Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Nikon d810 - Zaparowany wizjer

Czy ktoś spotkał sie z takim problemem ?
    Paruje mi wizjer w d810. Od środka. nie da sie tego przetrzeć / zetrzeć od zewnątrz.
    Napewno nie jest to zaparowany obiektyw bo na live view wszystko widać jak trzeba. ( no i pozatym widze ze obiektyw nie zaparowany )
    Matryca tez napewno nie, zdjęcia wyglądaja normalnie.
    Poprostu jak patrze w wizjer to zaparowany.

Zdażyło mi sie to juz 2gi raz w ciągu ostatniego miesiąca. Zdjęca robiłem przy temperaturze bliskiej zero może -1. Generalnie padał deszcz ze śniegiem na zmiane. Wszystko było jak trzeba dopóki nie wszedłem do pomieszczenia, posiedziałem z 45min i kiedy wychodze na zewnątrz zaparowany. Nic nie widać. Zastanawiam się czy może to woda dostałą sie pomiędzy szybki wizjera ? (są 2 ? zewnętrzna i wewnętrzna ? )
    Co prawda zmieniałem kiedyś obiektyw podczas zamieći śnierznej i mogło coś "nalecieć do środka" ale to było z 2miesiące temu wiec chyba powinno juz "wyschnąć"

Pracowałem przy dużo gorszych warunkach pogodowych z d800 i nigdy nie miałem takiego problemu. Więc nie wiem co o tym mysleć / jak rozwiązac problem.

Mam nadzieje że widać na zdjęciu dokładnie o co mi chodzi.

Ostatnio edytowane przez Upartus ; 02-03-2015 o 02:27

Domyślnie

Sprzętu nie wnosi się "na żywca" do dużo cieplejszych pomieszczeń o innej wilgotności, zwłaszcza po dłuższym użytkowaniu na mrozie. To jakaś podpucha?

Domyślnie

To co miałem stać 15 min w temperaturze pomiędzy zewnętrzna a ta co jest w budynku ?
    Żadna podpucha. D800 używałem przy -17 w górach przez 5h a potem do schroniska i tylko przecierałem ty co było pod ręka i bez problemu zdjeca robiłem dalej. To samo w 2gą strone.
    Temperatura w okolicach zera to bez przesady żadne warunki ekstremalne czy coś.

Domyślnie

Sprzęt z zimnego (po długotrwałym wychłodzeniu) do ciepłego wnosi się w torbie/plecaku i nie wyciąga z niego (w owym cieple) przez 1,5 godziny. Czysta fizyka.

Jeśli to zlewasz, prosisz się o zacieki na matrycy i inne atrakcje - wszystko zależy od budżetu i tempa pracy.

Domyślnie

Z doświadczenia nie wyobrażam sobie czegoś takiego jak czekanie 1.5h aż sie aparat ogrzeje. Rozumiem że z zewnatrz zaparuje, bedzie cały wilgotny, odpadaja gumy czasem przyciski, nic nowego. Ale żeby parował od wewnątrz ?
    Myślałem ze troche bardziej szczelne te modele. zwłaszcza ze z d800 i d700 nigdy takich problemów nie było. a nigdy nie czekałem . No ale nie będę dalej ciągnął tematu ponieważ instrukcji nigdy nie czytam.

W każdym razie dzięki za zainteresowanie tematem.

Skoro juz problem występuje to może ktoś też tak miał / zna rozwiązanie ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Upartus Zobacz posta
    Z doświadczenia nie wyobrażam sobie czegoś takiego jak czekanie 1.5h aż sie aparat ogrzeje. Rozumiem że z zewnatrz zaparuje, bedzie cały wilgotny, odpadaja gumy czasem przyciski, nic nowego. Ale żeby parował od wewnątrz ?

Skoro juz problem występuje to może ktoś też tak miał / zna rozwiązanie ?
    A jak Ci szyby parują w samochodzie, to od zewnątrz? Posłuchaj rady Shaolina, ja dorzucę jeszcze pomysł wyjęcia baterii przed wejściem do domu
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Wystarczy wyjac karte przed wejsciem do pomieszczenia, a aparat zostawic w plecaku/torbie i niech se tam siedzi.

Domyślnie

No to teraz już wiecie dlaczego ludzie kupują puszki z serii jednocyfrowej.
    Jacek

Domyślnie

Pewnie nie wszystko zdążyło wyparować z wnętrza.
    Nikon D700 | Nikon D5200 | Panasonic GH4 +SB | SB-900+SB-910+YN560 | N70-200 f2.8 VR | S20f1.8 | S18-35f1.8

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów