Szukaj
No i te proporcje o wiele lepsze. Prostowanie do linii brzegowej jest bezsensowne, przecież nie jesteś w stanie ocenić, czy oś optyczna jest do brzegu prostopadła, a tylko wtedy byłaby pozioma. W tym przypadku mamy podwójne przekłamanie optyki. Po pierwsze należy zlikwidować nadmierny zbieg perspektywiczny w pionie, spowodowany celowaniem osi optycznej sporo poniżej horyzontu. Daje to wyraźne zbiegi pionów budowli, które z tej odległości powinny być praktycznie zerowe. Potem likwidacja pochylenia całego kadru w prawo będzie w tym wypadku (obecność pionowych krawędzi budowli) prosta. Jeśli nie chce Ci się wykonać korekty perspektywy pionowej, to prostuj kadr do pionu położonego jak najbliżej środka.
A new shit has come to light...
Jak dla mnie to nadal krzywo. Zobacz najbliższy nas narożnik - nie jest pionowy. Jak wyprostujesz to pewnie wieże polecą w lewo.
Dla mnie problem tej foty to sprawa rozszerzania się perspektywy ku górze.
Jak się robi na 14mm i nie trzyma poziomu, to korekcja jest później obowiązkowa... chyba, że chcemy mieć efekt krzywizn jakie daje z dobrodziejstwem inwentarza obiektyw![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Nie to ,zeby mi sie nie chcialo tylko niewiem jak ,drugim razem rozciagnolem sietke i prostowalem do: wiezyczek,rynny biegnacej po scianie i patrzylem tez na choinki i dalej lipa.
Jak ktos ma jakis pomysl to niech wrzuci tak wyprostowana fote
To nie krzywizny wynikające z Twojej pracy, ale dystorsje obiektywu. Niektóre programy graficzne mają nawet skrypty likwidujące to zjawisko.
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Skontaktuj się z nami