Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Domyślnie Po co jest system "Rozpoznawania Twarzy"?

Nikonowcy zwracam się do Was z odezwą i pytaniem.W Fuji S5 Pro jest system rozpoznawania twarzy.Po co to komu? Czy chodzi tu o to że np.jak jakaś para sobie tańczy na sali to ten system rozpozna twarz i na nia ustawi ostrość a nie np na ręce? Nie rozumiem także dlaczego rozpoznaje on do 10 twarzy na raz u kilku par ? Która w takim razie ostrzy? Zupełnie tego nie kumam a Fuji tak sie tym szczyci.Pomóżcie Rodacy !

nin
    Gość

Domyślnie

no mozesz ustawic az do 10 zakazanych mord i aparat nie bedzie robil zdjec jak wejda Ci w obiektyw :P

Domyślnie

Eeeeee Nin coś mnie ściemniasz. To by było utrudnienie a nie ułatwienie.

Domyślnie

tak jak pisze Nin, domyślnie masz ustawiony "wykrywacz" romana i andrzeja

Domyślnie

np. możesz ustawić tak, że Tusk będzie mniej pomarańczowy ze złości, Romek będzie miał
    mniejszą szczękę, a Kwas będzie wyglądał na trzeżwego.

Taki system ma na celu ograniczenie do minimum pózniejszą obróbkę zdjęć i oszczędza czas.

Podobno następnym fiuczerem będzie możliwość regulacji wzrostu i figury fotografowanych postaci.

Serio.
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meliszipak Zobacz posta
    np. możesz ustawić tak, że Tusk będzie mniej pomarańczowy ze złości, Romek będzie miał
    mniejszą szczękę, a Kwas będzie wyglądał na trzeżwego.

Taki system ma na celu ograniczenie do minimum pózniejszą obróbkę zdjęć i oszczędza czas.

Podobno następnym fiuczerem będzie możliwość regulacji wzrostu i figury fotografowanych postaci.

Serio.
    to co piszesz to jakis fake. przeciez fuji s5 to nie jest puszka reporterska! system po prostu sam naklada blura z odpowiednia selekcja, saturuje oczka, wydluza oczka itd itd...

Domyślnie

@meliszipak
    W sumie już podobny ficzer chyba HP dał w swoim kompakcie zorientowanym na rynek amerykański. Można w aparacie za pomocą odpowiedniej opcji wyszczuplić sfotografowaną postać. :P
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

hehehe.. chłopak sie ładnie zapytał, a Wy go wkrecacie

Tu jest link opisujacy ten system, co prawda na podstawie innego modelu Fuji, ale o to samo chodzi:
    http://www.ipis.pl/artykul.php?idart...0fotograficzne

Domyślnie

Dzięki za sensowne odpowiedzi. Reszcie gratuluję wiedzy fotograficznej a raczej fantazji.

Domyślnie Zgłupiałem po odpowiedzi prz3mo

Jak na razie nie odkryłem w s5 systemu rozpoznającego twarze podczas robienia zdjęć. Instrukcję przekartkowałem (fakt, nie czytałem, ale to 240 stron głównie pierdół) i także niczego takiego nie znalazłem. Jest system rozpoznawania twarzy ale przy podglądzie. Działa to tak, że podczas podglądu zdjęcia na monitorku można wcisnąć odpowiedni przycisk i on wykona (aparat, nie sam przycisk) zbliżenie na twarz (twarze) fotografowanej osoby (osób). Dzięki temu momentalnie możemy sprawdzić czy zdjęcie, a konkretnie buźka na nim, jest ostre. Z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, że działa to jak chce. Czasem w dziwacznym kadrze znajduje twarze a czasem w "oczywistym" portrecie pokazuje zbliżenie na np. guzik koszuli czy coś w tym stylu. Wczesniej na monitorze lojalnie informuje, czy ta funkcja jest dostępna, bo oczywiście nie zawsze.
    Jeśli się mylę, prosze o naukę, pokutę i rozgrzeszenie...

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów