Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Pomozecie?

Post Pomozecie?

Właśnie kupiłem D40x z kitowym obiektywem (moja pierwsza lustrzanka). Chcę dokupić do zestawu większy obiektyw zastanawiam sie pomiędzy Sigmą 70-300 F4-5.6 APO DG macro i Tamronem 55-200mm f4-5.6 Di II LD macro. Lub moze cos innego co radzicie?

Domyślnie

Sigma 70-300 F4-5.6 APO DG, ja ją mam i jestem zadowolony. 200 to troche mało, 300 też. Po cholere ci długi obiektyw? Tak zapytam.
    Nie jest trudno zrobić takie zdjęcie, trudniej jest znaleźć takie miejsce
    D700 | D70s | Canon G9 | Nikkor 24-70mm 2.8 | Nikkor 16mm 2.8| Sigma 18-50 f2.8 | Sigma 70-300 f4-5.6 | SB800 | Manfrotto|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ad12 Zobacz posta
    Właśnie kupiłem D40x z kitowym obiektywem (moja pierwsza lustrzanka). Chcę dokupić do zestawu większy obiektyw zastanawiam sie pomiędzy Sigmą 70-300 F4-5.6 APO DG macro i Tamronem 55-200mm f4-5.6 Di II LD macro. Lub moze cos innego co radzicie?
    Żeby działał AF obiektyw podpinany do D40x musi mieć silnik, a żaden z wymienionych przez Ciebie takowego nie posiada .
    Musisz wybrać któregoś z Nikkorów AF-S lub Sigm HSM, czyli najtańsza opcja to Nikkor 55-200 lub 55-200 VR
    Wolność to wśród mądrych ludzi żyć, widzieć dobroć w oczach ich... i szczęście...

Domyślnie ?

Więc chyba kupię Nikkora. A chcę go kupić do fotografowania przyrody, ptaków drapieżnych itp. Może taki obiektyw się nie nadaje? jeśli tak to dajcie mi znać proszę. Bo na droższy narazie mnie nie stać. Dzięki

Domyślnie

Do ptaków drapieżnych, to się niestety nie nadaje. Może jedynie do wróbli, gołębi, sikorek, albo do ZOO, gdzie ptaki są trzymane w klatkach. Zbyt krótko i zbyt ciemno.
    Jacek

Domyślnie

To jaki obiektyw byłby dobry do tego celu?

Domyślnie

No wiesz. To zależy od tego ile masz kasy. Na przykład Nikkory AF-S 500, AF-S 600, albo AF-S 200-400 z telekonwerterami. A tak na poważnie, na poczatek może to być, na przykład, ten nowy Nikkor AF-S 70-300 VR, ale to też nie jest ideał i już sporo drożej kosztuje.

Poczytaj to: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=20356
    Jacek

Domyślnie

Mam na myśli jakie minimum muszę spełnić może podacie mi jakieś konkretne modele przypominam że mam tylko d 40x dziękuję.

Domyślnie

przypominam że mam tylko d 40x dziękuję.
    W przypadku tego korpusu nikon zakładał, że będzie to puszka dla początkujących amatorów którym w zupełności wystarczą kitowe obiektywy SW,stąd korpus jest dość tani ale poza kitowymi szkłami podchodzą do niego tylko drogie obiektywy z wyższych półek właśnie z powodu braku napędu obiektywu w korpusie.Tak więc odpada stosowanie starszych,tańszych obiektywów AF napędzanych korpusem.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Więc chyba kupię Nikkora. A chcę go kupić do fotografowania przyrody, ptaków drapieżnych itp. Dzięki

Do ptaków drapieżnych będzie za krótki...jeśli chcesz focić drapole 400 mm będzie minimum....co nie znaczy że się nie da...ale z tzw. podejścia to prawie niemożliwe..
    drapieżniki są wyjątkowo płochliwe i nawet myszołów na przyzwoity "strzał" z 300 Ci nie pozwoli podejść..znam to z własnych doświadczeń...
    Najtańsza 400 to Sigma 135-400 ale opinie ma rózne, ciężka jak diabli i powyżej 2 k. kosztuje..no z D40 raczej nie podejdzie
    Ostatnio edytowane przez sikor ; 06-05-2007 o 13:59

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów