Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Statyw

Domyślnie

Chociaż pochwal się jaki i opisz wrażenia po zakupie. Może komuś w przyszłości przyda się Twoja opinia
    D750 | D750 | N14-24 | N24-70 | N70-200 VRII | N85 1.4D | S35 1,4 | T90 2.8 | Sb900 | Sb910 | Atlas 600TTL| MGA-684

Domyślnie

Kupiłem Manfrotto BeFree. Nie mam dużego porównania statywów więc mogę być kiepskim recenzentem Oczywiście po pierwszym plenerze opisze wrażenia.
    Nikon D50, D80, D300s, D750, 16-28/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8D + 70-200/2.8, 105/ 2.8, Reporter 360 TTL + SB 800 + mega zapał

Domyślnie

To może ja napiszę parę wniosków z dzisiejszych zakupów. Wybrałem się do sklepu po MGA-584N. Na miejscu okazało się, że statywów jest cała masa- kilkadziesiąt modeli. Również te, które na stronie były niedostępne. Po przejrzeniu oferty w interesującym mnie zakresie cenowym (450-600 zł) na "polu walki" zostawiłem Benro oraz Fotopro. W Benro nie wzbudziło u mnie zaufania mocowanie szybkozłączki. Nie wiem jaki to był model, ale to zupełnie nieistotne. Nie twierdzę, że to rozwiązanie jest złe, ale mnie po prostu nie przekonało. Kolejną rzeczą która okazała się w moim odczuciu mało wygodna to blokada nóg- zdecydowanie wolę wciskać by odblokować niż wyciągać. I tak oto zostały do wyboru dwa Fotopro- 584 + 52Q oraz 684 + 62Q. I tutaj mogę napisać o różnicach. Oba statywy stały kilka metrów od siebie. Oglądane naprzemiennie nie wykazywały wielkich różnic w solidności. Wydawały się prawie takie same. Sytuacja uległa zmianie gdy postawiłem oba obok siebie. O ile różnice w masywności tripoda były bardzo niewielkie (mam na myśli rozmiary nóg oraz ich łącznika), o tyle różnica w głowicach była już nie do pominięcia. 62Q ma większą średnicę kuli, a sam trzpień łączący kulę z uchwytem szybkozłączki jest przynajmniej dwukrotnie większej średnicy. Także ze sklepu wyszedłem z 684 +62Q.

Jak oceniam sam statyw? Bez zarzutu. Całość bardzo estetycznie wykonana. Tworzywa sztuczne ograniczone do minimum. Wszystko działa płynnie i poprawnie. Czyżby brak minusów? Nie. Klucze dodawane do zestawu są nienajwyższych lotów. Dobrze, że przy ich użyciu nie trzeba niczego dokręcać z dużą siłą bo ich żywot byłby króciutki. Podobnie kiepsko prezentuje się pseudoskórzany paseczek- od razu go zdjąłem. Osoby używające kolców na spodzie nóżek również wg mnie mogą być rozczarowane- by ich użyć trzeba zdjąć gumowe osłonki które ciężko, a nawet bardzo ciężko zdemontować. Jeśli ktoś w trakcie jednej sesji będzie chciał używać i kolców i gumek (naprzemiennie, w zależności od podłoża) to odechce mu się jakiegokolwiek grzebania w tej kwestii, szczególnie zimą. Póki co zakupu nie żałuję.

Jeszcze jedna kwestia która poruszona była na początku wątku, czyli polecanie Triopo C-258 w miejsce Fotopro MGA-684N i argumentowanie niższej ceny przy podobnej (tej samej?) jakości- krótko to nie ta liga. C-258 to mikrus przy 684N. I tripod jest mizerny, i głowica. Ten Triopo nie ma porównania nawet do Fotopro FLA-584N. C-258 to sprzęt pod malutką lustrzankę sparowaną z niewielkim, max. półkilogramowym szkłem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomas24 Zobacz posta
    Kupiłem Manfrotto BeFree. Nie mam dużego porównania statywów więc mogę być kiepskim recenzentem Oczywiście po pierwszym plenerze opisze wrażenia.
    A z jakim bodu z niego korzystasz? Jak sprawuje się z 70-200/2.8 bo widzę, że taki masz w stopce? Pytam bo też przymierzam się do zakupu BeFree, a nie maiłem jeszcze okazji go pomacać.
    Pozdrawiam
    AS
    Z6 Z24-70/2.8S | Z24-70/4S | Z14-30S | D4 | AFS24-70/2.8 | S24-105/4 ART | AFS70-200/4 | AFS16-35/4 | SB910 | SB900

Domyślnie

czy można gdzieś kupić tego fotopro 684 ewentualnie 584 bez głowicy? Byłem prawie zdecydowany na triopo 3232, ale ten wygląda dosyć ciekawie. Mam głowice triopo B-2N.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maniekk Zobacz posta
    czy można gdzieś kupić tego fotopro 684 ewentualnie 584 bez głowicy? Byłem prawie zdecydowany na triopo 3232, ale ten wygląda dosyć ciekawie. Mam głowice triopo B-2N.
    Niestety chyba nie. Nawet na stronie producenta tripody są tylko z głowicami. Trochę to dziwne, skoro same głowice są dostępne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arek1 Zobacz posta
    A z jakim bodu z niego korzystasz? Jak sprawuje się z 70-200/2.8 bo widzę, że taki masz w stopce? Pytam bo też przymierzam się do zakupu BeFree, a nie maiłem jeszcze okazji go pomacać.
    Statyw dziś do mnie ma "przyjść". Dopóki z D750 nie zrobią porządku będzie podpinany D300s, sam jestem ciekawy jak będzie zachowywał się statyw po podpięciu body z 70-200. Generalnie w góry nie zabieram 70-200, ale na rower już pewnie spakuję. Napiszę wrażenia jak tylko będę miał okazję to sprawdzić.
    Nikon D50, D80, D300s, D750, 16-28/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8D + 70-200/2.8, 105/ 2.8, Reporter 360 TTL + SB 800 + mega zapał

Domyślnie

a co jeszcze brać pod uwagę do ok 400zł? Mam głowicę triopo b-2, zależy mi na mobilności, coś w miarę lekkiego i niedużego po złożeniu, opcjonalnie monopod mile widziany.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maniekk Zobacz posta
    a co jeszcze brać pod uwagę do ok 400zł? Mam głowicę triopo b-2, zależy mi na mobilności, coś w miarę lekkiego i niedużego po złożeniu, opcjonalnie monopod mile widziany.
    Niestety ciężko doradzić nie wiedząc co na tym będzie wisieć. A to chyba główna cecha doboru sprzętu.

Domyślnie

nic cięższego niż d700 + 70-200 raczej nie przewiduję, na tą chwile d700 + leciutka tokina 17mm

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów