Szukaj
Ludzie, dajcie znać co mam poprawić i na co zwracać uwagę. To moje pierwsze zdjęcia w ogóle z jakimkolwiek softboksem więc liczę na uwagi. Dziewczynka ze zdjęć ciśnie mnie na więcej, ale muszę wiedzieć czy idę w dobrym kierunku![]()
Kiedyś tu przeczytałem, że najwięcej odpowiedzi mają słabe zdjęcia
Moim zdaniem jest całkiem fajnie ale też i bardzo sztucznie.
D5100 / S17-50 F2.8 /Metz52
ja też dopiero zaczynam swoje studyjne przygody więc mogę chyba coś poradzić przynajmniej tak mi się wydaje. Na razie po pięciu próbach studyjnych najwięcej uczę się fotografując na białym tle i proponuję żebyś zaczął od tego, wprowadzi to taką czystość do zdjęcia i pozwoli ci dokładniej zwrócić uwagę na światło, ( ściana biała w zupełności wystarczy ja też na ścianie fotografuję ) jego jakość i kierunek, moim zdaniem światło powinno być nieco bardziej z góry tak pod kątem 45 stopni i z tego co widzę kadrował bym wyżej raczej minimalnie ustawiłbym kamerę wyżej niż model patrzy a tu jest chyba kadr z dołu, ale co ja tam wiem![]()
kupa sprzętu i brak talentu
pierwsze całkiem sympatyczne.
Blenda chyba też tam była- dobrze
W 2 i 3 oczy- jak fotografujesz z ręki to niech modelka patrzy na Twoje czoło, jak ze statywu to na rękę i ustawieniamiem ręki wyprowadź sobie oczy na taki poziom żęby dobrze wyglądały.
Kadrowanie jest OK, Tło ciekawe- nie tak nudne jak białą ściana czy backdrop. Pilnuj balansu bieli, świeć z góry- np pod wspomnianym kątem 45 stopni, blenda bliżej- chyba że to coś innego było
coolpix L29
Rzeczywiście blenda też tam była, nic się nie ukryje. Białe tło wydaje mi się nieciekawe więc w planach mam jakieś tam ciemniejsze np szare, czarne. Na pewno zwrócę uwagę na wyższe kadrowanie, bo faktycznie jak teraz patrzę to aparat powinien być wyżej, ale świeciłem mniej więcej z takiego kąta jak piszecie, z góry choć softbox odbija się w oczach z przodu. Dzięki za uwagi!
po cieniu pod szyją widać że to nie był kąt 45 stopni :P 45 stopni w dół na obiekt- w takim sensie a nie do osi fotografowania
światło widać najlepiej po blinkach, a ustawienie lampy po cieniach na szuinic się nie ukryje
coś jest wielkie. (wskazówka- jak kucasz to horyzont się obniża
)
coolpix L29
ściągnąłbym ekspozycję o 1/3 do 2/3 EV i przyciął nieco z góry, tak aby oczy były mniej więcej w 1/3 części kadru. Zdjęcie bardzo fajne, podoba mi się.
Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A
Skontaktuj się z nami