Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: szparowanie

Domyślnie szparowanie

Mam pytanko :

Korzystam do wycinania obiektu ze zdjęcia filtra (PS) extract i pluginu fluid mask. W zasadzie radzą one sobie dobrze i bez kłopotów tylko w wypadku gdy obiekt wycinany wyraźnie odcina się od tła (wysoki kontrast), w przeciwnym wypadku kiedy to obiekt jest ciemny lub zlewający się z tłem pojawiają się problemy. Czy ktoś z forumowiczów ma jakiś sprawdzony sposób radzenia sobie w takich sytuacjach? być może używa jakiegoś algorytmu pracy o który tutaj proszę

Pozdrawiam.

Domyślnie

Mój sposób w takich sytuacjach to pióro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukas_78 Zobacz posta
    Mam pytanko :

Korzystam do wycinania obiektu ze zdjęcia filtra (PS) extract i pluginu fluid mask. W zasadzie radzą one sobie dobrze i bez kłopotów tylko w wypadku gdy obiekt wycinany wyraźnie odcina się od tła (wysoki kontrast), w przeciwnym wypadku kiedy to obiekt jest ciemny lub zlewający się z tłem pojawiają się problemy. Czy ktoś z forumowiczów ma jakiś sprawdzony sposób radzenia sobie w takich sytuacjach? być może używa jakiegoś algorytmu pracy o który tutaj proszę

Pozdrawiam.
    jesli pominac prace reczna - lasso,pioro itp. to mozesz np. zwiekszyc kontrast (warstwy dopasowania krzywe poziomy itp.wybrc najbardziej kontrastowy kanal skopiowac go i jeszcze kontrast zwiekszyc itp) w wiekoszsci przypadkow pozwala to uzyskac dobra selekcje. potem te warstwy, kopie kanalow itp kasujesz i masz selekcje na oryginalnym obrazie. chociaz jesli obiekt zbyt zlewa sie z niejednorodnym tlem to pozostaje albo reczna wycinanka, albo laczenie kilku kanalow alfa (uzyskanych wh wczesniejszego przepisu) w jeden.

Domyślnie

mini21 - oczywiście piórko znam chociaż traktowałbym go jako ostateczność....strasznie pracochłonne

bukowydziad - zrobiłem wg twojego przepisu tzn. wszedłem w paletę kanały wybrałem najbardziej kontrastowy i powieliłem go, lecz hmm ta operacja deaktywuje plugin Fluid mask ciekawe dlaczego (w ustawienie RGB działa właściwie)?

Domyślnie

Szparowanie wymaga inteligencji, której komputery są siłą rzeczy pozbawione. Z perspektywy wieloletniego doświadczenia zawodowego mogę autorytatywnie stwierdzić, że nic nie jest szybsze i skuteczniejsze od Wacoma, magic-lasso i sprawnej ręki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Szparowanie wymaga inteligencji, której komputery są siłą rzeczy pozbawione. Z perspektywy wieloletniego doświadczenia zawodowego mogę autorytatywnie stwierdzić, że nic nie jest szybsze i skuteczniejsze od Wacoma, magic-lasso i sprawnej ręki.
    czornyj, z ciekawosci: jak szparujesz rozwiane wlosy brunetki na dosc ciemnym tle?

lukas: nigdy nie korzystalem z zadnych pluginow, wiec nie wiem w czym moze lezec problem - imho "goły" PS jest na tyle poteznym narzedziem z tyloma mozliwosciami, ze swobodnie mozna sie bez pluginow obejsc ( chociaz pewnie w pewnych zastosowaniach moga zycie ulatwic, ale ja jeszcze nie musialem tego weryfikowac).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bukowy dziad Zobacz posta
    czornyj, z ciekawosci: jak szparujesz rozwiane wlosy brunetki na dosc ciemnym tle?
    Długo i wytrwale

Domyślnie

bo opowiem ci co jest w najnowszym numerze wilq'a!
    ale powaznie: jakos trudno mi wyobrazic, bys i to recznie rysowal lassem, bez dodatkowych zabiegow, i w przypadku takiego rysowania, to powiekszenia ze 400%. mozesz chociaz troszke metodologie przyblizyc?

Domyślnie

a może skorzystać z kanałów? bardzo często może się okazać że coś co na pełnym kolorze jest mało rozróżnialne na pojedynczym kanale odróżnia się wręcz wspaniale (choćby podany przykład z włosami - na niebieskim kanale całkiem ciekawie się odróżniają z tła i nie chodzi mi w tym momencie o bluebox)
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bukowy dziad Zobacz posta
    bo opowiem ci co jest w najnowszym numerze wilq'a!
    ale powaznie: jakos trudno mi wyobrazic, bys i to recznie rysowal lassem, bez dodatkowych zabiegow, i w przypadku takiego rysowania, to powiekszenia ze 400%. mozesz chociaz troszke metodologie przyblizyc?
    Oczywistym jest, że obiektów o krztałcie teorii chaosu i zmiennej transparencji nie da się wyszparować lassem. Z grubsza zaznaczam wszystko lassem, tworzę maskę, potem zaznaczam kolor tła i jego okolice, wywalam z maski ręcznie pędzelkiem to co uznam za stosowne, a potem dopieszczam ręcznie na pędzelkami o różnej grubości i transparencji, aż wygląda toto naturalnie. Oczywiście sporo zależy od tła, na które przenosi się pacjentkę.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów