Witam wszystkich. Na prośbę Sebokra napiszę trochę o posiadanej Meike MK-910.
Więc tak:
- kupiona na Aliexpress i czekałem ponad 2 tygodnie
- iTTL spawuje w porządku - nie miałem problemu, CLS też działa - nawet ze sterowania przedbłyskami z lampy wbudowanej
- nie testowałem lampy z wyzwalaczami
- siłą lampy nie mam porównania z oryginalnymi ale nie zdarzyło się aby kadr był nie doświetlony lub prześwietlony - no chyba że lampę przestawiłem na manual
- hałas zoomu palnika - jak wyżej - mi nie przeszkadza
- iTTL - bawiłem się w całkiem zaciemnionym pomieszczeniu jak i doświetlonym i nie było problemu
- mi jeszcze się nie przegrzała - przy normalnym użytkowaniu
- co sprawia problemy - jak na razie jestem zadowolony i odpukać nic się nie dzieje na co mógłbym narzekać
- mankamenty - po obejrzeniu filmów na youtubie z zestawieniem z SB-910 i faktycznie trzymając w ręku lampę MK-910 jest wykonana naprawdę solidnie, trudno się do czegoś przyczepić, dla niektórych może być napis MEIKE a nie Nikon
- sprawy gwarancyjne - mam nadzieje, że nie będę musiał skorzystać wiadomo z jakich przyczyn (zakup w Chinach)
A propos wypowiedzi GonzoG:
W jakich testach? Może ktoś się pokusi o takie testy?- moc lampy ma się nijak do tego co podają. W testach wychodzi w granicach 1-1.5EV mniej niż SB-910...
Nie mam drugiej lampy aby porównać.CLS master tylko w manualu. Nie może być używana do sterowania w TTL.
Nie wiem - nie mam zewnętrznego zasilania.problemy z działaniem zewnętrznego zasialania
Lampę Meike sterowałem za pomocą lampy wbudowanej w aparacie i nigdy nie było problemu. Z większą ilością lamp nie wiem.dużo słabszy sensor i często nie działa jako slave gdy używa się więcej lamp
Nigdy nie zdażyło się aby kadr był niedośwetlony lub odwrotnie. Tak samo nie ma problemów z robieniem zdjęć pod słońce.różne problemy z TTL (głównie niedoświetla).
Aż tak dokładnie się nie bawiłem.korekta ekspozycji z lampy jest o kant... +/-3 w efekcje może +/- 1.5EV.
Może jakieś testy?w manualu moc też nie ma trzyma się tego co się ustawia (miedzy 1/1 i 1/2 różnica ok 1/3EV, minimalna moc (niby 1/12 ok 1/32 maksymalnej)
Wypowiedź jednego z forumowiczów:daje wyraźnie zimniejszą barwę niż inne lampy.
Wczoraj miałem okazję popracować na Chrzcinach z lampą SB-910 i powiem szczerze że nie robi jakiegoś wielkiego WOW w porównaniu z chociażby Metz-em czy innymi dużo tańszymi lampami a ponieważ WB z MK910 nie jest przekłamany to bez wahania zamawiam ją z Aliexpres.
Dzięki za sample. PozdrawiamJakie baterie? Akumulatorki? Alkaliczne?pożera baterie jak szalona.
Napiszę w ten sposób: jeżeli ktoś chce zajmować się profesjonalnie fotografią to też stać taką osobę na profesjonalny sprzęt i wtedy nie ma powodów do narzekań. Niezrozumiałe jest dla mnie porównywanie taniej chińskiej lampy do profesjonalnej lampy Nikona. Zawsze będzie albo tanio albo dobrze. To tak jakby porównać Fiata 125p do Mercedesa - ten ma klimatyzację, ABS itp. a tamten nie ma. Do mojej amatorskiej fotografii sprawdza się jak najbardziej. Zoom reaguje prawidłowo na zmianę ogniskowej obiektywu, przesłona tak samo, AF i ISO też. Podłączając lampę bez obiektywu pojawia się komunikat "Lampa w trybie TTL. Wybierz inne ustawienie lub użyj obiektywu z procesorem" oznacza, że lampa w pełni współpracuje z aparatem (D3200).
Jeżeli ktoś będzie miał pytania lub pomysł jak przetestować lampę aby potwierdzić fakty lub obalić mity to śmiało piszcie. Jestem początkującym fotografem (hobby) i przy okazji testów czegoś nowego sie dowiem oraz nauczę.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami