Nie kupuj D750, poczekaj na d760. Moim zdaniem mimo zapowiedzi Nikona, serwis nie upora się skutecznie z problemem przyciętej flary.
Szukaj
Nie kupuj D750, poczekaj na d760. Moim zdaniem mimo zapowiedzi Nikona, serwis nie upora się skutecznie z problemem przyciętej flary.
FX, DX,
www.lukaszkorzeniowski.pl
Prawda jest taka, że w większości sytuacji AF w D600 jest w zupełności wystarczający. Jak warunki robiły się bardzo złe zostawał centralny - oczywiście cierpiały na tym troszkę zdjęcia, bo albo trzeba było bardzo szybko przekadrowywać (co przy płytkiej GO by mogło skutkować BF), albo trzeba było się pogodzić z kadrami z ostrością w samym centrum i ewentualnie troszkę cropować w postprocesie.
Inna sprawa, AF np w D800 jest w moim odczuciu czulszy, szybszy w AF-C. Daje też większą pewność podczas pracy. Jak jest tak samo w D750 - a tak mniemam - to dla mnie warto dopłacić.
Widzisz, ja zdawałem sobie sprawę, że płacąc za D600 mniejszą cenę niż za choćby D800 czy D4 będę musiał się liczyć z jakimiś "obcięciami" względem klasy pro. W wielu przypadkach D600 mnie zaskakiwał bardzo pozytywnie, matryca jest fenomenalna.
PS. Jacek pracuje na D800, Patryk głównie na D800, teraz o ile pamięć mnie nie myli dokupił D750.
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Co mnie skłoniło?
1. Miałem możliwość przetestować D610. Zrobiłem kilka zdjęć, sprawdziłem funkcjonalność (przypomniam, że używam również D700, więc do niego porównywałem - funkcję, ich dostępność "z palca", etc. Byłem (i jestem) bardzo pozytywnie zaskoczony.
2. Przenalizowałem funkcje/opcje D800, których nie będę miał w D610 i doszedłem do wniosku, że albo nie są mi potrzebne (bo do tej pory nie były) albo będę potrafił się bez nich obejść (np. gniazda synchronizacji z zewn. lampami, czas migawaki 1/8000, 36Mpix).
3. Przestałem czytać opinie (bo w większości przypadku nie mam pojęcia, kto je pisze - a z tym co pisze kolega Śprotek zgadzam się w 100% !) i przestałem sugerować się marketingową papką, że D610 to klasa amatorska, a D800 to pro.
Dla mnie pro to w jaki sposób korzystasz z aparatu i co potrafisz z nim zrobić (i wcale nie mówię, że jestem pro choć zajmuję się tym na wpół zawodowo, troch e zdjęć już zrobiłem i coś tam o fotografii wiem).
Zupełnie obiektywnie (choć podobno obiektywizm nie istnieje) z czystym sumieniem polecam Ci D610. To naprawdę bardzo dobry sprzęt. Ktoś pisał o AF (że kiepski) - sam doskonale wiesz, że to też zależy od wielu czynników - warunków, a przede wszystkim obiektywu. Ja używam z N12-24/2.8, N24-70/2.8, Sigma A50/1.4, N70-300VR i nie ma najmniejszych problemów ani żadnego dyskomfortu.
Nie czytaj za wiele - znajdź możliwość wypróbowania a zobaczysz, że pokochasz ten aparat.
To nie bzdury, a opinia jednego z forumowiczów. Możesz się z nią nie zgadzać, ale nie pisz że to bzdury. Czytam od czasu do czasu dyskusje forumowe i bardzo często widzę, jak zabierają głos osoby nie mające zbyt dużego pojęcia o fotografii, a komentują wręcz autorytarnie. Ja w 100% zgadzam się z tym co napisał kolega Śprotek !
Nikon D600, D7100,
Nikkory: 28-80, 50 F:1.8D, 18-55 F:3.5-5.6 G II ED (DX), 80-200 F:2.8, Sigma 170-500 F:5-6.3D, Sigma 14 F:2.8 fish eye, Sigma 70-200 F:2.8 APO DG HSM, Tamron SP 10-24 F:3.5-4.5 DX, kilka zacnych manualnych stałek.
D700 // S 24-70 2,8 // N 35 1.8 DX // SB700 //
Ja robiłem D610 ostatnio zdjęcia w ciemnym kościele. Nie było to repo ślubne, ale uzupełnienie. Spokojne kadry, głównie portrety. Było na prawdę ciemno ale aparat dawał radę. AF-S na bokach nieco gorzej, ale środkowy trafia w 99% przypadków. Gorzej jest z AF-C, tu w złych warunkach trafia pół na pół. Oczywiście złe warunki - prawie ciemnica, mieszane, mdłe światło. Dodatkowo, zaletą jest to, że jak nie-doświetlisz (nawet we wspomnianej krypcie) to w PS możesz bezstratni to poprawić...
Jednak odkąd czytam wątek, nieustannie mam myśl, że autorowi bardziej spodobało by się D700. Myślę, że ma więcej wspólnego z analogami a i obrazek (jak dla mnie) taki bardziej klasyczny.
Mam D600 i na mnie ten aparat zarabia, daje dużą satysfakcje w fotografowaniu i nie zauważyłem jakiś problemów z AF'em. Jak są ciężkie warunki oświetleniowe (ciemność) to przeważnie mam lampę, która i tak wspomaga AF czerwonymi diodami, jeżeli nie trafi ostrością, to przeważnie moja wina![]()
Skontaktuj się z nami