Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: ostry nikkor 85

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slaweko Zobacz posta
    Ale chodzi o 85 1.8g...
    Podmieniłem linka. Wnioski zostawiłem bo sa takie same.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ja mam 85/1.8G i używam z D700-tkami. Na 1.8 rzeczywiście nie ma żylety, ale już jedna działka (f2) i jest bardzo ostro. Dla mnie to jednak nigdy nie był problem, bo jak się uprę to mogę robić i na 1.8, w ACR po prostu suwak ostrości przesunę bardziej w prawo i tyle Nie popadajmy w jakąś paranoję z tą "ostrością na pełnej dziurze"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slaweko Zobacz posta
    Mój podpięty do D7100 jest ostry od pełnej dziury. Przy 1.8g jest w płaszczyźnie GO ostry nawet z korpusem dx. Panowie, poczytajcie o GO.
    Takie sprawy to zawsze kwestia indywidualnych odczuć.
    Każdy ma inna tolerancję na takie rzeczy.

Domyślnie

dlatego chciałem porównać moje odczucia z tym jak Wy to widzicie. Może przesadzam i dlatego pomyślałem że fajnie byłoby zrobić porównanie. Ja sam fotografuję 2x d600 i w życiu miałem już mnóstwo obiektywów. Wiem że fizyka może (optyka) ograniczać ale chciałbym zobaczyć co się da max osiągnąć bo przecież są tacy którzy są zadowoleni z ostrości na 1.8 . Warto byłoby te legendy zderzyć z rzeczywistością pokazując rezultaty. Ja się nie kłócę, wiedzę też mam, chcę tylko porównania

Domyślnie

Sztukę którą testowałem była według mnie ostra, ale możesz sam ocenić. Tu masz test:
    http://lenspro.pl/konfrontacja-ciemn...anon-vs-nikon/
    a tutaj nefa:
    http://lenspro.pl/pliki/RAWY_KON_85_CIE/DSC_0814.NEF
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Dzięki deep

Ale jak ktoś coś może dorzucić to byłoby fajnie
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-02-2015 o 20:17

Domyślnie

http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0

To jest zestawienie dla fanatyków porównywania obiektywów.
    W ciągu kilku lat miałem naprawdę sporo obiektywów w rękach różnych marek o jasności 1.2-1.8
    Dosłownie każdy wyraźnie zyskuje po przymknięciu 1/3-2/3 EV
    Te co uznaję za super nawet w pełni otwarte dają akceptowalny obraz a po przymknięciu o 2/3 EV praktycznie idealny.
    Chyba tylko niektóre najnowsze Sigmy i manualne Zeissy są wyjątkiem od tej reguły, tzn. nie trzeba ich przymykać nawet gdy się ma kosmiczne wymagania.
    Ale nie miałem z nimi kontaktu.

Domyślnie

Moja tez jest oki.
    Od jak chcesz ostro do bólu , to po co portretowka?
    Szkło makro kup...
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Chyba mało kto mnie zrozumiał Wiem że takie szkło nie będzie mega ostre od pełnej dziury - chodziło mi tylko o porównanie "ostrych" wg. Was obiektywów żeby zobaczyć jaka jest max granica. Wczoraj znów byłem w sklepie, wydaje mi się że było gorzej niż 3 dni temu.

Domyślnie

To najdobitniej świadczy o tym, że ocena jest sprawą subiektywną i to w Twojej głowie tkwi pewien pogląd, niekoniecznie zgodny z poglądem innych.