Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Początki

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Początki

Witam wszystkich ;]
    Mam na imię Andrzej i jestem anonimowym...
    Tzn. byłem anonimowym, bo forum jedynie przeglądałem od paru miesięcy i można powiedzieć, że mniej więcej Was kojarzę;). Fotografuję od 1.5 miesiąca Nikonem d70s i w końcu postanowiłem coś zamieścić.
    Zdjęcia, które zamieszczę były robione na szkłach m42, z których mogłem korzystać dzięki uprzejmości Darka:). W każdym razie kupiłem już 90-tkę Tamrona i postaram się o pierścienie, bo wkrótce lato i będzie sezon w pełni ;]
    Niestety zanim nauczyłem się, jak poprawnie oświetlać i ostrzyć, zepsułem trochę sytuacji, ale wrzucę tutaj te zdjęcia, które moim zdaniem mają najmniej mankamentów (choć w wielu widać jeszcze problemy z GO... wszystko dlatego, że robiłem zdjęcia na bardzo dużej dziurze. W niektórych jest większy lub mniejszy crop.
    Ale tyle dobrego.
    Jedziemy:

Podłoże było niespecjalnie ciekawe, stąd wolałem dać mu szarość.

Pająk ustawił się dość ciekawie, szkoda, że nie złapałem go w całości i odwłok jest nieco nieostry.

Tutaj już na szczęście miałem oparcie w postaci drzewa. A dzięki niziutkiej temperaturze na zewnątrz i wieczornej porze, mogłem zbliżyć się dość znacznie bez płoszenia go.

Pozdrawiam
    Atrax

Domyślnie

Cześć!
    Nie mogę się już doczekać gdy opanujesz tego Tamrona

Jeśli chodzi o zdjęcia, najlepiej technicznie wypada 4. Kadr, kolory, ostrość bdb. Dwie ostatnie też są niczego sobie, choć pszczoła była mocno niedoświetlona i troszkę nieostra, a muchówce przydałaby się większa GO. 3 muchę bym też przekadrował, a wija się pozbył (troszkę za mocno i zbyt agresywnie ucięty).

Jako usprawiedliwienie kolegi powiem, że wcześniej nie miał zupełnie do czynienia z fotografią i od razu przeszedł do trybu manualnego i M42. Co mu się bardzo chwali, bo nie sięgał po automat

Pozdrawiam.
    I życzę jak najwięcej dobrego światła w obiektywie
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Witamy nowego pasjonata fotografii (makrofotografii).
    Ćwicz, podpatruj, słuchaj rad Dark'a i podsyłaj fotki, jest dobrze a będzie - tuszę - jeszcze lepiej.
    Pozdrawiam
    D70s + T17-50/2.8 + SB 600

Domyślnie

Witaj. Jak na początkującego nie jest źle, zresztą pozazdrościć takiego nauczyciela jak Dark - teraz pozostaje czekać kiedy uczeń prześcignie mistrza

Domyślnie

Bardzo dobre efekty uzyskales jak na poczatek z macro.
    Musisz tylko zwiekszyc glebie ostrosci i bedzie OK.

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi :)

Staram się słuchać Darka (i posłuchałem zarówno przy wyborze aparatu, jak i szkieł) i za każdym razem na tym dobrze wychodzę. Na początku praktycznie o niczym nie miałem pojęcia. Prawdopodobnie do dziś klepałbym zdjęcia bez dyfuzora na maksymalnym cropie.
    A i cieszę się, że rozpocząłem zabawę akurat z m42. Warto było choćby po to, aby wyzbyć się całkowicie odruchu sięgania po AF.
    W każdym razie odwiedzam ten dział od długiego czasu i jestem pod ogromnym wrażeniem zdjęć, jakie robicie.
    W miarę nabierania wprawy, też będę tu coś zamieszczał. Najbliższy wypad w plener planuję w piątek. Oby tylko pogoda dopisała, czego i wszystkim życzę :)

Pozdrawiam!
    Atrax

Uprawnienia umieszczania postów