Close

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 76
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    świętokrzyskie/małopolskie

Domyślnie

Koledzy i koleżanki.

Ostatnio zakupiłem D5100 - jutro ma do mnie "przyjść"

Do rzeczy. Nie będę mieć zbyt wiele czasu żeby się z nią zaznajomić a w sobotę idę na studniówkę (nie, nie jako fotograf jako osoba towarzysząca) oczywiście chciałem zabrać aparat i uzyskać lepsze zdjęcia niż klasyczną "małpką".

Tak jak już wspomniałem nie będę mieć czasu aby się z nią zaznajomić. Podstawowe pojęcia czytałem (jednak jest to nic w porównaniu do ogromu wiedzy o fotografii).

Jakich ustawień użyć aby "wyciągnąć" kilka sensownych pamiątkowych zdjęć ?
    Mam tu na myśli iso/czas/przysłona czy jeszcze coś ?

Pytanie wydaje się być abstrakcyjne ale w gąszczu ustawień mógłbym się pogubić a czas i uroczystość będzie uciekać.

Rozumiem że musiałbym potestować ustawienia - czegoś więcej/czegoś mniej.

Jednak z jakimi ustawieniami mógłbym iść żeby dużo nie grzebać ? Czy może włączyć tryb portretowy/auto i dać sobie spokój.

Jeszcze raz piszę jestem amatorem (chodź zdjęcia potrafię robić a raczej mam pomysły na sensowne kadry) tak z systemem Nikona do czynienia nie miałem.
    Może ktoś się wypowie jakich ustawień używa na podobnych uroczystościach ? (np. wesele - a dokładniej już sala weselna czyli w pomieszczeniu)

Z góry dzięki i pozdrawiam.

PS. obiektyw Nikkor 18-105 G ED VR (tak zdaje sobie sprawę że jest ciemnym kitowym obiektywem i wiele nim nie zdziałam - no ale jedak od czegoś muszę zacząć jak każdy z nas)

Domyślnie

Uniwersalnych ustawień nie ma, bo nie wiemy, jakie warunki będziesz miał na miejscu. Jeżeli jesteś kompletnie zielony, to chyba najlepiej zdać się na program zielony

Domyślnie

dejf w takim czasie nie ogarniesz co i jak.... Ustawienia? Nie ma uniwersalnych, każda sala jest inna, warunki się zmieniają sprzęt też, masz tylko wbudowaną więc światłem za bardzo nie poczarujesz. Jeśli nie masz żadnej praktyki to moim zdaniem daj sobie spokój ustaw tryb (auto) i tyle.
    Nikon D5100 |Nikon D7100 | N18-105| N35 |Nikkor 70-200 f/2.8 Grey | N55-300|Sigma 17-50 | N SB-700 |YN-560 II| revuenon 135mm f/2.8 | Velbon DF60 | RF603II

Domyślnie

Ja bym tym razem szedł bez aparatu. Będzię pewnie ktoś kto zrobi dobre zdjęcia.
    Zdjęcia na salach gdzie jest na ogół ciemno robi się stosunkowo trudno przez co możesz się zniechęcić.
    Idz się baw i tyle.

Tak w nawiasie napisałeś to w temacie gdzie potencjalni nabywcy owego korpusu będą mogli odnaleść wady i zalety a Ty jeszcze nie miałes go w ręku
    Ostatnio edytowane przez Przemek-83 ; 29-01-2015 o 21:23
    D5100 / S17-50 F2.8 /Metz52

Oszczędny w słowach
    Miasto
    świętokrzyskie/małopolskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek-83 Zobacz posta
    nie miałes go w ręku

miałem. Nie kupiłbym bez "namacania". Po prostu gdzie indziej oglądałem a gdzie indziej kupiłem.
    W dłoni leży bardzo dobrze - jak dla mnie (mając porównanie do D3200 i Sony A37) także polecam.
    Nie chciałem zakładać nowego tematu to raptem 2/3 posty.

Oczywiście chcę mieć swoje zdjęcia a więc wezmę - będzie z trybem auto (niestety) ale już niedługo "zapoznamy" się bardziej.

I żeby nie było offtopu to "Nikon D5100- same zachwyty" ja na + daje ergonomię. Tyle póki co mogę napisać.

Pozdrawiam!

Domyślnie

To ja uzupełniając wpis....

Ergonomia - Wielkich dłoni nie mam, ale małych też nie i niestety mały palec cały czas mi uciekał i było tak samo, dopiero po zakupie Grip D5100 trzyma się całkiem dobrze, co nie oznacza że świetnie.

Wykonanie - Solidne wszystko się trzyma działa jak należy nie można nic zarzucić. Ale oczywiście króluje plastik plastik i jeszcze trochę plastiku. Niestety taka półka cenowa.

Osiągi - Można zrobić nim naprawdę wszystko, ograniczają nas tak naprawdę nasze umiejętności. Ja robiłem nim weselę, imprezę w klubie, studniówkę, chrzciny, krajobrazy, portrety..... Wiadomo brakuje czasami tych dodatkowych pokręteł ale jak ma się obcykane co i jak działa przez kombinację klawiszy to jest cacy Ważne żeby zmieniać parametry bez patrzenia się na klawisze.

Ogólnie - świetny aparat na początek przygody z fotografią, ja miałem ostatnio dylemat wymienić go na D7100 czy może poszerzyć szklarnię? Stwierdziłem, że jak na razie daje on radę i zdecydowałem się na zakup 70-200 f/2.8 zamiast nówki D7100... I zrobiłem dobrze, ale tym kolejny zakup to już nowa puszka bo D5100 ma już 70.000 klapnięć przy 100.000 będzie wymiana i pójdzie jako świetny zapas do torby.

Polecam gorąco
    Nikon D5100 |Nikon D7100 | N18-105| N35 |Nikkor 70-200 f/2.8 Grey | N55-300|Sigma 17-50 | N SB-700 |YN-560 II| revuenon 135mm f/2.8 | Velbon DF60 | RF603II

Domyślnie

dejf, jakkolwiek być nie robił, ustaw koniecznie format zapisu raw+jpg. A zwłaszcza jeśli będziesz używał trybu auto, który chętnie używa czułości 3200. Zdjęcia robione z czułością 3200 wyglądają nieźle z jpg, ale z rawa mogą wyglądać bez porównania lepiej.

I zaopatrz się w kartę minimum 16GB, class 10 (zapis przynajmniej 10MB/s), i najlepiej w drugą podobną na zapas.

Domyślnie

@dejf
    Z racji tego, że od kiedy 5100 wpadła w moje ręce i trzepię nią około 100-200 zdjęć prawie codziennie polecam Ci fotografowanie na programie P i testowanie "par" przesłona-czas pokrętłem selektora.
    Jeśli robisz zdjęcia w jaśniejszych miejscach (np. przy stole) wyłącz lampę i ustaw ISO na 1600 (2000) i powinno być ok.
    A jak dalej będzie niezadowalająco, to przełącz się na auto bez lampy

Co do ochów i achów to po założeniu do 5100 obiektywu 35 f1,8 stworzyłem sobie wspaniały zestaw do fotografii pseudo-portretowej jak i "domowego" reportażu
    Kitowa 18-130 musi poczekać na cieplejsze i bardziej słoneczne dni.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dejf Zobacz posta
    I żeby nie było offtopu to "Nikon D5100- same zachwyty" ja na + daje ergonomię. Tyle póki co mogę napisać.
    Piszesz o tej ergonomii bo chyba nigdy nie miałeś innego modelu, seria D3xxx moim zdaniem ma lepszą ergonomię ze względu na lepszy ułożenie przycisków.
    W D5100 ze względu na uchlany ekran rozmieszczenie przycisków jest beznadziejne, ale to moje zdanie.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Pisanie o ergonomii na + w przypadku serii D3xxx i D5xxx jest na wyrost. D3xxx to najniższa, najbardziej okrojona seria, D5xxx niby wyżej, ale przez odchylany ekran traci się na guzikologii. Jeśli w tych seriach ergonomia to zaleta to przepraszam, ale co jest punktem odniesienia??? D7xxx albo body FX mają gorszą ergonomię?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów