Koledzy i koleżanki.
Ostatnio zakupiłem D5100 - jutro ma do mnie "przyjść"
Do rzeczy. Nie będę mieć zbyt wiele czasu żeby się z nią zaznajomić a w sobotę idę na studniówkę (nie, nie jako fotografjako osoba towarzysząca) oczywiście chciałem zabrać aparat i uzyskać lepsze zdjęcia niż klasyczną "małpką".
Tak jak już wspomniałem nie będę mieć czasu aby się z nią zaznajomić. Podstawowe pojęcia czytałem (jednak jest to nic w porównaniu do ogromu wiedzy o fotografii).
Jakich ustawień użyć aby "wyciągnąć" kilka sensownych pamiątkowych zdjęć ?
Mam tu na myśli iso/czas/przysłona czy jeszcze coś ?
Pytanie wydaje się być abstrakcyjne ale w gąszczu ustawień mógłbym się pogubić a czas i uroczystość będzie uciekać.
Rozumiem że musiałbym potestować ustawienia - czegoś więcej/czegoś mniej.
Jednak z jakimi ustawieniami mógłbym iść żeby dużo nie grzebać ? Czy może włączyć tryb portretowy/auto i dać sobie spokój.
Jeszcze raz piszę jestem amatorem (chodź zdjęcia potrafię robić a raczej mam pomysły na sensowne kadry) tak z systemem Nikona do czynienia nie miałem.
Może ktoś się wypowie jakich ustawień używa na podobnych uroczystościach ? (np. wesele - a dokładniej już sala weselna czyli w pomieszczeniu)
Z góry dzięki i pozdrawiam.
PS. obiektyw Nikkor 18-105 G ED VR (tak zdaje sobie sprawę że jest ciemnym kitowym obiektywem i wiele nim nie zdziałam - no ale jedak od czegoś muszę zacząć jak każdy z nas)
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami