Szukaj
Object error. Unable to run this script. Program terminated!
Warsztatowo podobają mi się te zdjęcia, tutaj nie można wiele zarzucić, zresztą nie ma po co - masz na tyle umiejętności, żeby sobie poradzić. Nie widzę problemów od tej strony, ale widzę ja na wyższym poziomie: kadrowania, układania kompozycji, stylizacji.
Rozpatrzę zdjęcie 6, które ideologicznie najbardziej mi się podoba, gdyby nie telefon. Otóż mamy tutaj ładne i równe tło (szafki), które jest mało głośne jak każde porządne tło, i mocny, wyrazisty kształt fotela, w dodatku zwrócony twarzą w stronę kadru. I to jest dobry układ. Co bym poprawił, gdybym mógł: usunął telefon, bo w ciągu gładkich, białych, kubistycznych szaf ten kwiatuszek jest wystarczającym złamaniem rytmu, w dodatku bardzo pasującym, a telefon to ciemna plama jak karaluch na ścianie; przesunął kadr nieco w prawo, żeby mocny fotel odsunąć od krawędzi kadru. Co dostaniemy? Mocny fotel w mocnym punkcie kadru, w dodatku kolorystycznie fajny, zwrócony twarzą w dobrą stronę (do wewnątrz) i równe, rytmiczne tło szafek, z kwiatuszkiem jako wisienką załamującą rytmy.
Z tych samych powodów bardzo podobałoby mi się zdjęcie 1 i 2, gdybyś na siłę nie chciał ogarnąć największym kątem całego pokoju, tylko umieścił fotele (jako mocny akcent o świetnym kolorze) w mocnym punkcie kadru. CO prawda czasami mógłby pojawić się lekki problem z obróceniem fotela twarzą do wewnątrz kadru, ale może nie wygądałoby źle, gdyby się to jednak nei udało.
Na zdjęciu 3 ta zielona plama ładnie współgra i robi za dobry akcent. Podoba mi się, choć jako główne zdjęćie to bym tego nie dawał, ale jako jedno z wielu - bardzo chętnie.
Na 7 i 8 wystarczyło stanąć troszkę w bok, żeby fotele, jako główne obiekty na zdjęciu nei wypadały tak centralnie, tym bardziej, że są już zwrócone w dobrą stronę. Zwłaszcza stanięcie kroku w bok przydałoby się zdjęćiu 8, żeby przesunąć fotel w lewo, a jednocześnie nie zgubić tej ażurowej ścianki z tyłu, bo fajna.
Stosunkowo najmniej podoba mi się duet 5 i 6. Są owszem, równe, proste, pokazują środek, ale nie porywają. Nie mam lekarstwa ani rady jak można by to poprawić, może poza lekko świrującym pomysłem, żeby ten kolorowy wieszak na 6 postawić 30 cm od obiektywu po lewej stronie kadru. Może taka kolorowa pała z boku trochę by scenę ożywiła (to nic, że wieszak stałby w idiotycznym miejscu w realu, istotne, czy pomógłby zdjęćiu).
Podsumowując - technicznie bez jakichś zastrzeżeń, kadrowo i kompozycyjnie do lekkiego tuningu.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Po raz kolejny wielka chwała Ci za to, że chciało Ci się przeprowadzić rzeczową analizę zdjęć i przedstawić swój punkt widzenia. Co ciekawe niemal w 100% się z Tobą zgadzam, a ten telefon zauważyłem tuż po opublikowaniu zdjęć - też mi zaczął przeszkadzać
Jeśli chodzi o 1 i 2 to nie było szansy aby obrócić fotel - jest nieruchomy - wszystkie inne rury i ustrojstwa wokół niego się obracają i są ruchome, ale sam fotel ani drgnie. Właściciel chciał mieć zdjęcia pokazujące gabinety i to, co w nich jest. Niestety są tak małe, że łaziłem praktycznie po ścianach, a przy tym niskie (mam 184 cm i bez problemu dotykam palcami sufit). Dodatkowo akurat w gabinetach dentystycznych po lewej stronie foteli jest masa pustego, nieciekawego miejsca, więc mocne punkty nie za bardzo się sprawdzały, jeśli próbowałem podejść z innej strony, bo kończyło się to w najlepszym przypadku tak:
A z reguły niestety tak:
Zdjęć jest oczywiście dużo więcej - dziś kończyłem to zlecenie i teraz czeka mnie wesoła obróbkaCałe szczczęście dzieki "magicznemu sposobowi trzymania aparatu"
nie mam praktycznie w ogóle zabawy z pionami i poziomami. Inna sprawa, to kulawy profil w LR do mojego obiektywu, który mimo wszystko ma tendencje do zaginania rogów.
EDIT: Jeśli chodzi o 4, to dziś miałem nieco inne warunki i postawnowiłem obfotografować to pomieszczenie jeszcze raz:
Ostatnio edytowane przez SerU ; 07-03-2015 o 23:45
Object error. Unable to run this script. Program terminated!
Zabrakło szerokości i to bardzo. Z tego co masz nieźle wycisnąłeś, ale trochę zabrakło dobrego kadrowania. O brzegi, to zupełnie nie zadbałeś. Szafki, obrazki i czujkiskutecznie odciągają uwagę. Wnętrza i kolory ciekawe, ale łatwe do fotografowania nie są. Ogólnie spoko, ale czegoś brakuje.
Fuji
Miło, że się przyczyniłem 'magią'!Teraz rozumiem kłopoty z kadrowaniem, choć w mocy zostaje to, że lepsze byłyby inne, gdyby się dało.
Za to czwórka w drugim podejściu ZDE-CY-DO-WA-NIE lepsza!
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Pisze kolega seru, ze "dotyka palcami sufit" i ze "polska klinika" - moznaby przyjac, ze lokal nieco w wersji economy wynajety/kupiony zostal (4.na poddaszu) stad nie najwieksze jego rozmiary- zeby wszystko sie zmiescilo nalezaloby 5mm obiektyw uzyc. Z perspektyw kolega zrezygnowal bo czesto zbyt duzo trzeba obcinac i widac by bylo duzo mniej. Zdjecia mi sie podobaja i pewien jestem, ze wlasciciele, ktorym zycze oblednych dochodow, byli (i sa) zachwyceni. P.S "nowa 4." bardzo ladna P.S.2 aparat roentgena na scianie w "zwyklym" pomieszczeniu? co kraj to obyczaj...
I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr
W niemieckojezycznych krajach obowiazujace przepisy wymuszaja osobne pomieszczenia (z pancernymi drzwiami) do wykonywania badan rtg. Wszystkie znane mi praktyki stomatologiczne maja takie pomieszczenia.
I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr
Z tymi pancernymi drzwiami troche przesadzilem. Wszystko sie ladnie wyjasnilo wiec zostawmy offtopic i nie psujmy nim ladnego i rzeczowego threada kolegi seru. pozdrawiam i dobrego swiatla zycze
Skontaktuj się z nami