Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Exclamation Co nowego?! Dylemat

Witam. Od jakiegoś czasu robię zdjęcia. Typowowa amatorka, ale chciałbym się tym zając trochę bardziej zawodowo, bo co ukrywać robienie zdjęć dość mocno mnie wciągnęło

Pytania są następujące.
    Jaką puszkę kupić? (chce wymienić moje d3100 na coś lepszego, na samo body budżet to 3500 zł (ew 4000)
    Jaki obiektyw? Mam póki co nikkora 35mm 1.8 oraz standardowo 18-55vr (Kupować będę z biegiem czasu)
    Które książki warto przeczytać? Głównie chodzi mi o fotografowanie portretowe dzieci oraz plenerowe (miasta ,góry)
    Jakie strony z galeriami zdjęć do oglądania? (nigdzie nie mogę znaleźć)

Z góry dzięki !
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 29-12-2014 o 09:48 Powód: pis.

Domyślnie

To chyba musisz zacząć od książek.

Jest ich mnóstwo więc na pewno coś znajdziesz. A jak nie wiesz, które książki wybrać to ja już nie wiem....
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

barracuda bardzo pomocnie. Książek do wyboru do koloru, dlatego pojawiło się pytanie "która". Każda inna, dlatego wolałbym poświęcić czas na coś, co już ktoś przeczytał i poleca.

Nikon d7100 czy też d700?
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 29-12-2014 o 09:47 Powód: int. (spacje wstawiamy PO PRZECINKU, a nie przed)

Domyślnie

No to jest spora różnica. D7100 to DX, a D700 pełna klatka. Dwa zupełnie inne aparaty z różnicą również w cenie i późniejszym doborem szkieł. Zacznij od forum i ogarnięcia swoich priorytetów żebyś chociaż odrobinę sprecyzował czego potrzebujesz. Do przeglądania fot to raczej pixel peeper i 500pix.
    FUJIFILM X-T1 + FUJINON 18-55 F2.8-4 R LM OIS

Domyślnie

Jeśli chesz się*zająć fotografią, jak to ująłeś, trochę bardziej zawodowo, to może najpierw zastanów się*jakie zdjęcia chcesz robić oraz komu i za ile je sprzedawać. Myśliwy bez strzelby to nie myśliwy, ale zanim kupisz fuzję, sprawdź czy w lesie jest jakaś zwierzyna.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Skierniewice

Domyślnie Co nowego?! Dylemat

Wejdź w pełna klatkę. Obejrz na żywo kilka semnarii CreativeLive z najlepszymi w branży. Koniecznie musisz nauczyć sie manipulowania światłem zastanym i sztucznym czyli flashem lub stałym bo fotografia to malowanie właśnie nim.

Kup blendy i przy okazji słonecznego dnia - odbijaj słońce na modela pod rożnymi katami. Obserwuj zachowanie słońca, tego jak sie przemieszcza oraz jego sile która to znów wpływa na jakość światła odbijanego. Ściągnij aplikacje na smartfona i śledź jego poczynania słońca tzn kiedy i jak sie przemieszcza. Kiedy jest najsilniejsze a kiedy najsłabsze. Kiedy zachodzi a kiedy wschodzi. Wyjdź i zrób kilka sesji. Planuj sesje wokół dni słonecznych. W pomieszczeniach zaczni od fotografi blisko okna. Światło wpadające odbijaj dużym arkuszem białym lub czarnym. Obserwuj różnice jakie dają obydwa kolory w odbijające światło. Zrób sobie dwa duże takie arkusze. Pomaluj z jednej strony na biało a z drugiej na czarno. Nimi odbijaj albo zakrywaj światło wpadające przez okno (zastane). Jest to światło najlepszej jakości.
    Ostatnio edytowane przez alf129 ; 29-12-2014 o 14:14

Domyślnie

Daj se na wstrzymanie przez jakiś czas, zadaj to pytanie za kilka miesięcy na tym forum. Będzie konkretniejsze.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi. Preferował bym pełną klatkę (czytałem w całą noc różnice między pełną klatką ,a APS-C)
    Dlatego pytanie teraz jak zareaguje na pełnej klatce nikona d600 ,d700 obiektyw nikkor 35mm 1.8.
    Jaki obiektyw do tej puszki do portretów będzie najbardziej uniwersalny i w miare przystępnej cenie ? (tak na początek ,z czasem pojawi się wiecej sprzętu)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaceko0o Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedzi. Preferował bym pełną klatkę (czytałem w całą noc różnice między pełną klatką ,a APS-C)
    Dlatego pytanie teraz jak zareaguje na pełnej klatce nikona d600 ,d700 obiektyw nikkor 35mm 1.8.
    Jaki obiektyw do tej puszki do portretów będzie najbardziej uniwersalny i w miare przystępnej cenie ? (tak na początek ,z czasem pojawi się wiecej sprzętu)
    Jeśli to portretów, to raczej nie 35mm. Na pełnej klatce to dobrym wyjściem będzie 85mm.

Zakładam, że pytając o 35mm chodzi Ci o wersję DX, więc ta wersja na pełnej klatce spowoduje w większości sytuacji mocną winietę.

Przejrzyj dokładniej forum, tu wszystko już na zadane przez Ciebie pytania zostało napisane.
    pozdrawiam
    Tomek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Skierniewice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaceko0o Zobacz posta

Stary pełna klatka to pełna klatka. Ja sam mam cała linie 1.8G, 1.4 oraz zeissa. Zaczynałem od 50 1.8G i D600. Rozpiętość tonalna w d600/D800/810 napewno co sie przyda. Fotografujesz troszkę ciemniej żeby wyciągnąć w post produkcji z cieni. Bomba sprawa. Obiektyw który masz jest super. Wiadomo to nie jakość Zeiss ale pod niego ja aparat przerabiałem aby manualnie było łatwiej wiec to troche kłopotliwe. Jeśli chodzi o serie G to kupiobym 28, 50 i 85 a sprzedał 35. Te trzy zrobią robotę chyba ze preferujesz zoom.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów