Szukaj
FHR dzięki!
sporo gratów
PHR Super!
O to mi właśnie chodziło w tym temacie.![]()
Miałem okazję testować taki zestaw u siebie. Mój wniosek jest taki, że jeżeli nie potrzebujesz GO z 1.4 lub światła, to 1.4 jest zbędny. Jak dla mnie plastyka jest taka sama.
z całym szacunkiem do wszystkich przykładów itd, nie da się jednym zdjęciem ocenić szkła, dlatego bo:
24-70 to jest bardzo dobre szkło, i trzeba przyznać że właśnie na 24 jest najlepsze optycznie, i jest bardzo ostre na 2.8 , ale nie zejdziesz nim poniżej 2.8 , end of story. (jest to jego i minus i plus zarazem) na tym przykładzie masz głównym motyw blisko, a tło daleko, w takim i chyba jedynie takim przypadku będziesz mieć dobrze rozmyte tło prawie zawsze, a diabeł tkwi w tym że nie zawsze tak da się wykombinować, i 1.4 rozmyje Ci tło dużo lepiej niż 2.8. a dzięki temu że masz szeroki kąt właśnie 1.4 da się całkiem znośnie używać (dużo bardziej komfortowo niż na przykład 85 1.4)
Bokeh z 24-70 jest bardzo ok ale tego szkła nie kupuje się dla bokehu, kupuje się bo ma SUPER szybki autofocus, co w połączeniu z f 2.8 daje Ci dużą szansę że przy szybko poruszających się obiektach, będziesz mieć ostre to co chcesz oraz że plastyka zdjęcia będzie zadowalająca, jak chcesz mieć super bokeh - bierz 24 1.4 ale nie licz specjalnie że w niektórych warunkach (jak jest bardzo dużo ruchu) coś złapiesz , wprawdzie mała ogniskowa jest po Twojej stronie i dzięki temu łatwiej ( i jakiś % tam zdjęć Ci wyjdzie) ale mimo wszystko to są szkła do zupełnie innych zastosowań
mam oba szkła i nie oddałbym za nic żadnego
Skontaktuj się z nami