Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Agnieszka

Domyślnie

Roznica jest widoczna odrazu , swoja droga ranny ptaszzek z Ciebie Stig
    D700,D300,N12-24 f4,N24-70 2.8,N28-70 2.8 ,N70-200 VR,AFS N50 1.4,N35 1.8 ,Sb800,sb900 ,manfrotto055d+486RC2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akrzykalski Zobacz posta
    Probówalem zaznaczyć obszar cienia, później Feather maski, nowa warstwa i lekki blur. Następnie zabawa z Opacity aby wydobyć lekką fakture tła. To co zostało gdzieniegdzie jeszcze ręcznie korygowałem przy użyciu Dodge i Burn. Efekt niestety w porównaniu z twoim raczej kiepski . Nie dość ze gołym okiem dostrzegalny to jeszcze hmmm straciłem sporą część faktury skóry. Zdradzisz może kawałek swojego "know how" ?
    Samymi operacjami z menu -- nie zrobisz tego dobrze. Niezbedne jest reczne beblanie.
    1. Wyselekcjonowalem sam cien i zduplikowalem go jako nowa warstwe,
    2. Duplikat rozjasnilem delikatnie poziomami,
    3. Narzedziem Blur (oczywiscie ten "reczny" a nie filtr) rozmylem dolna krawedz cienia,
    4. Na powierzchnie tego cienia (Ctrl+Click na warstwie) nalozylem baaaardzo delikatny noise monochromatyczny i rownie delikatnie rozmylem go gaussian blurem, aby odtworzyc fakture skory (jesli przy tej wielkosci obrazka mozna w ogole mowic o rozpoznawalnej fakturze).
    5. Flatten.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Samymi operacjami z menu -- nie zrobisz tego dobrze. Niezbedne jest reczne beblanie.
    1. Wyselekcjonowalem sam cien i zduplikowalem go jako nowa warstwe,
    2. Duplikat rozjasnilem delikatnie poziomami,
    3. Narzedziem Blur (oczywiscie ten "reczny" a nie filtr) rozmylem dolna krawedz cienia,
    4. Na powierzchnie tego cienia (Ctrl+Click na warstwie) nalozylem baaaardzo delikatny noise monochromatyczny i rownie delikatnie rozmylem go gaussian blurem, aby odtworzyc fakture skory (jesli przy tej wielkosci obrazka mozna w ogole mowic o rozpoznawalnej fakturze).
    5. Flatten.
    Dzięki No i pięknie udało mi się to samemu wykonać .

Mam tylko pewną wątpliwość odnośnie tego co miałeś na myśli w punkcie 4 - nie wiem po co przed nałożeniem szumu ten "Ctrl+Click na warstie" (przy założeniu, że miałem ją jako aktywną)??

Pozdrawiam
    AK
    => całe życie zastanawiam się co tutaj umieścić <=

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akrzykalski Zobacz posta
    Mam tylko pewną wątpliwość odnośnie tego co miałeś na myśli w punkcie 4 - nie wiem po co przed nałożeniem szumu ten "Ctrl+Click na warstie" (przy założeniu, że miałem ją jako aktywną)??
    Ctrl+Click jak wiadomo, sluzy do wyznaczenia selekcji w jakiej maja odbywac sie operacje filtrowania. O ile w przypadku nakladania szumu nie ma to znaczenia (bo szum naklada sie tylko na obszar wypelniony pikselami), to w przypadku gaussian blura juz ma. Po prostu rozmycie nie wychodzi poza selekcje. Oczywiscie przy tak malych wartosciach parametrow filtrow nie ma to wiekszego znaczenia (a przynajmniej jest niedostrzegalne na tak malym obrazku), niemniej ja to robie juz z przyzwyczajenia.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Stig i tu mnie zaskoczyłeś.
    Scott Kelby powinien uczyć sie od ciebie, jak pisać sensowne poradniki
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    No nie rob jaj... Wg Ciebie cien pod szczeka jest taki sam na lewym i prawym zdjeciu??
    Sorki Stig... wczoraj bylem przedwczorajszy Dzisiaj juz widze wszystko dokladnie Dobra robota.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów