Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 118

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta

Nie wchdziłem jeszcze na CB, czy jest tam wielka fala krytyki, że nie ma 4K, tak jak to było u nas z D750?
    4k w body 50 mpx ma średni sens. Canon już od 3 lat ma body z 4k na pokładzie, więc to nie Canon ma tutaj zaległości, bo do dzisiaj nie pojawiło się pełnoklatkowe body z zapisem wewnętrznym 4k. W sierpniu wyjdzie następca 5d mk III z 4k, a za 2 miesiące na NABie pojawi się pewnie kilka nowych sprzętów z 4k. Nikon ma w tej chwili przyzwoite fullHD w d750 i d810, tyle, że to wszystko pojawiło się za późno i praktycznie nikt tego zawodowo nie używa. Podobnie będzie z 4k. W tym wypadku konkurencją dla Canona jest Sony, Samsung i Panasonic. W pełnej klatce tylko Sony. Problem jest taki, że nie bardzo jest do Sony co podpiąć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    4k w body 50 mpx ma średni sens.
    W ogóle to 4K ma średni sens ale dlaczego niby ilość Mpx ma tu mieć jakiekolwiek znaczenie? Trudności z skalowaniem to problem producenta, nas to nie musi obchodzić. Istotna jest data premiery body. W nikonie (D750) można było narzekać, w canonie nie? 5Ds ma cenę D750x2.

Canon już od 3 lat ma body z 4k na pokładzie,
    Bardzo popularny model 1DC?

Coś na forum canona jest cicho po premierze. Kilka stron - tyle co u nas.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    W ogóle to 4K ma średni sens ;
    Skoro nie filmujesz, to oczywiste, że dla Ciebie nie ma sensu. Dla mnie ma i dla producenta też ma: ja np. nie kupię body bez 4k.

ale dlaczego niby ilość Mpx ma tu mieć jakiekolwiek znaczenie? Trudności z skalowaniem to problem producenta, nas to nie musi obchodzić. Istotna jest data premiery body. W nikonie (D750) można było narzekać, w canonie nie? 5Ds ma cenę D750x2.
    Ilość mpx oczywiście ma znaczenie; skalowanie z 50 mpx wymaga większej mocy procesorów, procesory się grzeją, ciepło trzeba jakoś odprowadzić itd. Prościej jest to zrobić np z 24 mpx.

Nikon miał szansę zrobić pierwszą stosunkowo tanią lustrzankę z 4k, ale jej nie wykorzystał. 4k pewnie pojawi się w następcy d750, ale to pewnie znowu potrwa dwa lub trzy lata. 5d mk IV (czy jak go tam zwał) jest zapowiadany na sierpień. Do tego czasu 1dC spokojnie da rady

Bardzo popularny model 1DC?
    Tam gdzie znajduje zastosowanie, tam jest popularny. W produkcji filmowej 12.000$ (czy 8.000 w tej chwili) to są bardzo drobne pieniądze. Przy aktualnej cenie staje się też atrakcyjny dla reporterów i ślubniaków (nie u nas oczywiście, żeby było jasne
    Ostatnio edytowane przez sv ; 08-02-2015 o 16:01

Domyślnie

Nikon miał szansę zrobić pierwszą stosunkowo tanią lustrzankę z 4k, ale jej nie wykorzystał.
    Mogę napisać: canon miał szansę zrobić pierwsze tanie 4K w 5Dmk3 czy 7Dmk2 i tego nie wykorzystał. I teraz w 5Ds też.
    Mnie o to głowa nie boli. Mam sprzęt z FHD skonfigurowany tak by filmował w HD, mam mniejsze pliki z jakościa mi wystarczającą.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

4k w body 50 mpx ma średni sens.
    A 8k?
    Co mnie interesuje jako konsumenta czy jest sens czy go nie ma. Nie ma 4k.

Canon już od 3 lat ma body z 4k na pokładzie, więc to nie Canon ma tutaj zaległości, bo do dzisiaj nie pojawiło się pełnoklatkowe body z zapisem wewnętrznym 4k.
    Ma Canon 4k (i to nie z pełnej klatki). Jednak spójrz na cenę - 1dc kosztuje ponad 400000zł, Nikon miał to zrobić w body za 7500zł.

Skoro nie filmujesz, to oczywiste, że dla Ciebie nie ma sensu. Dla mnie ma i dla producenta też ma: ja np. nie kupię body bez 4k.
    Fajnie, że wypowiadasz się za producenta, jednak póki co Canon nadal ma tylko jedno body 4k i to za 40000zł. Nie zrobili 4k w 7Dmk2, nie zrobili w 5Ds i 5DS R.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 08-02-2015 o 17:48
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Uprawnienia umieszczania postów