Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drack Zobacz posta
    Jeszcze raz się powtórzę iż lampa do doświetlania akwarium nie jest dobrym pomysłem, kup sobie dwie sztuki np. takich lamp http://allegro.pl/halogen-lampa-nasw...058951923.html lub podobnych, ustawisz sobie jak będziesz chciał. Sam posiadałem do niedawno akwarium roślinne i absolutnie nie byłe mi do tego pomocna lampa fotograficzna.
    Bardziej myślałem o czymś takim: RGB 30W
    http://pages.ebay.com/link/?nav=item...547967&alt=web

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rwpb Zobacz posta
    misiek-1984, nie zawracaj sobie głowy mądrościami których na razie nie rozumiesz, a którymi karmią Ciebie mądrzejsi. Zobacz sobie TEN temat, popytaj tam o ustawienia i wtedy zdecydujesz, czy faktycznie lampa Ci jest tak potrzebna. Pamiętaj, że błysk zawsze będzie straszył ryby. Dodatkowe światło nad/pod/obok akwarium zawsze zmienia panujący nastrój w akwarium.
    Dzięki za radę na pewno z niej skorzystam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Te LEDy nadają się do oświetlenia podwórka, a nie do zdjęć.
    Miałem akwarium i wiem co mówię, nie nadają się do robienia zdjęć ale za to 2szt lub nawet 3 w zależności ok wielkości zbiornika świetnie doświetlą akwarium i wtedy zdjęcia można robić z czasami spokojnie 1/200 przy dość niskim ISO... jeżeli autor wątku miałby kupić lampę za ok 700zł tylko do tego celu, moim zdaniem nie będzie zadowolony...
    Ostatnio edytowane przez Drack ; 05-03-2015 o 18:26

Domyślnie

nie nadają się do robienia zdjęć ale za to 2szt lub nawet 3 w zależności ok wielkości zbiornika świetnie doświetlą akwarium i wtedy zdjęcia można robić (...)
    Nie o to chodzi, że są za słabe, tylko o to, że kolory w świetle zwykłych diod mogą być zupełnie inne niż rzeczywiste, dlatego "się nie nadają".

Domyślnie

3 strony odpowiedzi a chyba jeszcze nikt nie napisał, że EX II jest tylko do Canona...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Nie o to chodzi, że są za słabe, tylko o to, że kolory w świetle zwykłych diod mogą być zupełnie inne niż rzeczywiste, dlatego "się nie nadają".
    A gdzie ja pisałem, że są za słabe? Co to znaczy zwykłe diody? Te lampy można zakupić w różnych temp. barwowych i dobrać tak by oświetlenie akwarium najbardziej odpowiadało naturalnemu, jeżeli chodzi natomiast o fotografowanie ryb, które mają różne ubarwienie, w akwarystyce oświetlenie czasami dobiera się w taki sposób aby podkreślić ich kolor, zależy jaki rodzaj akwarium, roślinne, biotopowe, nature itd. Są nawet dedykowane do tego celu świetlówki tzw. wybarwiające ale to inny temat nie na to forum. Przepraszam za OT.

Domyślnie

Co to znaczy zwykłe diody? Te lampy można zakupić w różnych temp. barwowych i dobrać tak by oświetlenie akwarium najbardziej odpowiadało naturalnemu
    Zwykłe, zaprojektowane do "normalnych" celów oświetleniowych, nie mające wiele wspólnego z wymaganiami oświetlenia dla fotografii/filmu.
    Oprócz temp. barwowej jest jeszcze coś: wskaźnik CRI (google "Colour Rendition Index", inne oznaczenie to "Ra"), który dla zwykłych diod nie jest zbyt wysoki (dla przeciętnych świetlówek - także tych ze sklepów foto, sprzedawanych jako "profesjonalne" - też jest dość niski).

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów