Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Jasna 85mm

Domyślnie Jasna 85mm

Witam,
    Kompletuję sprzęt od podstaw:
    Będzie na pewno d750, do tego na początek planuję jasną stałkę i wybór padł na 85mm.

Zastanawiam się nad:
    1. Nikkor 85mm f/1,8G
    2. Sigma 85mm f1.4

Różnica w cenie w tym przypadku nie gra większej roli. Z jednej strony Sigma strasznie chwalona za optykę a z drugiej są różne opinie o AF. Z czego nie jeden komentarz był, który stwierdzał, że jak się przetestuje przy zakupie, wybierze się odpowiednią sztukę, to jest ok. Z tym, że ja obecnie nie posiadam body a doświadczenie w 99% czysto teoretyczne i jakoś nie wyobrażam sobie iść do sklepu i poprosić body i obiektyw i testować, jak to trafia z bliska i daleka...
    Z Nikkorem niby pewniej, ale ludzie też czasami piszą, że nie jest tak kolorowo.

Będę do tego brał jeszcze podstawowe filtry i kartę.

Domyślnie

Z ww. sigmą na ww. body mam problem polegający na nie działaniu AF w trybie LV. Masz więc ode mnie darmową wskazówkę przed kupnem, której ja nie miałem Wieść niesie, że to jest kwestia firmware. Nie ma jednak pewności.
    D750 D780 Z6_III S24-105 S135 S70-200 S150-600 SB-910 QR360 Ig

Domyślnie

Nie będę się bawił w przepychanki z Tobą i nikim, bo mi na tym nie zależy. Bym się kłócił nad tym, kto kogo obraża, w zasadzie sam siebie obrażasz. Tak, popełniłem kilka błędów, za co przepraszam resztę.

Jak masz i chcesz pomóc, to możesz się wykazać, ale na temat, albo wcale. Wyobraź sobie, że później też ktoś będzie chciał wejść na forum i się czegoś dowiedzieć. Czas mija, sprzęt się zmienia, pytania się powielają. Ile trzeba się naczytać takich bezsensownych postów o dupie i marynie, zanim się człowiek tutaj czegoś dowie!?

Skoro nie zrozumiałeś mojego "pytania", to ci je wyjaśnię: ( o co mogłeś normalnie zapytać, ale nieważne )
    Zastanawiam się nad szkłem pod FX. Przeglądając rynek, opinie itp, nie widzę sensu dopłacać do N85@1,4, więc zastanawiam się nad S85@1,4 i N85@1,8G. Oba pi razy oko są w podobnej cenie. Względem tego, co czytałem, Sigma wydaje się lepsza optycznie według użytkowników, ale ma problemy z AF.
    Więc wolałbym lepsze optycznie szkło, ale chciałem się upewnić, czy nie wyrzucę 3k w błoto.

Proszę o opinie, najcenniejsze oczywiście będą od osób, które porównywały oba. Oczywiście jestem otwarty na inne sugestie.

Z tym testowaniem to może jest to tak widoczne, że wystarczy na szybko strzelić kilka ujęć przy sprzedawcy, jedno w dal, drugie z bliska i widać jak na dłoni, czy jest ok, bez jakieś wnikliwej obserwacji. Delikatne różnice może wystarczy skorygować specjalną przystawką Sigmy i jest ok. A może trzeba te zdjęcia zrobić, wrzucić na kompa i dokładnie przestudiować, czego np. w sklepie sobie nie wyobrażam.

Albo bez wielkich problemów można się dogadać w sklepie, że biorę pierwsze lepsze szkło do domu, testuję dzień-dwa i w razie czego wymieni mi na następne, a jak się nie uda, to będę mógł wymienić np. na Nikkora.

Domyślnie

przystawką Sigmy 85 nie skorygujesz bo usb dock nie obsługuje tego szkła, mam Nikkora 85 1.8G ostre dobre szkło, na minus aberracja i praca swiatlo chociaz to drugie az tak nie przeszkadza, bokeh tez moglby byc lepszy - jednak szkła 1.4 (Samyang, Nikkory D i G i Sigma maja chyba przyjemniejszy bokeh) Samyanga (Falcona) rowniez posiadam i obrazek daje w/g mnie przyjemniejszy ale niestety to szklo manualne, czasem mysle sprzedac obie 85-ki i kupic jedna (Sigma lub ktorys z Nikkorow ze swiatlem 1,4) p.s. plusem nikkora jest tez wielkosc i waga, Sigma to juz kawal klocka - najciezsza z 85-tek
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarek_135 Zobacz posta
    ... wybór padł na 85mm.
    Zastanawiam się nad:
    1. Nikkor 85mm f/1,8G
    2. Sigma 85mm f1.4
    Nigdy bym nie kupił Sigmy. Takie moje zdanie.
    Natomiast zamiast N85/1,8 brałbym N85/1,4D. Dla mnie szkła "G" są zbyt "techniczne". Ostre, szybkie, gorzej wykonane. Osiemdziesiątkapiątka jedencztery to super szkło. Przemyśl sprawę.

... doświadczenie w 99% czysto teoretyczne ...
    Tu praktyki nie zdobędziesz. To kosztuje dużo czasu i pieniędzy niestety...

... Będę do tego brał jeszcze podstawowe filtry i kartę.
    Dobra decyzja. Szczególnie karty potrzebne

Domyślnie

Skoro nie zrozumiałeś mojego "pytania", to ci je wyjaśnię: ( o co mogłeś normalnie zapytać, ale nieważne )
    Zastanawiam się nad szkłem pod FX. Przeglądając rynek, opinie itp, nie widzę sensu dopłacać do N85@1,4, więc zastanawiam się nad S85@1,4 i N85@1,8G. Oba pi razy oko są w podobnej cenie. Względem tego, co czytałem, Sigma wydaje się lepsza optycznie według użytkowników, ale ma problemy z AF.
    Więc wolałbym lepsze optycznie szkło, ale chciałem się upewnić, czy nie wyrzucę 3k w błoto.

Proszę o opinie, najcenniejsze oczywiście będą od osób, które porównywały oba. Oczywiście jestem otwarty na inne sugestie.
    Ja miałem jeden dzień pożyczoną Sigmę. Fajny obiektyw, waga mi nie przeszkadzała za bardzo - ja jednak jestem przyzwyczajony do cięższych szkieł - dużym minusem jednak był AF. Był niestety losowy. Bardzo możliwe, że by pomogła kalibracja w serwisie Sigmy.

Wybrałem ostatecznie Nikkora 85mm f/1.8G, choć czasem przemknie myśl o 1.4G. Nie myślałeś nad używanym 85mm f/1.4D?

Cytat Zamieszczone przez Jarkod Zobacz posta
    Nie, człowiek w sposób jasny i klarowny opisał Swoją sytuację. Nie napisała natomiast po co ją*opisał. Możemy oczywiście zakładać, jakie miał powody, ale po co, skoro jemu się nie chciało?
    Z boku wygląda to tak, że autor wątku coś napisał, ale nie zadał pytania, toteż nie otrzymał na nie odpowiedzi.
    No właśnie. Do tego nie napisał dla mnie najważniejszego - do czego i gdzie będzie używał tego obiektywu. Po co te filtry?
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Sosnow/Tilburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek2004 Zobacz posta
    Nigdy bym nie kupił Sigmy. Takie moje zdanie.
    Nigdy bym nie kupił Nikkora - takie moje zdanie.
    Miałem N85 1.8D i miałem N85 1.8G, bawiłem się N85 1.4G i N85 1.4D. Mam Sigmę 85 1.4. Moim zdaniem Sigma przewyższa a już na pewno nie odstaje ostrością od swoich Nikonowskich odpowiedników, na pewno przewyższa je pod względem szybkości AF a i w celności nie zauważyłem żadnej różnicy. Pozdrawiam.
    D600,D80 + kilka szkieł

Domyślnie

to Twoje zdanie jak trafisz na dobrą sztuke to jest ok mialem Sigme 30mm i byla tragedia mam tez Sigme 17-50 i jestem bardzo zadowolony, Sigmy 85 nie mialem ale rozne ma opinie Nikkory napewno pewniejsze pod wzgledem AF'u a G ostrzejszy
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Domyślnie

Jeśli zamierasz mieć tylko i wyłącznie Nikona D750 przez kilka lat, możesz rozważyć Sigmę (wybierzesz sztukę, która współpracuje bez uwag).
    Jeśli natomiast planujesz pracę na kilku puszkach w najbliższych paru latach, to już nawet moje dzieci wiedzą, że się nie kupuje Sigmy.
    Nikkor 85/1.8G jest genialny w swojej prostocie, taniości, bezproblemowości w kwestii AF i jakości obrazka.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

ostatnio testowalem w media markt Sigme 85mm (pierwsza lepsza) na D610 i AF lepiej trafial niz N 85 1.8G i obrazek w/g mnie przyjemniejszy, teraz mam dylemat czy pozbyc sie obu 85-tek i doplacic do Sigmy czy olac zmiany, Nikkor fajny ale brakuje mi w nim "charakteru" plusem tez jest waga i wielkosc i co zrobic ehhh - lubie zmiany

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów