Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Domyślnie

WB można ustawiać skokowo od 2500 do 10000K, w sumie 31 nastawów. Ze zdjęciami w świetle zastanym+lampa z reguły są problemy, ponieważ nie da się ustawić jednej właściwej temperatury. Zawsze część obrazu będzie przebarwiona. Z reguły WB auto działa bardzo dobrze, potrafi zgubić się jednak jeśli płaszczyzny od których odbijamy błysk nie są białe. Najgorzej, jeśli w pomieszczeniu są żółte ściany i zastane światło żarowe. No ale od czego mamy RAF - wyciągałem już zdjęcia np. tancerki w białej sukni oświetlonej wyłącznie czerwonym reflektorem - bez problemów.
    A tak OT, to zdecydowanie lepiej zrobić 100 przemyślanych RAF'ów niż wystrzelać 1000 JPG'ów. Tym bardziej, że na 4G karcie s5 zapisuje około 300 RAF'ów - to przecież osiem filmów!
    Żadna automatyka nigdy nie zastąpi myślenia - że tak sobie pompatycznie pozwolę zakończyć.

Domyślnie

Dzięki...Co do "pstrykania bez opamiętania"- uważam podobnie jak Ty...Robię jednak w jpg, bo powiększenia nieczęsto do 25,4x38,1, a wyżej to w tym roku może ze 3x się trafiło
    Raf głównie eksperymentalnie i owszem - jakość i elastyczność większa, ale czasochłonność również. Mam do wołania raf tylko to co było załączone przy s3 (FinepixViwer czy "jakośtak" ) i jak pomyślę, że miałbym dwie czy trzy setki fotek do tifa czy jpg przekonwertować - to jakoś zachwyt jakością spada .
    W czym Ty raf wywołujesz ? Może link do jakiejś instrukcji uproszczonego wołania rafa masz?

ps.Jak dotąd nie "przejechałem" się na jpg z s3 - uważam, że można w nim dużo jeszcze "zamieszać", bez szkody dla powiększeń. Ale w D70 nie jest już tak fajnie z korygowaniem jpga...
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Też mam Viewer'a oraz Capture One LE. Zastanawiam się nad HS-V3 ale nie mam gdzie przetestować przed kupnem. Do s2 miałem HS-S2 lecz jego nie da się upgrade'ować do V3 . Za to jeśli chodzi o robienie wglądówk JPG to świetnie mi się sprawdza darmowy XnView. O dziwo widzi RAFy z s5 i bardzo sprawnie konwertuje je do JPG.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Tym bardziej, że na 4G karcie s5 zapisuje około 300 RAF'ów - to przecież osiem filmów!
    To nie robisz RAF'ów w trybie rozszerzonej dynamiki (wide range)? Przecież to bez sensu - tracisz największą zaletę tego korpusu.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Smurfie, tłumaczyłem wcześniej że jestem pierdoła elektroniczna.
    Sądziłem, że dynamikę w RAF zmienia się później. Raz użyłem podwyższonej dynamiki w JPG i beznadziejne kolory powychodziły. Napisz coś więcej na temat pracy z rozszerzoną dynamiką albo linki jakieś podrzuć (lub podrzućcie inni czytelnicy) a ja tymczasem zmierzam do krainy Wielkiego Gógla na poszukiwania.
    Z góry dzięki.
    Adam

Domyślnie

Sądziłem, że dynamikę w RAF zmienia się później. Raz użyłem podwyższonej dynamiki w JPG i beznadziejne kolory powychodziły. Napisz coś więcej na temat pracy z rozszerzoną dynamiką albo linki jakieś podrzuć (lub podrzućcie inni czytelnicy) a ja tymczasem zmierzam do krainy Wielkiego Gógla na poszukiwania.
    Z góry dzięki.
    Adam
    Częściowo miałem rację. Jeśli robię JPG, to ustawienie dynamiki na 100% (STD) wyłącza sensory R . Jednak jeśli robię RAFy i chcę później ustawiać dynamikę w HS-V3, to w aparacie MUSI być ustawione na STD!
    Wracajac do JPGów, to w kilku miejscach przeczytałem, że najlepiej ustawić dynamikę na... auto, bo on (aparat znaczy) sam najlepiej oceni ile dodać informacji z R-sensorów.
    Mam kolejne pytanie: czy rozdzielczość M (3024x2016) działa tak, ze zapisuje bezpośrednio informację z matrycy bez żadnych interpolacji? Na logikę tak, jednak pewności nie mam.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Mam kolejne pytanie: czy rozdzielczość M (3024x2016) działa tak, ze zapisuje bezpośrednio informację z matrycy bez żadnych interpolacji? Na logikę tak, jednak pewności nie mam.
    Pozdrawiam
    Na logikę wydaje mi się że nie jest możliwe, by można było uzyskać z tej matrycy obraz bez interpolacji. Ja sobie w każdym razie tego nie wyobrażam.

Domyślnie

Częściowo miałem rację. Jeśli robię JPG, to ustawienie dynamiki na 100% (STD) wyłącza sensory R . Jednak jeśli robię RAFy i chcę później ustawiać dynamikę w HS-V3, to w aparacie MUSI być ustawione na STD!
    Niestety nie masz racji. Jezeli ustawisz w aparacie dynamikę jako "standard", zostanie zapisany RAF tylko z "większych" pikseli (zajmie ok. 13MB) i póżniej w programie HS-V3(V2) nic juz nie jestes w stanie zmienić.
    RAF musi być zapisany jako "wide range" i wtedy w programie Hyper Utility HS-V3(V2) możesz decydować o rozpiętości dynamiki (100-400%). RAF w tym przypadku zajmuje ok. 25MB.
    Ostatnio edytowane przez Smurf ; 23-05-2007 o 23:00
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Sądziłem, że dynamikę w RAF zmienia się później. Raz użyłem podwyższonej dynamiki w JPG i beznadziejne kolory powychodziły
    Rozszerzona dynamika niz w zasadzie nie ma do "kolorów", pozwala jedynie na rejestrację większej ilości szczegółów, głównie w światłach.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    Niestety nie masz racji. Jezeli ustawisz w aparacie dynamikę jako "standard", zostanie zapisany RAF tylko z "większych" pikseli (zajmie ok. 13MB) i póżniej w programie HS-V3(V2) nic juz nie jestes w stanie zmienić.
    RAF musi być zapisany jako "wide range" i wtedy w programie Hyper Utility HS-V3(V2) możesz decydować o rozpiętości dynamiki (100-400%). RAF w tym przypadku zajmuje ok. 25MB.
    Przepraszam, masz rację - źle zrozumiałem angielski tekst (na usprawiedliwienie - drobny druczek pod gwiazdką w instrukcji...)

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów