Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie Wybór aparatu D5200/5300 vs D7000

Witam,

Niestety spotkała mnie przykra sytuacja, mianowicie mój D80 (staruszek) odmówił posłuszeństwu, wysypał się, nie mówiąc o nikkorze który się wyrobił. Także musiałem na szybko dokonać zakupu ze względu na potrzebe aparatu dla mojego ojca do celów komerycyjnych ale bardzo amatorskich. Kupiłem zatem D3200 (szybki strzał). Nie czytałem wcześniej o tym BODY, wydawał mi się być całkiem OK, biorąc pod uwagę WIEK, ale nie tym powinniśmy się sugerować.

Postanowiłem, że póki przebieg jest praktycznie zerowy, to jeszcze mogę go sprzedać z małą*stratą i dołożyć do czegoś praktyczniejszego, co będę mógł odpowiednio wykorzystać. Widziałęm ciekawą oferte na D7000, ale myślałem też o troszkę tańszych D5300, lub D5200. Budżet najlepiej do 3000 PLN MAX!.

Jakie robię zdjęcia ? Przede wszystkim zamykam się na fotografiach z ludźmi na zdjęciu, czyt. portretówki z fajnym efektem blur, nie zajmuje się tym profesjonalnie, ale z jasnym szkłem robiłem zdjęcia po ślubne nie było najgorzej.

Target - Sigma 85mm f/1.4 w supporcie Sigma 35mm f/1.4 (nie ART). - mocowanie NIKON.

D3300 ? (raczej nie)
    D5200
    D5300
    D7000

reszta przebija tę cenę, szczególnie, że traktuje to hobbystycznie, czasem jakiś pieniądz wpadnie. Interesują mnie dobre - efekciarskie portretówki - dobrajakość.

Mój poczciwy D80 dawał radę, pomimo braku wielu nowoczesnych funkcji.

Domyślnie

Czemu chcesz sprzedać D3200? W czym nie daje rady?

Domyślnie

Pod względem obrazka wszystkie te body są do siebie bardzo podobne. Jedynie w funkcjonalności i ergonomii są różnice. Tutaj na korzyść d7000, ale nie wiem czy ta zmiana ma sens. Jeśli potrzebujesz mikroregulacji af to tak, ale też ludzie na af w d7000 ostro narzekali.
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sl011 Zobacz posta
    Czemu chcesz sprzedać D3200? W czym nie daje rady?
    W moim odczucuiu, po przeczytaniu opini o szumach itd. Chociaż w porównaniu do D80, nie powinno być aż tak ogormnej różnicy zauważalnej przez amatora ? Np. wolniejsze ostrzenie niż D7000 lub D5300 ? jeśli te różnie nie są aż tak diametralne to odpuszcze sobie wymiane BODY i wrócę do tematu jeśli zajmę się fotografią bardziej profesjonalnie, zapewne różnica jest już przy aparatach za 5tyś+.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kowalus23 Zobacz posta
    W moim odczucuiu, po przeczytaniu opini o szumach itd. Chociaż w porównaniu do D80, nie powinno być aż tak ogormnej różnicy zauważalnej przez amatora ? Np. wolniejsze ostrzenie niż D7000 lub D5300 ? jeśli te różnie nie są aż tak diametralne to odpuszcze sobie wymiane BODY i wrócę do tematu jeśli zajmę się fotografią bardziej profesjonalnie, zapewne różnica jest już przy aparatach za 5tyś+.

Pozdrawiam.
    Miałem D80, fajny aparat. Co do AF, to w d7000 jest lepszy przy słabym świetle, szybkości nie potrafię określić.
    Natomiast różnica w szumach przy wysokim iso to przepaść. D80 całkowicie odpada
    D7000 = 17-55 2.8 nikkor, 24-120 3.5-5.6 VR nikkor, 105 2.8 VR nikkor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wyrwiząb Zobacz posta
    Miałem D80, fajny aparat. Co do AF, to w d7000 jest lepszy przy słabym świetle, szybkości nie potrafię określić.
    Natomiast różnica w szumach przy wysokim iso to przepaść. D80 całkowicie odpada
    Patrzyłem na ceny i można wyhaczyć nowy w dobrej cenie D7100, albo używany z dużym przebiegiem D700 (czyli słynne FXy). Tylko nie wiem czy do zdjęć portretowych hobbystycznie jest sens aż tak się bawić w profesjonalistę. Lepszy jestem w programach graficznych niżeli technicznie znająć się na każdym parametrze lustrzanki, chociaż wiedzę lekko ponad ogólną mam.

Najlepiej byłoby kupić, przetestować i ew. sprzedać z lekką stratą jeśli różnica nie byłaby zauważalna z mojego punktu widzenia oczywiśćie.

Domyślnie

Witam
    nie chciałbym zakładać kolejnego tematu więc podepnę się pod kolegi post mając nadzieję ze mnie nie zlinczuje :P
    Natomiast chodzi o wybór D7000 a D5100 , mam D5100 a mam okazyjną cenę za D7000 i chciałbym was zapytać czy jest sens na zmianę? po za tańszymi obiektywami do D7000 są jakieś inne zalety?
    dziękuję wam za odpowiedzi
    i jeszcze raz przepraszam za pytanie w cudzym temacie
    Dopiero zaczynam przygodę z fotografią lustrzankową i proszę o wybaczenie jak o coś oczywistego zapytam
    Mój aparat Nikon D5100 18-55 VR/ Nikkor AF-S 50mm 1,8G/ Tamron 28mm 1:2,5 /

Domyślnie

Jesli sam nie widzisz wyraźnego powodu, to nie warto wydawać kasy.

Domyślnie

Nie miałem D7000 w rękach więc jako doznania nie potrafię nic powiedzieć, natomiast parametry? i tu właśnie mam mętlik bo te puszki mają trochę tu i trochę tu
    Może ktoś doradzić kto miał obie puszki w użyciu żeby mnie trochę nakierować ?
    Dopiero zaczynam przygodę z fotografią lustrzankową i proszę o wybaczenie jak o coś oczywistego zapytam
    Mój aparat Nikon D5100 18-55 VR/ Nikkor AF-S 50mm 1,8G/ Tamron 28mm 1:2,5 /

Domyślnie

Jakość zdjęć praktycznie nie do zauważenia, pomiędzy nimi (robiłem zdjęcia porównawcze)
    Waga dość znaczna różnica, D7000 wie się co się trzyma, D5100 taka leciutka plastikowa zabawka zwłaszcza jak się weźmie w tej kolejności.
    Różnice funkcjonalne, D7000 dwa pokrętła dostępne natychmiast, (czas, przysłona), w D5100 trzeba wchodzić poprzez menu. to co najbardziej przeszkadza na co dzień.
    D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
    Grecja2013
    klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
    klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów