Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Schloss...

maniak666
    Gość

Domyślnie Schloss...

w pewien ponury dzień

XXL

ZAPRASZAM

Domyślnie

Andrzej, to jest przykład zdjęcia technicznie bardzo porządnie zrobionego. Piony są pionowe, fasady stoją prosto jak wryte, ekspozycja jest rozsądna... Co prawda gdyby ktoś był purystą mógłby się czepić lekkiego halo dookoła masztu z flagą, a także nieco sztucznej gładkości nieba i nieco za prostoliniowej selekcji dookoła dachu - ale pomijam to. Ogólnie technicznie poradziłeś sobie nieźle.

Ale zdjęcie nie porywa. Najbardziej chyba zawiodła kompozycja - dość przyznajmy szablonowa, być może brak światła, na pewno brak wyrazistego koloru (lub dla odmiany wyrazistej, mocnej konwersji do b&w). Ale na poważnie myślę, że najbardziej zaszkodził brak czytelnego tamatu - sam pałac robi za piękne tło, i aż by się prosiło postawić coś/kogoś na tym pustym placu. A może nei postawić, a podejść do którejś statuy i zrobić jakiś ciekawy kadr nie tak centralnie rozłożony... Myślę głośno, bo warunki tam miałeś fajne (brak ludzi)...

W każdym razie uznaję, że masz warunki, żeby pokazać poważne zdjęcia, na przyzwoitym poziomie. Czekam na jakieś następne.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

maniak666
    Gość

Domyślnie

Bombelku-to takie wprawki po dłuższym zastoju, zardzewieniu-no jak zwal tak zwał. Toteż pod wszystkimi uwagami się mogę podpisać. Wszystko tylko rozbija się o warunki. To co na zewnątrz przybija jak cholera. Tutaj i tak jako takie warunki się trafiły( nic na łeb się nie lało przez jakies pół godziny), a ja raczej landszafciarz toteż swiatła nawet w architekturze wypatruję. Mam nadzieję że z kazdym mijającym dniem bedzie coraz lepiej pod tym względem-pierwsze niesmiałe symptomy już się pojawiają.
    Co do lekkiego halo, o którym wspominasz. To ta flaga powiewająca na wietrze-2minuty ekspozycji robią swoje.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Jestem ciekaw jakiego kolega filtra użył ?
    Czy zostają jakieś przebarwienia po nim ?

maniak666
    Gość

Domyślnie

Heliopan ND 3 + miękka połówka Lee 0,9
    Nie ma nie "farbujących" filtrów. Wszystkie w mniejszym bądz większym stopniu dają zafarb. Kwestią jest natomiast łatwosc pozbycia się tej "atrakcji" Sam Lee bezproblemowo, sam Heliopan-również. mieszanka tylko nieco więcej zabawy wymaga. Ale nie jest to jakims wielkim problemem.

Domyślnie

Dziękuje za odpowiedz , temat filtrów jest dla mnie czymś nowym. Zaczynam zbierać informacje , jakiej firmy , czy okrągłe , czy prostokątne ehhh.

Domyślnie

Ponury dzień też ma swój urok Światło nie jest spektakularne, ale z nieba i podłogi "wycisnąłeś" dużo, przytłumiony kolor chyba dobrze wpisuje się w nastrój miejsca. Dobre zdjęcie, które obejrzałem z przyjemnością . Uwaga natury aptekarskiej - prawej strony jest trochę więcej, co może zaburzać symetrię

Uprawnienia umieszczania postów