Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Filtr ND

Domyślnie Filtr ND

Witam
    Mam mały problem z filtrem ND, nabyłem tani filterek ND16, tak na próbę, wcześniej nie robiłem z szarym.
    Problem mianowicie leży w dobraniu prawidłowej ekspozycji, matematyka nie jest moim hobby
    ND16 (tak pisze na nim) z tego co czytałem powinien skracać ekspozycje o 4 EV, czyli po próbach na razie w domu, mierzę światło bez filterka i mam powiedzmy czas 1/2 przy iso 100 i f4, zakładam filterek ustawiam 4 EV mniej czyli 1, 2 ,4 , wychodzi 8s, robię fote a tu ciemnica dopiero przy 30s zaczyna coś widać.
    Czyli źle liczę, czy po prostu tanie mają taki rozrzut ?
    Może ktoś ma większe doświadczenie i mi pomoże.
    Dzięki i pozdrawiam
    Nie w ten dział wkleiłem, jak można to proszę przenieść.
    Ostatnio edytowane przez koberek ; 25-02-2015 o 01:13

Domyślnie

A kiedy to zabronili używać światłomierza po założeniu filtra ??

Zrób zdjęcia z filtrem i bez, skoryguj różnicę w jasności i zobacz jaka jest różnica w czasie naświetlania - będziesz miał o ile przyciemnia filtr.

Jeśli chodzi o rozbieżność - tak jest - w granicach +/- 1/3EV, nie większa. Oczywiście mowa o markowych filtrach i sytuacji, gdzie przy pakowaniu ktoś nie pomyli pudełek.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dzięki GonzoG, spróbuję jutro w plenerze, bo w domu jak założę filtr to nie dość, że nic nie widać przez wizjer, to światłomierz ma problem
    kurcze chyba jakiegoś shita nabyłem, ale chciałem popróbować o co kaman, jak dojdę to zakupie jakiś markowy
    Tak w domu według moich spostrzeżeń wychodzi, że przyciemnia o min 6 EV, ale może światło energooszczędne fałszuje wynik
    Ostatnio edytowane przez koberek ; 25-02-2015 o 01:29

Domyślnie

gęstsze filtry są droższe więc jak jest 6EV to tylko lepiej , jaka to firma ten filtr wyprodukowała?
    Jestem szumofobem. S50F1.4A

Domyślnie

Może ND16 nie znaczy w tym przypadku 16x, czyli 4EV, tylko jest to ND1.6? Kropka (nawet jak po niej jest zero, np. 3.0) zwykle oznacza, że liczba jest wykładnikiem dziesiątki, czyli byłby to filtr o krotności 10 do potęgi 1,6. Wychodzi około 40, czyli 5,3EV, więc z grubsza by się zgadzało W takim przypadku kropka w oznaczeniu powinna być, ale producenci mogą mieć rózne zwyczaje

Domyślnie

Jak juz rozszyfrujesz swój filtr to czas naswietlania dobierzesz przy pomocy apki Exposed
    D300 | N35 1.8 | N17-55

Domyślnie

Dzięki Panowie za odzew.
    Dzisiaj wyszedłem w plener i się okazało, że ów filtr ND16 przyciemnia o 9 działek, chyba że źle przeliczam 1/25s - 20s - ktoś poprawi jak robię błąd w obliczeniu
    Filtr taniocha podejżewam chinol z aukcji : allegro.pl/show_item.php?item=5075414149

próbka
    bez filtra iso 100, f11, t 1/25s

z filtrem iso 100, f11, t 20s (kolory do przerobienia)
    Ostatnio edytowane przez koberek ; 25-02-2015 o 15:27

Domyślnie

To się gdzieś macheli z pakowaniem tego filtra. Selco "robi" też filtry ND3.0 (niby 10 EV, a w rzeczywistości bliżej 8-9).

Co do kolorów - wątpię, aby dało się je odzyskać. Te tanie filtry robią taką sieczkę, że nic nie pomaga.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

GonzoG musiała zajść faktycznie pomyłka w fabryce, bo na samym filtrze jest ND16, a faktycznie przyciemnia o 9 EV.
    Z kolorami trochę zabawy, ale jak z takiego shita to nie jest źle, trzeba się podszkolić i pomyśleć o jakimś markowym.
    Wrzucę jeszcze dwie foty z tym filtrem z aukcji dla zainteresowanych
    dzięki Panowie

Uprawnienia umieszczania postów