Ooo! 17. też fajna. Jest przestrzeń.
Szukaj
Ooo! 17. też fajna. Jest przestrzeń.
A new shit has come to light...
Musisz jeszcze na jedną sprawę zwracać uwagę, a mianowicie na trzymanie pionów. Zwłaszcza na pierwszym zdjęciu z tego ostatniego setu widać jak drzewa po prawej są przechylone. Jedna sprawa to jest odpowiednie trzymanie aparatu względem fotografowania sceny, a druga że można to też potem poprawić w programie do obróbki.
Jakbyś chciał się podszkolić w tym zakresie to kolega forumowy przygotował poradnik, wprawdzie dotyczy architektury, ale sądzę że w wielu innych sytuacjach ta wiedza może się przydać również, tu masz link: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=257997
D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
Grecja2013
klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział
Czytałem ten poradnik i staram się tego trzymać ale tym razem wybrałem się w teren pagórkowaty i poległem, nie umiałem sobie z tym poradzić. Na przykład gdybym trzymał oś obiektywu na pierwszym zdjęciu w poziomie to miałbym ucięte czubki drzew bez nieba. Ktoś zaraz napiszę że można podejść bliżej lub się oddalić ale w tym wypadku nie było to możliwe. Dziękuję zbyszekD7000 za rady, następnym foceniu będę o tym pamiętał. Pozdrawiam
To co masz na zdjęciu jest niewiele, więc jednym ruchem w programie do skorygowania![]()
D7000 |N18-105|N28-70|N70-210|N10-24|S17-50|SB26x2|SB910| |Soligor2x|Jupiter200|Helios44M5|
Grecja2013
klik 1) Zabawa w RAW'ki - weź udział
klik 2) Zabawa "zadania tematyczne" - weź udział
Na razie nie obrabiam zdjęć komp. poza lekkim rozjaśnieniem lub przyciemnieniem ale mam do wszystkich RAW-y to będę mógł poprawić. Na zdjęciu 20 widać świeże ślady wilków więc o tej porze roku lepiej być czujnym i wolałem nie oddalać się zbytnio od samochodu tym bardziej że niedaleko był zagajnik i mogły tam być. Wiem że wilki unikają ludzi ale teraz o tej porze roku mogą być głodne.
Ogólnie zdjecia mają ładne kolory i ciekawe kompozycje.
D 3100 - N 18-55, N 55-300, Helios 44-4, Industar 61.
Jeszcze jedno leśne o zachodzie
25
Skontaktuj się z nami