Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 32 z 32

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Więc może ja dopisze kilka słów na temat Coolwalkera.
    Pierwsze wrażenie: Nikon moim zdaniem nie do końca się popisał. na zdjęciach CW wygląda odrobinę solidniej. A w dotyku i po dokładniejszych oględzinach wychodzi jego "plastikowość". No ale na pewno to plastikowość dużo lepsza niż w innych databankach .
    Ja mam porównanie z Image Tank-iem i ... nie ma porównania. Ergonomia znacznie lepsza.
    Dopracowanie szczegółów- klapki na gniazda CF i pozostałe - drobiazg a cieszy.
    W ręce trzyma się też pewniej.
    No ale np bateria( stanowiąca jednocześnie spodnią sciankę - u mnie nie dociska się do końca- powstaje szpara. Znowu drobiazg, ale Nikonowi " tak nie wypada" .
    Transfery lepsze niż w Image Tanku, a dokładnie:
    Transfer karty 512 Scandisk ultra II ( dokładnie 481 Mb plików Raw+jpg )
    Karta- databank
    Image Tank: 7:45
    Coolwalker: 5:39

databank-komputer
    Image Tank: 1:53
    Coolwalker: 1:12

Czyli lepiej. Może nie są to super czasy, ale jak dla mnie ok.
    Jeśli już o transferze mowa to plusy CW:
    Można ustawić czas automatycznego wyłączenia. Można też tą funkcję wyłączyć.
    Przydatne dla mnie, bo w Image Tanku musiałem pamiętać ile miejsca wolnego miałem przed rozpoczęciem kopiowania i porównać z wynikiem po kopiowaniu.

Największy plus : rozbudowany i kompletny system zarządzania zdjęciami: kopiowanie/kasowanie/przesuwanie/łaczenie katalogów i zdjęć (tu nie ma oczywiście możliwości łączenia).
    No i podgląd: jaki jest, taki jest ALE JEST
    Nie pokusiłbym się o ocene ostrości zdjęcia, ale chociaż widzę, że na dysku jest to co ja fociłem
    No i kolejny duży plus jeśli chodzi o kopiowanie: użytkownik otrzymuje informację w wypadku , gdy nie udało się dokończyć operacji na plikach( kopiowanie, kasoanie itp).
    Ja taki komunikat otrzymałem gdy bateria nie dała rady po raz 13

przegrać zawartości karty.
    No i tu dochodzimy do żywotności baterii:
    na moje potrzeby nie jest źle.
    Udało mi się w całości 12 razy skopiować kartę 512 Scandisk II ( dokładnie 12x481 Mb)
    No i jeszcze w międzyczasie podlączyłem do telewizora i raz przerzuciłem te 481 Mb na kompa.
    Na minus CW zapisuję niezbyt dokładny wskaźnik stanu baterii.
    Na zerowym udało mi się skopiować jeszcze 4 razy moją kartę.
    W warunkach domowych to nie przeszkadza, ale w warunkach polowych zniknięcie wszystkich kresek stanu baterii tak szybko (na dobrą sprawę 2/3 od mety) może odrobinę denerwować.

Podłączenie do Tv :
    Bez problemu. Kabelek jest, pasuje i wszystko gra. Na czas podłączenie ekran LCD wygasa i działamy tylko z Tv.

Wyświetlanie NEF-ów
    I tak i nie . Wyświetla- owszem.
    Po pierwsze jak już Krzysztof Jot napisał bardzo długo .
    Ale wyświetla moim zdaniem tylko miniaturę zawartą w każdym NEF-ie .
    Powiększa- owszem, ale na ekranie TV wyraźnie widać artefakty.
    Stą moje domniemanie odnośnie wyświetlania miniatury ( powiększonej oczywiście na pełen ekran) .

Podsumowywując:
    Ja zakup uważam za udany.
    Bez wątpienia CW jest bardziej wiarygodny niż inne databanki na rynku .
    Jakoś ufam, że Nikon zupełnego bubla nie wypuscił.
    Jeszcze większym plusem niż marka była cena- 800 zł.
    Można oczywiście dostać 40 Gb zamiast 30 za 500 zł zamiast 800, ale tu jednak warto pomyśleć o tym co za te 500 zł dostajemy. Digimate nie jest niezawodny .
    Za komfort wiary, że zdjęcia dotrą ze mną spokojnie do domu warto dać dodatkowe 300 zł.
    Ale " oficjalną " cene CW - ok 2000 zł uważąm za grubą pomyłkę.
    Zresztą patrząc na plusy i minusy każda cena powyżej 1000 zł to duża pomyłka.

Ale to oczywiście tylko moja opinia .
    Przepraszam za chaos w moim pościa, ale piszę bez przygotowania i głębszego przemyślenia. Po prostu pierwsze wrażenia z pracy .

Domyślnie

Dla tych co ciągle poszukują swojego databanku
    link do testu-opisu wymienionego tu Epsona P-2000
    http://canon-board.info/archive/index.php/t-2467.html
    oraz link z opisem VOSONIC MMV Vp-6230, taki mały kombajn (nawet z DivX-em)
    http://www.systembank.pl/index.php?s...&gpc=1&czego=4
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów