Ale zdjęcia jakieś fajne robisz, czy tylko szkłami handlujesz?![]()
Szukaj
Ale zdjęcia jakieś fajne robisz, czy tylko szkłami handlujesz?![]()
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
robie zdjęcia ale lubie coś zmieniac taka juz natura :P
D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo
Po tym, co tu napisaliście, przeglądałem neta w celu uzupełnienia informacji i faktycznie można czasem trafić na bardzo pochlebne opinie dla N85mm f/1.4D. Jednak po wpisaniu w google szkło już tylko gdzieniegdzie dostępne jako nowe, kilka używanych. A cena tego szkła 1.4D~1.4G. Ja pewien nie jestem przy kupnie nowego ze sklepu a mam używane kupować!? Z mojej strony zdecydowanie nie.
Także prędzej bym kupił 85mm F/1.4G, które kusi i to bardzo, bo opinie ma bardzo dobre, ale rozsądek nakazuje zostać przy 1.8G.
Może znacie jakieś testy/fotkami, którymi byście się podzielili w bezpośrednim porównaniu N85 1.4Gvs1.8G?
Takich testów masz milion w internecie.
W skrócie:
85/1.4D jest fatalne przy kontrastowych zdjęciach na 1.4. ("piękne" fioletowe obwódki wokół krawędzi, tudzież mydło).
85 obie wersje G - w zasadzie różnią się tylko ceną, rozmiarami i wagą. I krajem produkcji. Obie są super.
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
85/1.4 D jest na tyle pancerne ze można kupować używkę.
Co do aberracji - w typowym portretowym zastosowaniu to absoltnie nie wystepuje. Wersja AF-S ma chyba CA większą niz 85 D. CA jest wiekszym problemem w innych jasnych portretowkach - 105 i 135/2 DC
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Tutaj jak dla mnie bardzo wiarygodne testy i werdykty pokrywające się z moja opinią. Zobacz sobie na liście Nikkor 85 f 1.8 G i zobacz werdykt. Miałem to szkło do D 800, płakałem sprzedając i wiem, że je odkupię. Link: http://www.photozone.de/nikon_ff
Panerai vel Eliot Capone
Widziałem to porównanie jakiś czas temu, które także polecę wszystkim niezdecydowanym. Na podstawie tego filmu to ja widzę jeden "banał" - jaśniejszy obrazek z 1.4G.
W ilu sytuacjach te 2/3EV pozwoli wciąż robić zdjęcia bez lampy?
Obecnie na to patrzę bardziej technicznie, niż artystycznie.
Tak się zastanawiam, jeśli osoby obstające bardziej przy 1.4 mogliby napisać to nie tyle, jako zalety jednego i drugiego, co proste fakty, które waszym zdaniem robią tą różnicę, dla której warto wydać więcej $:
1. Chodzi o samo światło, że można jaśniej?
2. Głębia ostrości jest warta tej dopłaty?
3. Bez zbędnych dyskusji, czy to o +5, 10, czy też może 30% lepszy efekt pod względem jakości technicznej, aberracja, bokeh, itp jest wart tej dopłaty?
4. Łącznie wszystkie powyższe rozkładając po 33% w każdym aspekcie.
5. Może coś pominąłem?
Nie jedna osoba podpowiada także, że warto spojrzeć na 85mm AF 1.4D, co dla mnie jest jednoznaczne z tym, że uważają, że przy portretówce to szkło się lepiej sprawdzi od 1.8G. Ale to 1.4D podpowiadacie, bo jest coś szczególnego w tym 1.4D ( ja tego w necie jakoś nie doczytałem, albo złe testy czytałem a użytkownicy często nie rozwodzą się na tyle, żeby to do mnie trafiło ), czy po porstu to "1.4 robi robotę" i nie ma o czym więcej pisać?
Do tego można kupić używkę za ~3kpln obecnie, szkło pancerne, więc śmiało można używkę kupować, a rozumiem, że samej mechaniki w tym szkle mało, więc z upływem czasu także nie powinno się nic wydarzyć?
A jak kupować nowe, to 1.4D za ~5kpln vs 1.4G za 5,5kpln i nie ma się nad czym zastanawiać, tylko brać 1.4G choćby za celniejszy AF przy szybkiej akcji?
Może jest coś szczególnego w tym 1.4D, czego ja nie dostrzegam?
Pytam o te wszystkie detale, żebym wiedział na co patrzeć, bo skończy się na 90% na tym, że pojadę gdzieś, gdzie będą wszystkie 3 i wybiorę 1.
jak widzisz, i tak koniec końców zostaniesz sam ze swoją decyzją. Ja swego czasu też się wahałem sigmą a nikkorrem 1.4. Po wielu osobistych testach padło na nikkora 1.4 - i rewelacja. Z upływem lat pozbyłem się wszystkich sigm, przechodząc na nikkory.
Dziś byłem w sieciówce i mogłem wykonać po 2-3 ujęcia każdym obiektywem na ich body. Niewiele ale coś. Niestety odpowiedzi to nie dało.
1.8G niestety nie ostrzył w punkt, nie wiem czemu.
1.4D niby wszystko ładnie, ale względem reszty kolor mocno na żółto barwił.
1.4G bezdyskusyjnie wygrywa to całe porównanie pod każdym względem.
Jutro jadę zobaczyć jeszcze w innym miejscu kolejne sztuki, bo np. nie wierzę, żeby 1.8G tak ostrzył, jak dziś widziałem. Niestety 1.4D już nigdzie nie sprawdzę, bo na miejscu już nigdzie go nie będzie.
Skontaktuj się z nami