Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie Lightroom 5 - zawieszają się pędzle

Mam taką kwestię: w moim Adobe Lightroom 5 zawieszają się pędzle i gradienty. Przez kilka miesięcy wszystko chodziło bardzo dobrze, teraz po obróbce paru zdjęć praktycznie nie można używać pędzli, zawieszają się, trzeba czekać kilka lub kilkadziesiąt sekund aż się odwieszą - ale póki się to stanie lepiej wyłączyć i włączyć na nowo program.
    System jest na dysku SSD, procesor i7, 8 Gb Ramu, mam trochę starawą kartę graficzną, ale LR 5 z karty w ogóle przecież nie korzysta. O co tu chodzi ? tym bardziej, że dotąd wszystko śmigało aż miło ...

Domyślnie

Tak działa LR. Trzeba się nauczyć z tym żyć.
    Raz na kilka uruchomień LR/komputera, może się zdarzyć, że będzie działał normalnie.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Raz na kilka uruchomień LR/komputera, może się zdarzyć, że będzie działał normalnie.
    GonzoG, bzdury opowiadasz. Mam o wiele słabszą konfigurację komputera od autor wątku i LR (5) chodzi mi płynnie. Nigdy nie musiałem uruchamieć go ponownie aby móc kontynuować pracę.

Tak tak, wiem, że zaraz zaczniesz przytaczać swoje "mądrości" . Z całym szacunkiem do Twojej osoby, bo w wielu przypadkach korzystałam z Twoich porad, ale czasami piszesz aby pisać (w każdym bądź razie takie mam odczucia) .

Pozdrawiam
    __
    Mobilnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    "tym bardziej, że dotąd wszystko śmigało aż miło ..."

Hmmm ?
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Pisanie, że Lr zalicza zwiechy, świruje etc, czytaj "ten typ tak ma i trzeba z tym nauczyć się żyć" mija się z prawdą. Mam identyczną konfigurację sprzętową (SSD, i7, 8GB pamięci) i nigdy Lr nawet nie zająknął się. Dzisiaj od rana go męczę kolejną obróbką ponad 200 nefów i co? I nic, zero problemów.

@wakeford, nie mieszałeś nic w konfiguracji Lr? Może coś przypadkiem, jakimś skrótem włączyłeś? Hmm... zastanawiające.
    Nikon

Domyślnie

A katalog masz na ssd czy hdd ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BaCaaa Zobacz posta
    A katalog masz na ssd czy hdd ?
    Czyżbyś podejrzewał, że SSD się zapełnił i wszystko zwolniło?
    Nikon

Domyślnie

Tak, jest taka możliwość

Domyślnie

Katalog jest na hdd.

Domyślnie

Kwestia jest dość mocna wkurzająca, w system jest mocno zainwestowane, a tymczasem na moim anachronicznym lapku sprzed 7 lat z procem 1,6 Ghz wszystko w LR chodzi jak trzeba.

Ostatecznie z bólem przeinstalowałem LR5 - i tu też czegoś nie rozumiem - pozostały wszystkie ustawienia, katalogi, presety - ale po co ? Przecież po to właśnie robię reinstalację, żeby ruszyć wszystko od zera, a jeżeli w tych plikach jest jakiś wirus odpowiedzialny za te zwiechy ?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów