Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie chyba problem z LR

Witam
    Mam taki problem, posiadam D5100, ostatnio zakupiłem od forumowego kolegi 35mm 1.8 AFS Nikkora. Posiadam też kita 18-105, ale wcześniej nic takiego nie zauważyłem, może dlatego, że nie robiłem w takim oświeleniu jeszcze zdjęć albo coś się stało ze sprzętem (body, obiektyw lub sam komp albo win7 albo LR 5). W sylwestra robiłem zdjęcia stałką, w body wszystko wygląda ok (po za tym, że większość fotek nieostrych ale to z mojego błędu - za długi czas migawki ustawiłem, no wiadomo alko - myślałem że będzie ok bo w body wyglądało ładnie)
    Po skopiowaniu odrazu odpalilem LR i co się okazało: plamy niebieskie/zafarby na prawie co drugim zdjęciu robionym w pokoju, w któym świeciły specjalne lampki kolorowe sylwestrowe.
    Na zdjęciach z innego pokoju jest ok, na fotkach z dworu o godz 24 jest ok. Tylko te lampki w pokoju.
    Na obiektyw był założony filr UV. Po wyeksportowaniu zdjęć z LR do JPG (robiłem w RAW) tak samo plamy/zafarby niebieskie.
    Mam zainstalowaną wtyczke ze strony nikona do plików raw, żeby dało się je przeglądać kitowym odtwarzaczem zdjęć (systemowym) i właśnie przez ten program windowsowy nie ma tych plam, zafarbów na zdjęciach.
    W LR mam wyłączone te dwie strzałeczki przy historiogramie.
    Może mam jakąs funkcje włączoną o której nie wiem.
    Może ktoś pomoże co to może być?
    http://przeklej.org/file/xMgrl5/DSC.0163.jpg

Domyślnie

do dupy ten serwis kod prawidłowy a za każdym razem mam informacje: Nieprawidłowy kod z obrazka!
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Domyślnie

http://zapodaj.net/480684e3cb10f.jpg.html
    może teraz będzie łatwiej
    albo tu jest oryginalny raw a puszki
    http://we.tl/AEw0NpkkWM
    Ostatnio edytowane przez robcok ; 03-01-2015 o 14:35

Domyślnie

Bo ta wtyczka wyciąga jpega z rawa - stąd ta różnica. Jeśli użyjesz View NX, to po załadowaniu rawa będziesz miał to samo, co w podglądzie windowsa. LR nie czyta ustawień picture control z puszki - ot cała tajemnica.

A jeśli chcesz się pozbyć tych niebieskich plamek, to pobaw się hue i saturacją purpury (podpowiem: przesuwaj je w lewo) - to nie niebieski robi te cyrki.

Inna sprawa to to, że zdjęcia są strasznie skaszanione.
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

ok dzieki za odpowiedz, już sobie poradziłem własnie zmieniając wartości tymi suwakami
    Zdjęcia, wiem że kaszana bo jestem amatorem i cały czas się uczę, teraz dodatkowo doszedł alkohol i panika jak to podczas takich impez następne fotki będą lepsze. Jakbym mógł prosić o jakieś wytyczne jak fotografować w takich warunkach to bym się nie obraził Nie mam zew lampy dodatkowej ani statywu. Tylko puszka + 18-105 + 35 1.8

Domyślnie

Jak chcesz mieć dobre zdjęcia z takich imprez, to obawiam się, że bez lampy zewnętrznej się nie obejdzie - może być manualna. Technika, tak w skrócie: ustaw na 1/2 mocy albo mniej, wal w sufit lub nawet lekko do tyłu/na boki, ISO w zależności od tego, ile chcesz tła na zdjęciach (im wyższe, tym więcej widocznego tła), przesłona zależna od okoliczności (ilośc osób w kadrze), czas w sumie dowolny, ale nie szybciej niż 1/200. Czas nie ma praktycznie znaczenia na doświetlenie/niedoświetlenie kadru w takich warunkach, a przy dłuższych czasach (pół sekundy i dłużej) zaobserwujesz ciekawe efekty na zdjęciach. Potem szlifuj ustawienia i technikę, kąt ustawienia palnika, zoom i całą resztę... Tego się nie ogarnia w 3 minuty
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

hmm to bede musial zakupic lampe i zaczac sie bawic zdjecia robilem bez lampy bo foty z wbudowana lampa mi nie odpowiadaja bo twarze osob sa poprzepalane..ogolnie sporo fajnych fotek wyszlo nawet ale to nie jest to co bym chcial miec
    jaka byscie polecili lampa niedroga na poczatek do amatorskiego uzytku?

Uprawnienia umieszczania postów