GB, żeby mieć łącznie 8GB. Może chociaż trochę pomoże. Dysk ssd przyśpieszy prawdopodobnie głównie ładowanie systemu (system 64bit) i uruchamianie samego programu, wpływu na pracę w develop nie będzie miał. A jako backup zdjęć SSD to kiepski pomysł. Ja pracuję na RAFach, nie NEFach, każdy po 25MB, musiałbym kilka takich ssd kupić

EDIT, wielkie thx za artykuł http://www.computer-darkroom.com/blo...m-performance/
    Generalnie wynika z niego, że najistotniejsze są procesor, RAM i potem ewentualnie SSD. A w zasadzie najlepiej najpierw zmienić procka:

The second area I want to look at is the CPU. Again, Lightroom is renowned for being very demanding of the CPU. In particular, preview rendering and loading images into Develop module, especially when luminance noise, color noise, sharpening, and lens corrections are applied to a photo. In this context, Lightroom’s performance will benefit greatly when recent CPU types such as the Intel Core i5 or i7 are used, especially when they’re combined with 4GB or more of ram.

especially when luminance noise, color noise, sharpening, and lens corrections are applied to a photo - o to mi właśnie najbardziej chodzi. Obraz mi wtedy tak klatkuje, że poezja Mało tego, jak zastosuję te opcje (wiadomo, na końcu) i zmienię na inne, kolejne zdjęcie, to jak wracam na to poprzednie to też długo czekam, aż wyostrzy.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez ryto ; 08-04-2015 o 20:07

Domyślnie

Do Lr wystarczy 8GB RAM.Nie potrzeba 16GB.
    CPU, w przypadku korzystania z Lr, jest najistotniejszym elementem kompa.
    Temat wałkowany setki razy.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ryto Zobacz posta
    I rozumiem, że kolega bialogardzianin miał 8GB i dołożył kolejne 8gb? Teraz razem 16GB?!? Tyle nie dam razy włożyć, ale myślę, że dołożę na razie kolejne 4GB, żeby mieć łącznie 8GB. Może chociaż trochę pomoże. Dysk ssd przyśpieszy prawdopodobnie głównie ładowanie systemu (system 64bit) i uruchamianie samego programu, wpływu na pracę w develop nie będzie miał. A jako backup zdjęć SSD to kiepski pomysł. Ja pracuję na RAFach, nie NEFach, każdy po 25MB, musiałbym kilka takich ssd kupić

EDIT, wielkie thx za artykuł http://www.computer-darkroom.com/blo...m-performance/
    Generalnie wynika z niego, że najistotniejsze są procesor, RAM i potem ewentualnie SSD. A w zasadzie najlepiej najpierw zmienić procka:

The second area I want to look at is the CPU. Again, Lightroom is renowned for being very demanding of the CPU. In particular, preview rendering and loading images into Develop module, especially when luminance noise, color noise, sharpening, and lens corrections are applied to a photo. In this context, Lightroom’s performance will benefit greatly when recent CPU types such as the Intel Core i5 or i7 are used, especially when they’re combined with 4GB or more of ram.

especially when luminance noise, color noise, sharpening, and lens corrections are applied to a photo - o to mi właśnie najbardziej chodzi. Obraz mi wtedy tak klatkuje, że poezja Mało tego, jak zastosuję te opcje (wiadomo, na końcu) i zmienię na inne, kolejne zdjęcie, to jak wracam na to poprzednie to też długo czekam, aż wyostrzy.
    Pozdrawiam.
    Tak, miałem 2x4GB kupione 2,5 roku temu, które wystarczało do LR2, teraz mam 4x4GB, w tym nowe moduły różniące się drobnym elementem (bo tych które używałem już nie były dostępne). Kingston Polska jednak wsparł mnie od strony technicznej, zaproponował inne moduły, sprawdził ich kompatybilność u techników, po czym zapewnił, że będą śmigać ze starymi, co potwierdzam. Kiedy kupiłem i zainstalowałem (mając jeszcze te 2x4GB RAM) upgrade LR4, nowy lajtrum w module Develop (mimo przeprowadzonej optymalizacji zalecanej przez producenta i zainspirowanej forami lajtrumowymi) zaliczał zwiechy objawiające się białymi artefaktami (pustymi polami białymi), pojawiały się często zamrożenia suwaków. Pomagały tymczasowo restarty LR żeby dało się jako tako pracować, ale niesmak pozostawał (poparty negatywnymi opiniami większości uzytkowników na całym świecie). Mając 16GB te wszystkie przypadłości wyżej opisane w MOIM PRZYPADKU, W MOJEJ KONFIGURACJI PC odeszły. Czułem mały niedosyt, że nie mam i7 (który ma więcej wątków), bo kiedy badałem temat na naszym forum, to czytałem, że nikt z posiadaczy i7 nie narzeka na sknocony LR (nie wnikając w ilość RAMu w ich zestawach- mieli najczęsciej 8, 16 a nawet więcej GB). Te pozytywne wypowiedzi posiadaczy i7 potwierdzają połowę wypowiedzi Andrzej1974 o procesorach. Nie wyssałem sobie z palca teorii o zwiększeniu użyteczności kosztem zwiększenia RAMU, wystarczyło poguglać sobie, upewnić się i poszukać odpowiednich modułów RAM. Nie mam zamiaru nikogo przekonywać (kopać się z koniem), mi to pomogło i tyle, dzielę się tym z użytkownikami żeby jakoś pomóc tak jak i mi wiele razy pomożono na tym zacnym forum. Acha, zastrzegam żeby nie było: bialogardzianin nie ponosi odpowiedzialności za sytuację kiedy ktoś dołoży RAM a mimo to LR4 (lub 5) dalej będzie zaliczał przypadłości.
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Ja raczej zamrożeń suwaków nie odczuwam, podobnie jak nie widzę białych artefaktów. Choć czasami zdarza się, że jak przesuwam suwakami to obraz nie wyostrza się od razu, więc podgląd zmian trochę kuleje. Ale to może wina pracy akurat na zewnętrznym dysku usb 2.0 . Natomiast dołożę 8 GB pamięci i albo zostawię te 4 gb, które już mam (czyli będzie w sumie 12, ale pewnie nie w dualu), albo wyjmę te 4gb i zostawię tylko 8GB. Zobaczę, która opcja będzie lepsza.

Natomiast mam pytanie co do pracy w LR 4/5 na prockach i5 (najlepiej sandy/ivy, i7 to już za duży wydatek). Szczególnie po zaaplikowaniu ostrości, usuwania szumów (luminacja) i korekcji obiektywu - te czynności obciążają procka najbardziej i u mnie, na Pentium G840 , bardzo spowalniają pracę. Jak to jest w przypadku i5? Da się wytrzymać?
    Ostatnio edytowane przez ryto ; 09-04-2015 o 09:37

Domyślnie

i5 4690k, 8 GB ram i SSD praca na Lr 5 płynna i nic się tnie

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów