Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Domyślnie

Napisał bukowy dziad:
    "tia, a kolejnym etapem rozwoju systemu bedzie wyswietlajacy sie na ekranie czerwony napis "error", jesli modelka, ktorą sprzet wykryje bedzie odbiegac od kanonow (nomen omen) urody"

Cicho, sza- bo jak producenci Twój pomysł podłapią, to nie nadążymy z wymianą sprzętu...

Pozdrawiam
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

nie no - wlasnie to by bylo przerazajace. zeby jakis japonski inzynier decydowal, kogo ja moge focic? a do tego pewnie decyzje podejmowal wg swojego gustu i np. nie daloby sie zarejestrowac zadnej babki, bez odpowiednio skonsych oczu

Domyślnie

Monencik. Wygląda na to, że albo ja nie umiem pisać i czytać ze zrozumieniem, albo rozmawiamy na dwa inne tematy...
    Co ma wspólnego sensor AF z podglądem zdjęć?
    Więc jeszcze raz od początku: system rozpoznawania twarzy w s5 ułatwia (jeśli działa) sprawdzenie, czy wykonane już zdjęcie twarzy (jednej lub kilku) jest poprawne - znaczy czy nikt nie zamknął oczu, czy nie poruszyłem aparatem, czy nie prześwietliłem czyjejś twarzy itp, itd. Zamiast przy pomocy kilku czynności - podgląd, zbliżenie, nawigacja - po naciśnięciu jednego przycisku otrzymuję zbliżenie od razu na sfotografowaną twarz (lub po kolei twarze). Tu chodzi tylko o przyspieszenie czynności które z reguły wykonujemy po zrobieniu zdjęca osoby/osób. To tak jakby zrobić sobie action'a w PS.
    System rozpoznawania twarzy w żaden sposób nie uczestniczy w samym procesie wykonywania zdjęcia - pozwala nam jedynie szybciej sprawdzić, czy nie popełniliśmy żadnego błędu i ewentualnie szybciej wykonać kolejne ujęcie lub z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku udać się spokojnie do domu...
    Być może są ludzie dla których będzie to bardzo przydatna funkcja, dla mnie jest zbędna i wydaje się być stworzona jedynie w celach marketingowych (skoro body już znane ze znaną już matrycą łączymy, to trzeba się czymś nowym pochwalić).
    Mnie się wydale to jasne ale oczywiście jak zwylke mogę się mylić...

Domyślnie

agrest - spoko - wiemy o co chodzi. ale chyba mamy prawo sobie tutaj troche offtopowo podywagowac?(nawet nie bardzo offtopowo w sumie - caly czas dyskusja kreci sie wokol tak czy inaczej, mniej lub bardziej przyszlosciowego systemu rozpoznawania twarzy

Domyślnie

Uff, czyli jednak rozmawiamy na dwa różne tematy....
    Moje poczucie humoru zmyliły pojawiające się w wypowiedziach texty typu: MultiCAM1000 czy AF :]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    ...wymagałaby "podglądu na żywo" z matrycy, a ja zastanawiałem się jakim cudem można zmusić sensory układu AF do wykrywania twarzy
    a - to w tym problem. Nie pomyślałem o tym. Dlatego rozpoznanie jest możliwe w kompaktach, a w lustrzankach - nie ma jak. No chyba, że canonie 1 markIII, ale chyba tego tam nie wcisnęli.

!AgresT, nie przejmuj się, rozumiemy, ale ponieważ problem wyjaśniony, to rozpatrujemy różne opcje

bukowy dziad - urody modelki nie będzie szło wykrywać, bo kanony urody na świecie są rózne. Ale np może wykryć mrugnięcie modelki i opóźnić zrobienie zdjęcia?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta

bukowy dziad - urody modelki nie będzie szło wykrywać, bo kanony urody na świecie są rózne. Ale np może wykryć mrugnięcie modelki i opóźnić zrobienie zdjęcia?
    no wlasnie o tym mowilem - jakby system dzialal wg kanonow inzynierow fuji, to pewnie nasi forumowi glamourowcy musieliby zaczac rozgladac sie za modelkami z importu no, moze arashi dalaby rade

ale z tym opoznianiem to tez kiepski pomysl - bo najpierw jedno mrugniecie, potem nie taki grymas twarzy, kosmyk, ktory sie przy okazji zsunie na twarz...spust migawki wciaz zablokowany a oplacony czas za studio leeeci

Domyślnie

!AGresT - pisałeś kiedyś, że rozważałeś zakup i sprawdzałeś s3 - masz więc pewnie jakieś porównanie z s5. Napisz jakie podstawowe różnice w użytkowaniu i szeroko pojętej "ergonomii" między tymi modelami dostrzegasz.
    Interesuje mnie też:
    -dostępność histogramu, czy można go ustawić "na stałe", tak by odpalał się podgląd z wykresem,
    -czy podgląd jest w miarę szybki, tzn. porównywalny np.z nikonami,
    -ile predefiniowanych WB można zapisać i czy np. można im nazwy przypisać,
    -i inne

Wszelkie spostrzeżenia Twoje są dla mnie cenne.

Pozdrawiam
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Więc tak:
    Histogram można włączyć na stałe. Co do szybkości - ja mam włączony podgląd automatyczny (na 2s) i jak odsuwam aparat od oka, to obraz już jest wyświetlony. Predefiniowanych WB jest 5, nie znalazłem możliwości ich nazywania.
    Porównanie do s3 - najbardzie rzuca się w oczy jakość materiałów i wykonania - s5 to wyższa półka. S3, jak i s2, był moim zdaniem (przepraszm innych użytkowników) strasznie plastikonowy. Ergonomia s5 (jak dla człowieka pracującego ponad 15 lat nikonami) idealna. Świetnie wyważony (zwłaszcza z gripem), wszystkie przełaczniki tam, gdzie powinny być. Praktycznie nie uczyłem się tego aparatu - nawet taki antytalent do elektroniki i automatyki jak ja - poruszam się po funkcjach intuicyjnie. Dodatkowym plusem jest możliwość przestawiania najważniejszych parametrów bez wchodzenia do menu (które jest naprawdę przejrzyste i logiczne). Szczerze mówiąc to nie wiem co Ci mam napisać, bo ja nie jestem sprzętowcem i podejście do aparatu mam takie jak Czornyj w podpisie. Reasumując - mi s5 naprawdę bardzo mało przeszkadza w robieniu zdjęć.
    Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to wal śmiało.

Domyślnie

Dzięki !AGresT - będę pytał jak mi się konkretne zapytania pojawią Na teraz to głównie praca z błyskiem mnie interesuje, ale pisałeś że w tym zakresie na manualu pełnym działasz... Może jednak ktoś wie, czy s5 ma również to opóźnienie i b.mocny błysk pomiarowy w ittl-u -jeden z powodów,że nie cenię tego wynalazku...
    -Skuteczność ittl z odchylonym reflektorem z D70 jest (moim zdaniem) żadna-jak to wygląda w s5?
    -Czy można ufać WB auto-w temacie wyżej widać "jakby można" ,ale czy to powtarzalne?
    -Czy podane są temperatury przypisane do "sztywnych", fabrycznych nastawów WB
    (jakiś "piorunek", "chmurka" pewnie jest ) i czy można je korygować "z palca"?

W promieniu kilkudziesięciu kilometrów nie mam szansy w żadnym sklepie wypróbować s5 - łatwiej o D200, więc może różnice ktoś wyłapał praktyczne (te ze specyfikacji są dostępne) i poda?

Pozdrawiam
    Marek

Zakon Fuji

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów