nie wiem czy we właściwym dziale, bo nie wiem o jaką ogniskową mi chodzi, ewentualnie proszę modów o przeniesienie
otóż potrzebuję obiektywu makro, ale zupełnie nie mam pojęcia jakiego. nie mam zamiaru fotografować owadów itp. po prostu czasami potrzebuję zrobić dość szczegółowe zdjęcie małego przedmiotu. kilka dni temu była to np. błystka obrotowa, a dziś śruba do napędu modelu motorówki - jak widzicie przekrój jest różny, ale generalnie rozchodzi się o przedmioty o rozmiarach w okolicach powiedzmy 3cm
i ma być nikkor. bo tak. mimo, że to niemodne szczególnie tu na forum to lubię markę, wszystkie obiektywy mam nikkora, podobnie jak wszystkie akcesoria. tak mam i to się raczej nie zmieni.
czyli w zasadzie sensowny wybór zawęża się do 40 60 85 i 105
ale mimo ogólnej wiedzy co i jak z tymi ogniskowymi, głębiami, skalami to chciałbym zasięgnąć rady praktyków od makro który z tych obiektywów będzie najsensowniejszy do wymienionych zastosowań
fotografuję DX-em i to się raczej nie zmieni, aczkolwiek szkło ma być na lata więc może lepiej by było pełnoklatkowe.
proszę o radę.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami