pytanie podstawowe: statyw ma byc przede wszystkim do noszenia, czy przede wszystkim do uzywania? bo to sa dwie mocno rozne kategorie.
drugie pytanie: ile masz wzrostu?
jesli statyw ma byc nie tylko noszony ale rowniez uzywany, to ja bym nie kombinowal tylko i wylacznie w desen jak najnizszej wagi.
akceptujac troche wiecej ciezaru i gabarytu mozna wybrac sprzet na pewno stabilniejszy a czesto tez dajacy wieksza wysokosc robocza - co ma ogromne
znaczenie dla komfortu pracy. ja bym raczej kombinowal w desen umiarkowanego zestawu nogi+glowica - umiarkowanego tzn. dajacego sie tak
rozlozyc, zeby bez wyciagania centralnej kolumny celownik aparatu znajdowal sie maksymalnie 30cm ponizej oczu. dla mnie przy calych 172cm
wzrostu to oznacza w specyfikacji nog okolo 115~120 cm dlugosci po rozlozeniu - z tym ze tu trzeba dokladnie sprawdzac co producent podaje: to ma byc
wysokosc przed wyciagnieciem kolumny). w przypadku statywu przede wszystkim do focenia ta wysokosc powinna IMHO byc 20 cm wieksza, ale to pociaga
za soba i wieksza wage i rozmiar i cene...
co do glowicy - osobiscie nie trawie Manfrotto, bo to jest technologiczny skansen o dziadoskim wykonaniu. mialem dwie, o dwie za duzo, wiec odradzam.
wspomniane Triopo przy moim sporadycznym uzyciu (to tylko moj drugi statyw, podrozniczy) spisuje sie dobrze. nie bede pisal elaboratow jaki to cud
techniki, bo mi nikt za to nie zaplacilale moge na pewno napisac, ze uzywalem tego juz kilkanascie razy (mam od roku) i dziala to jak nalezy. znam
osobe (u ktorej podejzalem ta glowice, zreszta), ktora uzywa dluzej i tez sobie zachwala.
w tym Manfrotto Befree, poza samym producentem i wysoka cena, nie podoba mi sie fakt, ze srednica najcienszego segmentu nozek ma tylko 12mm.
to bardzo malo. statyw pewnie bedzie stabilny na dobrym (niesliskim i twardym) podlozu przy zupelnie bezwietrznej pogodzie, ale pod obciazeniem
D750 tak czy siak bedzie sie tym niewygodnie pracowac, bo ustawienie precyzyjnego kadru bedzie niewygodne. no i na pewno wybilbym sobie z gory
pomysly o pionowych kadrach. IMHO za 1000 PLN mozna duzo lepsze nogi, nawet jesli sie szuka w niskiej kategorii wagowej
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami