Close

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 84
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zachodniopom. Dębno
    Wpisów
    2

Domyślnie

Na razie muszę zadowolić się tym co posiadam. Mój stary komp nie chce nawet RAW - ów otwierać a na nowy po prostu mnie nie stać. Dziękuję wszystkim za rady.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JE56 Zobacz posta
    Mam jeszcze jedno pytanie, co zrobić żeby niebo nie miało przepałów?
    Stosujesz kompensację ekspozycji? Do kontrastowych scen proponuję stosowanie mało kontrastowych ustawień aparatu, np neutral.
    A do rawów nie jest potrzebny najnowszy sprzęt, tylko odpowiednie oprogramowanie. Mój komputer ma już 6,5 roku i pozwala na dość sprawną obsługę rawów.
    Ostatnio edytowane przez sl011 ; 27-12-2014 o 21:23

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zachodniopom. Dębno
    Wpisów
    2

Domyślnie

Dziękuje za radę a przy okazji znalazłem funkcję wyostrzenie w skali od 0 do 9 i miałem ustawione na 0, to to może jest przyczyną słabej ostrości.Jutro wypróbuję jak pogoda pozwoli.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zachodniopom. Dębno
    Wpisów
    2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sl011 Zobacz posta
    Stosujesz kompensację ekspozycji? Do kontrastowych scen proponuję stosowanie mało kontrastowych ustawień aparatu, np neutral.
    Dzisiaj przy - 8 st poszełem zrobić próbę przy nowych ustawieniach body i widzę że chyba bez filtrów się nie obędzie, myślę o fotografowaniu pod słońce albo RAW - y i obróbka komp. Już skadrowałem celowo tak aby słońce było poza nim to i tak LG przepalona.

[/IMG]

Domyślnie

Spróbuj jeszcze obniżyć kompensację ekspozycji, żeby przyciemnić.
    Jak napisał TOP67, spróbuj też hdr. Przy takich statycznych ujęciach powinno to dać dobre rezultaty. Nie napisałeś, jaki masz aparat. Wiele nikonów ma 2-zdjęciowy "auto-hdr" lub auto-bracketing.
    No i zastanów się poważnie nad robieniem w raw. Raw może cudów nie zdziała, ale na pewno da dużo większe możliwości jeśli chodzi o światła cienie, kontrasty, nie wspominając o kolorach. Takie prześwietlenia i niedoświetlenia, jakie są na Twoich zdjęciach (przynajmniej na niektórych), prawdopodobnie dałoby się odzyskać z nefa.

A w ostateczności pozostają Ci... "artystyczne przepały".

Edit: Możesz też próbować robić zdjęcia o mniej kontrastowej porze dnia.
    I uważaj z robieniem zdjęć słońca! Słońce może popsuć aparat i/lub oczy.
    Ostatnio edytowane przez sl011 ; 29-12-2014 o 10:27

Domyślnie

Jeśli rozpiętość tonalna jest naprawdę duża, a w przypadku lasu i zdjęć pod słońce prawie zawsze tak będzie, to i z rawa niewiele wyciągniesz. Trzeba robić dwie fotki, raz naświetlać na cienie, raz na światła, a później kleić w programie do obróbki.
    Pozdrawiam.
    Darek Bagiński.
    Blog

Domyślnie

Po pierwsze: rob zdjecia tylko w RAW (NEF), pozniej docenisz to jak umiejetnosci i swiadomosc fotograficzna Ci wzrosnie.

Po drugie: fotografujac pod slonce, w lesie musisz zrobic kilka zdjec i je laczyc w PS (np. technika "luminosity masks") czyli "reczny" HDR. Lepszej metody nie ma. Ewentualnie mozesz sprobowac uzyc wtyczki LR Enfuse do Lightroom, daje dosc naturalne rezultaty.

Pozdrawiam
    Pawel
    D750, N16-35, N70-300, Sigma 24-105, D7100, N16-85

Domyślnie

JE56, rób w raw. Nawet jeśli nie masz odpowiednio mocnego komputera, to może niedługo Ci się taki trafi. Poza tym - sprawdź, czy nie masz przypadkiem przetwarzania rawów w aparacie (nie wiem jaki aparat używasz).
    Jak poużywasz raw, to zobaczysz że to zupełnie inna bajka niż jpg.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zachodniopom. Dębno
    Wpisów
    2

Domyślnie

Dziękuje za rady. Posiadam aparat D7100 i kitowy obiektyw N 18 - 105. HDR- ów z body jeszcze nie robiłem, u mnie jest ta funkcja, muszę wypróbować.Wstawię jeszcze dwie foty, jedna z tego samego miejsca tylko odwróciłem się tyłem do słońca, a druga była zrobiona godzinę wcześniej gdy słońca nie było w ogóle. Być może źle ustawiam parametry.

1
    [/IMG]

2
    [/IMG]

Domyślnie

Wbrew pozorom, gdy nie ma słońca, to dużo łatwiej przepalić niebo. Jeśli nie ma ciemnych chmur, tylko biała masa, to nie ma szans na poprawne naświetlenie z jednej klatki.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów