Close

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 73

Domyślnie

Nie kupuj D750, poczekaj na d760. Moim zdaniem mimo zapowiedzi Nikona, serwis nie upora się skutecznie z problemem przyciętej flary.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Śprotek Zobacz posta
    Witaj.
    Na forum znajdziesz dwa typy wypowiedzi - racjonalne, mądre, ludzi, którzy coś potrafią i tych, którzy wyżej ..ają niż ... mają. Racjonalne wypowiedzi ludzi skromnych, którzy powygrywali sporo konkursów, mają bardzo ciekawe portfolia. Ci drudzy to ignoranci, często ludzie nie wiedzący czym jest fotografia, usiłujący nawet brać kasę za kursy które gdzieś tam prowadzą. Ci pierwsi - z tego co czytam - zawsze piszą racjonalnie o zaletach i wadach każdego aparatu, nie raz posiadając wszystkie body piszą, że to tańszy aparat jest bardzo dobry, choć oczywiście droższy ma taką i taką przewagę - czy akurat ona Ci się przyda - tę decyzję zostawiają pytającemu. Ci drudzy, chyba tylko po to by połechtać swe ego, piszą: Do mojego D4s muszę dokupić Leicę, bo ten pierwszy mi nie starcza. A ich zdjęcia mówią, że jeszcze wiele z Nikona D50 mogliby wycisnąć, tylko musieliby się postarać.

Sam niedawno szukałem odpowiedzi na podobne pytanie do Twojego. Przekonałem się na własnej skórze, że D600 (lub D610) to rewelacyjne aparaty. Mają doskonałą matrycę, która dla osoby umiejącej posługiwać się światłomierzem daje genialne efekty. Mają piękną tonalność. Możliwość użycia profili Picture Control - możesz przygotować sobie profile a'la negatywy, wgrać je i używać w miarę potrzeb skoro fotografujesz raczej bez obróbki komputerowej. AF jest bardzo dobry, daje radę. Na pewno D750 ma lepszy AF, ale czy warto doplacać 2,5 tysiąca tylko do AF-u? Ci, co pisali, że D750 i D610 to taka "przepaść" do dziś nie poparli swoich słów żadnym przykładem.
    Dobrze byłoby, gdyby udało Ci się zrobić kilka zdjęć przed zakupem i samemu określić, czy aparat spełnia Twoje potrzeby.
    D610 ma wszystko czego potrzebujesz, tym bardziej jeśli budżet jest ograniczony. Inaczej warto byłoby rozważać D750 - tylko ze względu na autofocus, bo matryce mają bardzo podobne osiągi.
    Takich bzdur jak w pierwszej części, dawno nie czytałem.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slaweko Zobacz posta
    Nie kupuj D750, poczekaj na d760. Moim zdaniem mimo zapowiedzi Nikona, serwis nie upora się skutecznie z problemem przyciętej flary.
    Pytanie w wątku dotyczy D610 a nie D750.

Domyślnie

Bardzo racjonalna, wyważona wypowiedź i uargumentowana przykładami.
    Sprostuję tylko, że nigdzie nie napisałem, że nie warto dopłacać do AF w D750, miałem czasem nawet chęć sprzedać D610 i wymienić na 750, ale ciągle pytałem czy warto. I nie wspominałem o żadnym Michale czy też Rafale ani też Gabrielu, więc do nich proszę moich wypowiedzi nie odnosić
    Skoro w specyfikacji stoi, że 750 ma czułość AF na poziomie -3 eV, a D610 chyba -1 o ile pamiętam, to znaczy, że AF MUSI być lepszy w tym pierwszym.
    Tyle tylko, czasem nie zaczynamy ciągle gonić przysłowiowego króliczka. Jeżeli kogoś stać - wybór prosty - D4s. Doskonałą matryca i AF. Jeśli ma mniej kasy - D800E (widziałem obrazek bez filtra AA, urzekająco ostry). Jeśli ma jeszcze mniej pieniędzy - D750. A jeśli ma mniej - D610 (600). Sprawa prosta
    A, że sam uwielbiam ciemnicę, koncerty w dziwnym świetle to nosiłem się z zamiarem sprzedania D610 i kupna D750. Ale jak dotąd brak konkretów, choć Twoja powyższa wypowiedź jest już bardzo pomocna.
    Dziś po spotkaniu z Blue Cafe po tym, jak oglądam crop x4 prosto z puszki (D610 + 180 na 2. z zerowym wyostrzaniem chyba coraz dalej jestem od zamiany na nowego króliczka

Piszesz o zleceniach, pieniądzach, owszem, tutaj aparat ze świetnym AF-C 3D przyda się z pewnością. Ale wypowiedzi np. kolegi S4inta (którego portfolio bardzo mi się podoba i wierzę w to, co pisze) , czy Jacka_Z, czy wreszcie Twoje - pokazują, że częściej to ja jestem winny spartolonego zdjęcia niż mój AF.

Tu np. film z reporterem Gazety Wyborczej. Też nie ma nie wiem jak nowego D9x
    Prawda jest taka, że w większości sytuacji AF w D600 jest w zupełności wystarczający. Jak warunki robiły się bardzo złe zostawał centralny - oczywiście cierpiały na tym troszkę zdjęcia, bo albo trzeba było bardzo szybko przekadrowywać (co przy płytkiej GO by mogło skutkować BF), albo trzeba było się pogodzić z kadrami z ostrością w samym centrum i ewentualnie troszkę cropować w postprocesie.

Inna sprawa, AF np w D800 jest w moim odczuciu czulszy, szybszy w AF-C. Daje też większą pewność podczas pracy. Jak jest tak samo w D750 - a tak mniemam - to dla mnie warto dopłacić.

Widzisz, ja zdawałem sobie sprawę, że płacąc za D600 mniejszą cenę niż za choćby D800 czy D4 będę musiał się liczyć z jakimiś "obcięciami" względem klasy pro. W wielu przypadkach D600 mnie zaskakiwał bardzo pozytywnie, matryca jest fenomenalna.

PS. Jacek pracuje na D800, Patryk głównie na D800, teraz o ile pamięć mnie nie myli dokupił D750.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rarerirorury Zobacz posta
    dziękuję za odpowiedź, a co zadecydowało o skłonieniu się ku d610?
    Co mnie skłoniło?
    1. Miałem możliwość przetestować D610. Zrobiłem kilka zdjęć, sprawdziłem funkcjonalność (przypomniam, że używam również D700, więc do niego porównywałem - funkcję, ich dostępność "z palca", etc. Byłem (i jestem) bardzo pozytywnie zaskoczony.
    2. Przenalizowałem funkcje/opcje D800, których nie będę miał w D610 i doszedłem do wniosku, że albo nie są mi potrzebne (bo do tej pory nie były) albo będę potrafił się bez nich obejść (np. gniazda synchronizacji z zewn. lampami, czas migawaki 1/8000, 36Mpix).
    3. Przestałem czytać opinie (bo w większości przypadku nie mam pojęcia, kto je pisze - a z tym co pisze kolega Śprotek zgadzam się w 100% !) i przestałem sugerować się marketingową papką, że D610 to klasa amatorska, a D800 to pro .
    Dla mnie pro to w jaki sposób korzystasz z aparatu i co potrafisz z nim zrobić (i wcale nie mówię, że jestem pro choć zajmuję się tym na wpół zawodowo, troch e zdjęć już zrobiłem i coś tam o fotografii wiem ).

Zupełnie obiektywnie (choć podobno obiektywizm nie istnieje) z czystym sumieniem polecam Ci D610. To naprawdę bardzo dobry sprzęt. Ktoś pisał o AF (że kiepski) - sam doskonale wiesz, że to też zależy od wielu czynników - warunków, a przede wszystkim obiektywu. Ja używam z N12-24/2.8, N24-70/2.8, Sigma A50/1.4, N70-300VR i nie ma najmniejszych problemów ani żadnego dyskomfortu.
    Nie czytaj za wiele - znajdź możliwość wypróbowania a zobaczysz, że pokochasz ten aparat.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    To nie bzdury, a opinia jednego z forumowiczów. Możesz się z nią nie zgadzać, ale nie pisz że to bzdury. Czytam od czasu do czasu dyskusje forumowe i bardzo często widzę, jak zabierają głos osoby nie mające zbyt dużego pojęcia o fotografii, a komentują wręcz autorytarnie. Ja w 100% zgadzam się z tym co napisał kolega Śprotek !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Nie? A chcesz większe? To przeczytaj linijkę wyżej.

@śprotek - bardzo rzeczowa wypowiedź, w pełni popieram.
    Nikon D600, D7100,
    Nikkory: 28-80, 50 F:1.8D, 18-55 F:3.5-5.6 G II ED (DX), 80-200 F:2.8, Sigma 170-500 F:5-6.3D, Sigma 14 F:2.8 fish eye, Sigma 70-200 F:2.8 APO DG HSM, Tamron SP 10-24 F:3.5-4.5 DX, kilka zacnych manualnych stałek.

Domyślnie

Witaj.
    Na forum znajdziesz dwa typy wypowiedzi - racjonalne, mądre, ludzi, którzy coś potrafią i tych, którzy wyżej ..ają niż ... mają. Racjonalne wypowiedzi ludzi skromnych, którzy powygrywali sporo konkursów, mają bardzo ciekawe portfolia. Ci drudzy to ignoranci, często ludzie nie wiedzący czym jest fotografia, usiłujący nawet brać kasę za kursy które gdzieś tam prowadzą. Ci pierwsi - z tego co czytam - zawsze piszą racjonalnie o zaletach i wadach każdego aparatu, nie raz posiadając wszystkie body piszą, że to tańszy aparat jest bardzo dobry, choć oczywiście droższy ma taką i taką przewagę - czy akurat ona Ci się przyda - tę decyzję zostawiają pytającemu. Ci drudzy, chyba tylko po to by połechtać swe ego, piszą: Do mojego D4s muszę dokupić Leicę, bo ten pierwszy mi nie starcza. A ich zdjęcia mówią, że jeszcze wiele z Nikona D50 mogliby wycisnąć, tylko musieliby się postarać.

Sam niedawno szukałem odpowiedzi na podobne pytanie do Twojego. Przekonałem się na własnej skórze, że D600 (lub D610) to rewelacyjne aparaty. Mają doskonałą matrycę, która dla osoby umiejącej posługiwać się światłomierzem daje genialne efekty. Mają piękną tonalność. Możliwość użycia profili Picture Control - możesz przygotować sobie profile a'la negatywy, wgrać je i używać w miarę potrzeb skoro fotografujesz raczej bez obróbki komputerowej. AF jest bardzo dobry, daje radę. Na pewno D750 ma lepszy AF, ale czy warto doplacać 2,5 tysiąca tylko do AF-u? Ci, co pisali, że D750 i D610 to taka "przepaść" do dziś nie poparli swoich słów żadnym przykładem.
    Dobrze byłoby, gdyby udało Ci się zrobić kilka zdjęć przed zakupem i samemu określić, czy aparat spełnia Twoje potrzeby.
    D610 ma wszystko czego potrzebujesz, tym bardziej jeśli budżet jest ograniczony. Inaczej warto byłoby rozważać D750 - tylko ze względu na autofocus, bo matryce mają bardzo podobne osiągi.

Browara masz u mnie jak nic, podniosłeś ciśnienie co po niektórym ekspertom na tym forum, zwanymi dalej malkontentami
    Też zastanawiam się nad tą puchą i mam dużo niewiadomych ale po twojej wypowiedzi, jakoś będzie mi chyba łatwiej podjąć decyzję.
    Pozdro
    D700 // S 24-70 2,8 // N 35 1.8 DX // SB700 //

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez picia78 Zobacz posta
    Browara masz u mnie jak nic, podniosłeś ciśnienie co po niektórym ekspertom na tym forum, zwanymi dalej malkontentami
    Też zastanawiam się nad tą puchą i mam dużo niewiadomych ale po twojej wypowiedzi, jakoś będzie mi chyba łatwiej podjąć decyzję.
    Pozdro
    Ja robiłem D610 ostatnio zdjęcia w ciemnym kościele. Nie było to repo ślubne, ale uzupełnienie. Spokojne kadry, głównie portrety. Było na prawdę ciemno ale aparat dawał radę. AF-S na bokach nieco gorzej, ale środkowy trafia w 99% przypadków. Gorzej jest z AF-C, tu w złych warunkach trafia pół na pół. Oczywiście złe warunki - prawie ciemnica, mieszane, mdłe światło. Dodatkowo, zaletą jest to, że jak nie-doświetlisz (nawet we wspomnianej krypcie) to w PS możesz bezstratni to poprawić...

Jednak odkąd czytam wątek, nieustannie mam myśl, że autorowi bardziej spodobało by się D700. Myślę, że ma więcej wspólnego z analogami a i obrazek (jak dla mnie) taki bardziej klasyczny.

Domyślnie

Mam D600 i na mnie ten aparat zarabia, daje dużą satysfakcje w fotografowaniu i nie zauważyłem jakiś problemów z AF'em. Jak są ciężkie warunki oświetleniowe (ciemność) to przeważnie mam lampę, która i tak wspomaga AF czerwonymi diodami, jeżeli nie trafi ostrością, to przeważnie moja wina

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów