Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Domyślnie X100 czy x-e1 + 18mm f/2

No właśnie, co wybrać jako sprzęt, który mam mieć zawsze przy sobie, taki na ulicę? Cena używanych podobna, ogniskowa też, a jeśli idzie o gabaryty i jakość obrazka i szkieł?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mydlo93 Zobacz posta
    Cena używanych podobna, ogniskowa też
    No właśnie nie. Kąty widzenia odpowiednika 27mm i 35mm to dwie różne bajki.
    Teraz zależy, która Tobie bardziej podchodzi.

Domyślnie

Oba zestawy są porównywalne, o ile przymkniesz oko na różnicę między ekwiwalentami 28 i 35mm. Ta sama matryca, bardzo dobra optyka.

Wyrażę natomiast dość oryginalny pogląd, że żaden z tych aparatów to nie jest mistrzostwo świata we wspieraniu dyskretnego streetu. Główne przyczyny to (subiektywnie) bardzo zawodny AF, lagowanie i hipsterski wygląd X100, słaby w porównaniu z konkurencją EVF X-E1.

Ciekawszym aparatem jest tu Ricoh GR.

Posiadam X100s, którym od dłuższego czasu robię większość zdjęć. Posiadam też X-M1, głównie do zastosowań wakacyjno/eksperymentalnych. Ale muszę przyznać, że dyskretne fotografowanie najlepiej wychodzi mi kieszonkowym RX100 II z jego nieocenionym wsparciem ze strony gibanego ekranu.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Trudno nie zgodzić się z Mariuszem. Jeśli jednak upierasz się przy Fuji, to z własnego doświadczenia polecę Ci jednak X100(S, T) zamiast X-E1. Jeśli chodzi o jakość obrazka czy szybkość AF, różnic tu nie ma (może X100T ma szybszy AF, tego jednego nie testowałem osobiście). Na pewno za to X100 jest dyskretniejszy - mniejszy i co najważniejsze, o wiele cichszy (wersja czarna nie jest też "hipsterska" )). Stracisz trochę na uniwersalności, bo X100 ma obiektyw zamontowany na stałe, ale osobiście by mi to nie przeszkadzało.

Piszę to z punktu widzenia ponad rocznego użytkownika X-E1 - w zasadzie od momentu zakupu obiektywu XF-23/1.4 nie zdejmuję go z body, więc mam to, co w X100, ale większe, cięższe i głośniejsze (jakość może i lepsza, ale nie oszukujmy się, że na odbitkach mniejszych od A3 te różnice rzucają się w oczy). Z perspektywy czasu widzę, że lepszym rozwiązaniem byłoby zainwestowanie rok temu w X100 (ale wtedy bałem się jednej ogniskowej, przyzwyczajony do Nikona z multum różnych obiektywów).

Domyślnie

Poręczny i lekki to może faktycznie jakiś RX100, albo Canon G7X?
    Za X100 jak dla mnie przemawia rozmiar (względem X-E1 z 1 i wizjer optyczny, na minus to niestety mniej przewidywalny af.
    Obrazek w obu całkiem przyjemny, mi osobiście bardziej przypadł do gustu niż ten z x-transa.
    Pozdr.
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

X100T ma dużo szybszy AF, niż X-E1 i X100S. Tutaj jest przykład:

https://www.youtube.com/watch?v=344Ed96uvx4
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

GL
    Gość

Domyślnie

Wszystkie aparaty które nie mieszczą się wygodnie do kieszeni spodni są do bani jeśli chodzi o noszenie ich stale przy sobie. Jeśli ekwiwalent 28mm jest ok, to wybór jest prosty - Ricoch GR lub Nikon Coolpix A.

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Wyrażę natomiast dość oryginalny pogląd, że żaden z tych aparatów to nie jest mistrzostwo świata we wspieraniu dyskretnego streetu. Główne przyczyny to (subiektywnie) bardzo zawodny AF, lagowanie i hipsterski wygląd X100, słaby w porównaniu z konkurencją EVF X-E1.
    .
    Napisz to w wątku o Fuji, to zobaczysz

Domyślnie

Napisz w jakimkolwiek wątku, ze prawie każdy aparat jest równie dobry do streeta, to dopiero bedzie...

Domyślnie

Do bani to jest chodzenie z wypchaną kieszenią spodni - trąci cebularstwem

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Gniadek Zobacz posta
    Napisz to w wątku o Fuji, to zobaczysz
    Chyba już to pisał
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Do bani to jest chodzenie z wypchaną kieszenią spodni - trąci cebularstwem
    +1

A co do niezbędności dyskretnych aparatów: http://biqdata.pl/drogi-aparat-nie-c...rza-fotografii

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów