Szukaj
podoba mi sie ten zoltawy highlight od lewej na barierce... fajne polaczenie cieplych i zimnych kolorow, nadaje temu urok zdecydowanie. kadr tez dobry.
dobrze skadrowana, z ładnymi kolorkami fotka. Mam pytanko tylko co do techniki.
Stosowałeś jakieś filterki do ob. 14mm czy to jest lekki hdr-ek.
wróciłem do 14-24mm (miałęm go szesc lat, i nadal twierdzę ze to najlepsze szkło szerokokątne na rynku ) i nie mam jeszcze filtrow, D800 ma opcje robienia zdjec w HDR ( nie mylić z obróbką ) i taką metoda z zapisiem w tifie wybrałem. Warunki pogodowe były własnie takie, wiec nie musiałem sie wysilać z obróbką w NX-ie, zeby uzyskac taki efekt
Kolorki miodzio, i cała reszta też
N D 300 s Sigma 10-20 , Sigma 70 -300 sb-800
Zdjęcie miłe dla oka, aczkolwiek chmurki jakieś takie...może trochę więcej przejrzystości by się przydało?
Zbyt ... symetryczne, jak na mój gust.![]()
Medice, cura te ipsum.
byc moze przyda sie to wielu, wiec napisze w watku. Funkcja HDR w D800 ( w innych puszkach tez ) w skrocie funkcjonuje na zasadzie, aparat robi dwa zdjecia umówmy sie ze najprostszym wyjasnienim bedzie, bardzo dobry pomiar swiatła i w swiatłach i w cieniach, nastepnie łaczy je w jeden plik JPG lub TIFF w NEFACH nie zapisuje.
Praktycznie daje nam swietnie naswietlony plik, ktory obrabiamy normalnym sposobem. Otrzymujemy bdb szczegóły w cieniach i nie przeswietlone swiatła. Oczywiscie ten układ ma swoja tolerancję . To nie jest tak ze bardzo slne swiatło prosto w obiektyw da sie ujarzmic. HDR swietnie sie sprawdza przy robieniu zdjec np w waskich uliczkach, gdzie prawie zawsze mamy przeswietlone niebo, a załozenie filtra powoduje przyciemnienie górnych pięter budynków, co pozniej w obrobce stanowi duzy problem.
Z HDR-em z reguły mamy swietnie naswietlony kadr. Oczywiscie chodzi tutaj o rozpietosc tonalną , aparat znacznie ja powieksza. Nie przekłada sie to na dodawanie kolorów ect. TIFF wyglada jak normalny NEF . Oczywiscie aparat wszystko robi automatycznie, nie musze chyba dodawac ze warunkiem zdjecia nieporuszonego jest KAZDORAZOWO uzycie statywupozdrawiam
Ten opis, jakby nie jest zbyt odkrywczy.
Medice, cura te ipsum.
Skontaktuj się z nami