W tym tyg dotrze do mnie pełna klatka. Narodziło się pytanie odnośnie szkieł. Kwota jaka pozostanie do wydania na szkiełko -a to około 3tys zł(jak wydam wiecej żona mnie zabije). Nie chcę juz zooma. Miałem do apsc zoomy 2,8 i mimo że byłem z nich zadowolony to wolałbym coś jasniejszego - pozostają stałki. Biore pod uwage parę opcji ale generalnie na nic nie mogę sie zdecydować. Szkła mogą być z drugiej ręki.
1. 85 1,8 (G lub D) + 50 1,8 G (naczytałem się ze f1,4 i tak trzeba skręcać)+ 35 1,8G DX(niektórzy używają pod ff)
2. sigma 35 1,4 Art + 50 1,8 D - przy rynku wtórnym powinienem się zmieścic w budżecie
3. 85 1,8 D lub G + coś w okolicy +/- 30
Jestem amatorem - nie muszę mieć wszystkiego ohhh już. Szkiełka do wykorzystania celem: portretowania swoich dzieciaków, fotografia reportażowa. Mam dwoch znajomych ślubnych i czasem sobie z nimi łażę jako drugi (dla przyjemności fotografowania nie mam zamiaru zostawać fotografem ślubnym) ale to canonowcy więc niewiele mi są w stanie doradzić jezeli chodzi o szkła nikona. Zreszta jeden nie zdejmuje 24-70 i lampy z body, a drugiemu sigma 35 art przyrosła do body.
Z góry dzięki za pomoc.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami