Close

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 57 z 57

Domyślnie

Może co innego przestawiłem ?!?
    Ło matko. A jak aparaty były na klisze, to życie było dużo łatwiejsze...
    Całe szczęście, że wszystkiego można się jeszcze nauczyć
    Dzięki za pomoc

Domyślnie

Panowie.Stosowanie rozszerzonej dynamiki w S5 i S3 Pro jest podobne.Rozszerzona dynamika włączona na stałe czyli 400% powoduje zmniejszenie kontrastu fotografowanej sceny bo duży udział w obrazie maja piksele wrażliwe na szczegóły w cieniach.S one "podbijane" na obrazie i kontrast spada. Natomiast dynamika na 100% nie wykorzystuje matrycy bo działa jak w S2 Pro więc bez sensu. Natomiast użycie auto dynamiki pomijając jej jednostkowe błędy sprawdza się dużo lepiej.Potwierdzam to po sprawdzeniu na ok.30 000 fotkach na S3 Pro

Domyślnie

no czyli ok. na moje: robiac w jpg, ktorych nie planuje sie pozniej zbyt meczyc w kompie, by wyszly ladnie (co ponoc akurat z fuji jest sensowne jak z malo ktora puszka) ustawiamy dynamike na auto. ale jaki jest sens pozbawiac sie informacji w rawie, skoro i tak decyzja o kontrascie zapada przy post-procesie? szczegolnie, ze jak mowi bodajze smurf decyzja o wylaczeniu dodatkowje informacji jest nieodwracalna, bo po prostu nie dzialaja dodatkowe piksele? to troche podobnie jak z czarnobialym negatywem. lepiej go wywolac miekko i ew. nadrobic kontrast papierem, niz wywolac kontrastowo i potem chyba rorysowywac te szczegoly, ktore by sie chciec mialo, a ktorych sie nie ma...

Domyślnie

W S3 Pro RAW wcale nie ma 3024x2016 ale tylko i wyłącznie 3300x2200. Nie wiem czy są to interpolowane piksele czy nie ale wydaje mi się że różnica w proporcjach może wynikać z uwzględniania pikseli obu typów S+R. Jako ze jedne są mniejsze od drugich to wydaje mi się (ale nie jestem pewien ) że biorą mniejszy udział w tworzeniu obrazu stąd w RAW wzrost pikseli tylko o 276 i 184 pxl. na bok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ciacho Zobacz posta
    W S3 Pro RAW wcale nie ma 3024x2016 ale tylko i wyłącznie 3300x2200.
    Coś Ci się pomyliło.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

niezaleznie od tego ile boki maja piksow i w jakich sa do siebie proporcjach (chocby zpuchy wylatywalo 800x600), to obraz z matrycy, gdzie jeden element swiatloczuly odpowiada tylko za jedna skladowa kolorow musi powstac w drodze interpolacji. mniejszej lub wiekszej, dokladniejszej lub mniej, ale interpolacji. nieprawdaz?

Domyślnie

Jeszcze słów kilka o rozszerzonej dynamice w jpg... Niekiedy zdaję się na auto, ale gdzie tylko mogę to jednak próbuję dopasować w1 albo w2. I tak normalnie, to głównie w1 wykorzystuję.
    Nawet jak mały kontrast wychodzi, to bardzo łatwo poprawić, a efekt b.zadowalający Jpg z auto jest - moim zdaniem - mniej wdzięczny do poprawek. Jak jednak prosto na maszynę wrzucać, też ok.

Na marginesie-maszyny frontiera to chyba jakoś rozpoznają fotki z fuji i mają swoje "procedury"- piszę patrząc na odbitki których nie miałem czasu wcześniej porządnie przygotować i liczyłem, że trza będzie poprawiać..a tu niespodzianka .
    Marek

Zakon Fuji

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów