Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Domyślnie Nikkor 14-24 czy 16-35?

Dylemat mam.Szykuję się do zakupu szerokiego
    Jak oceniacie szybkość AF w obu szkiełkach? Jak z ostrością? Testy poczytalem, wiekszość zachwala 14-24. Imponujący jest, to fakt ale czy niemała cena jest warta dokładki do 16-35? Fotografuje dziką przyrodę, szeroki mi potrzebny nie do rozleglych krajobrazow ale bardziej do krajobrazu kameralnego, śródleśnych łąk itp. Co doradzacie?

Domyślnie

Kup 16-35. Będziesz mógł założyć filtr, zrobić ostre zdjęcie gdy nie będziesz miał statywu, a i grosz w kieszeni zostanie na bilet do lasu

Domyślnie

To są dwa, zupełnie różne obiektywy....

Napisz do czego jest ci potrzebny szeroki kąt. Albo przeszukaj forum...
    Dxxx Fx Fxx Pxxxx

Domyślnie

ja od niedawna jestem posiadaczem nikkora 20-35 2.8 - POLECAM ostrość zacna. Przy moim korzystaniu 14-24 taki zakres jest bezużyteczny a w 20-35 20 mm jest dość szeroko (dla mnie) a 35 takie uniwersalne no i jest światło 2.8 może si przydać przy jakiś zdjęciach okolicznościowych w pomieszczeniach a stabilizacja raczej też mało przydatna przy tego typu obiektywie.
    http://skrety.plfoto.com...upragnione D700 + N20-35 2.8 / S50 1.4 / N80-200 2.8D

Domyślnie

Tak, 16-35 i mozliwość założenia filtra jest atutem. Ale czy nie wyskoczy winieta z którą się zmagam w 24-120? Ale najwazniejsze dla mnie czy szybkość AF jest rownie dobra w 16-35 co w 14-24? 14-24 mialem założonego na d750 i powiem szczerze że błyskawica. Ciekaw jestem jak wypada 16-35. A potrzebuje go do przyrody, krajobraz kameralny w lesie, przerysowanie detalu w przyrodzie fotografujac z bliska i tez zwiwrzęte które przechodzą tuż przy mojej zasiadce (dlatego af jest dla mnie wazny).

Domyślnie

Byłem przed tym samym wyborem co Ty i wybrałem 16-35,
    Kolega nie jest tu nowy ,więc widział tu dużo podobnych wątków i np Top67 w nich chwali szkło 18 -35 jest bardziej ostre od 16-35. Najlepiej iść do sklepu i podpiąć szkiełka

Domyślnie

Ostrość to jedna sprawa, ale 16-35 ma bardzo dużą dystorsję na szerokim kącie. W zależności od tego, co będzie fotografowane, to może przeszkadzać bardzo, lub mniej. Czasem VR nie pomoże, a 2.8 i owszem, a czasem w drugą stronę. Z tego co piszesz, będziesz miał raczej różne warunki, z przewagą ciemnych (w lesie), ale w ruchu, dystorsja mi by osobiście przeszkadzała na drzewach więc raczej bym optował za 14-24.
    20/28/85/1.8 + 35/50/1.4. I puszki.

Domyślnie

Nie, żebym się czepiał, ale nie bardzo rozumiem jak można być wiarygodnym, mówiąc tutaj:

"(...) raczej bym optował za 14-24",

a na innym portalu, opiniując (co prawda w innym kontekście) ten sam obiektyw 14-24, wypowiadać następujące sądy:

- "(...) jesteś ślepy. Nikkor 14-24 ma focus shift, potwierdzone testami, więc jedynym wytłumaczeniem, że Twój go nie ma, jest Twoja ślepota"
    - "(...) 14-24 ma dwie poważne wady - praca pod światło i focus shift."

Cóż, tak tylko pytam. Retorycznie, w rzeczy samej...
    Zapewne znów będę okrzyknięty trollem
    Ostatnio edytowane przez jamnik ; 14-03-2015 o 12:05

Domyślnie

18-35G miałem. Mały i lekki co niewątpliwie jest zaletą. Mnie trochę brakowało szerokości (choćby tych 2mm na szerokim końcu) do przerysowania pierwszego planu.

Domyślnie

14-24 łapie jeszcze duże bliki w słoneczny dzień, koledzy tu na forum już pokazywali kadry jak to przeszkadza

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów