Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: kiev - psix

nin
    Gość

Domyślnie kiev - psix

czesc

mial kiedys ktos doczynienia z tymi oto bagnetami?
    czy sa jakies przejsciowki czy idzie taka zrobic
    czy jakos latwo mozna przerobic obiektyw lub nawet mocowanie w body kieva
    a moze ktos ma dokumentacje techniczna tych bagnetow (tokarka frezarka i cyk pyk)

? ? ?

Domyślnie

kiev 60 ma ten sam bagnet co psix
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

Rozumiem, ze twoj kiev ma stare mocowanie, tzw. B.
    Czyzbys chcial uzywac z nim szkiel z mocowaniem p-six?
    O adapterach mocowania p-six do kieva B lub odwrotnie nie slyszalem.
    Slyszalem zdaje sie natomiast o wymianie calego mocowania.
    Jezeli chcialbys miec mocowanie p-six, to moze by tak np. zakupic adapter p-six ---> mamiya (okolo $30) i sprobowac zainstalowac go na stale w jakis sposob?

Domyślnie

pisałem ci już w twoim wątku jak to sie robi.
    1. odkręcasz oryginalny bagnet z obiektywu pentacona
    2. kupujesz pierścienie macro do tego kieva i przecinasz je w odpowiednim miejscu (ślusarz) Musisz sobie pomierzyć ile mm pierścienia zostawic przy obiektywie by ci sie zgadzała skala odległości. W ten sposób łapiesz nieskończoność.
    3. dokręcasz ten odcięty kawałek z bagnetem do obudowy obiektywu pentacona. Tam było cos jeszcze kombinowane, ale ślusarz da sobie radę.

O ile pamiętam nie szło przerobić Flektogona 50 mm.

PS
    posiadam po tej operacji dwa (bo miałem 2 pierścienie makro, potrzebowałem do 2 obiektywów) niepotrzebne gniazda bagnetu kieva - to są te odcięte części z drugiej strony pierścienia makro. Mogą się przydac najwyżej posiadaczom pentacona gdyby chcieli wkładać obiektywy kieva.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 07-05-2007 o 21:21
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

nin
    Gość

Domyślnie

dzieki Jacku bede kombinowal - bo mimo ze pracowalem w slusarstwie 2 lata to nic z tego nie rozumiem : P

kluczem jest pierscien makro do kieva do ktorego moge dospawac bagnet pentacona z APARATU
    i tak oto na moj prosty rozum mam przejsciowke kiev - psix

tylko skad zdobyc bagnet a raczej mocowanie z apartu psix ? chyba z jakiegos popsutego
    nie wiem jak to tam wyglada dokladnie ale w zenicie wystarcza 4 sruby odkrecic i ma sie w reku mocowanie M42
    od cala filozofia

edit: Jacku mam Flektogona 50 juz przerobionego :]
    Ostatnio edytowane przez nin ; 07-05-2007 o 21:32

Domyślnie

ale wtedy zwiększysz odstęp o parę cm i będziesz miał obiektyw makro
    nie złapiesz nieskończoności

ja ci dałem przepis jak przerobic obiektyw pentacona, a nie body kieva.
    by zrobic tak jak ja piszę to potrzebujesz pierścieni kieva.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

nin
    Gość

Domyślnie

wiec przytne pierscien makro i przytne mocowanie od psixa (frezarka lub tokarka) i scale z tym ze hmm no faktycznie bedzie to nadal kilka mm wyzej niz zero
    musial by mi to ktos narysowac z ta nieskonczonoscia

edit: Jacku juz zrozumialem
    ja natomiast polecialem dalej i mysle o sklechceniu uniwersalnej przejsciowki ktora bede wkrecal jak mi sie spodoba
    a obiektywy nadal beda psisowskie no i nie bede musial kupowac do kazdego pierscienia makro
    Ostatnio edytowane przez nin ; 07-05-2007 o 21:38

Domyślnie

kiev jest grubszy niz pentacon. baza jest inna.
    obiektyw pentacona powinien iść wgłąb kieva.
    dlatego tak tego nie zrobisz. musisz odkręcić elementy obiektywu (bagnet) pentacona - zyskujesz parę mm.

nin
    Gość

Domyślnie

a jak jest ze srednicami
    z tego co piszesz to psix ma wieksza od kieva ? bo jak mniejsza to przeciez to zaden problem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nin Zobacz posta
    mysle o sklechceniu uniwersalnej przejsciowki ktora bede wkrecal jak mi sie spodoba
    a obiektywy nadal beda psisowskie no i nie bede musial kupowac do kazdego pierscienia makro
    nie da się.
    nie pamietam czy łapałem nieskończoność. Ja stosowałem do ludzi (cali i portrety) więc miałem pare metrów - to się dało uzyskać.

nie szło dostosować szerokokątnego Flektogona 50 mm. właśnie z powodu dystansów i zabudowania tego flektogona z tyłu - tylna soczewka bardzo cofnieta.
    Sonnar 180/2.8 - się dało. Biometara 120 o ile pamiętam też.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów