Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie bad/hot pixel w d80

Witam

Mam serię zdjęć z takim punktem białym w kształcie krzyżyka. Już miałem się wybierać di serwisu na mapowanie. Ale w menu włączyłem i wyłączyłem redukcję szumów przy długich czasach i przy wysokich czułościach i teraz się ten biały punkt nie pojawia. Jakaś zawiecha w sofcie? Co o tym sądzić?

Paweł P.

Oszczędny w słowach Awatar KAZELOT
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

witam wrzuc jakas fotke z tym krzyzykiem
    N D80 i N18-70 i SD 2GB EXTREME III i LOWERPRO i SD 2GB ULTRA II i BILORA 1122 i OMG SR1 i T55-200...
    "Baśń O Ludziach Stąd" polecam

Domyślnie

Też mam 1, słownie jeden taki piksel i nie wiem czy sobie zawracać głowę tym...
    Pozdrawiam Tomasz
    D-7000, D-80, F-601m, N18-105dx VR, N18-70dx, N70-300VR, SB-800, kilka sowieckich słoików

Domyślnie

Dowcip polega na tym, żę u mnie już go nie wwidać i nie wiem czy jeszcze będzie czy już go nie będzie. Nie wiem czy się nim przejmować bo jeszcze nie robiłem odbitek i nie wiem czy będzie go widać.
    Cyfra trochę mnie irytuje jak - jak nie kurz to jakieś pixele Zajoba można dostać.

Paweł P.

Domyślnie

ee... Ja jak kupilem D80 to tez zrobiłem sobie test na hot pixele... co ciekawe co chwile mialem inne wyniki.. Raz, ze 0 , innym razem ze 2, potem znow 0.... Dałem se spokoj z takimi testami, zrobilem sporo zdjec i na zadnym hotów nie widac... Moja rada odpuść, bo to naprawde mozna zwariowac... Tak jak piszesz.. jak nie pixele to brudna matryca.. Moim zdaniem szkoda zdrowia (nerwów) na takie rzeczy

Domyślnie

Dokładnie... wprawdzie nie robiłem testów(i nie mam zamiaru) tylko zobaczyłem w pewnej chwili tego hota po czym okazało się że jest na wszystkich prawie fotach jakie zrobiłem, ale nie mam zamiaru się tym stresować bo tego na prawdę nie widać normalnie tylko przy powiększeniu (i to prawie max), jak będę w Wawie to sie umówię na zmapowanie ale na pewno nie będę wysyłał.
    Pozdrawiam Tomasz
    D-7000, D-80, F-601m, N18-105dx VR, N18-70dx, N70-300VR, SB-800, kilka sowieckich słoików

Domyślnie

Ja też nie testowałem - po prostu zobaczyłem na fotkach - kolesiowi wyskoczył koło oka jakiś parch - potem się okazało że jest na jesze ze 100 (stu) zdjęciach - ten parch oczywiście - koleś tylko na kilku.

Domyślnie

Co ciekwe, na stronie Kena Rockwell'a jest tekst, ze te pixele moga sie samoistnie pojawiac i znikać... (o ile dobrze rozumiem, bo przyznam, ze nie jestem orłem z angielskiego). Ale chyba to wlansie oznacza tekst "Over time hot pixels will come and go".

Cytuje:
    Every camera does this.

Even if it's OK today, your camera may start doing it tomorrow.

Don't worry about it. If you look hard enough you'll always find them.

DON'T return a camera because of hot pixels. The replacement will, too, over time.

Likewise, don't bother hand-picking a camera. I used to do this, and even the ones I picked as clean eventually picked up some hotties.

Sensors are analog, and as you analog circuit designers know, everything matters. Over time hot pixels will come and go. They won't move, but their intensity will vary.

Link do całości:
    http://www.kenrockwell.com/tech/hot-pixels/index.htm

Domyślnie

Takie też mam wrażenie że na jednych zdjęciach jest intensywniejszy a na innych (w podobnych kolorach), słabszy a na jeszcze innych go nie widać.
    Pozdrawiam Tomasz

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów