Na razie muszę zadowolić się tym co posiadam. Mój stary komp nie chce nawet RAW - ów otwierać a na nowy po prostu mnie nie stać. Dziękuję wszystkim za rady.
Szukaj
Na razie muszę zadowolić się tym co posiadam. Mój stary komp nie chce nawet RAW - ów otwierać a na nowy po prostu mnie nie stać. Dziękuję wszystkim za rady.
Stosujesz kompensację ekspozycji? Do kontrastowych scen proponuję stosowanie mało kontrastowych ustawień aparatu, np neutral.
A do rawów nie jest potrzebny najnowszy sprzęt, tylko odpowiednie oprogramowanie. Mój komputer ma już 6,5 roku i pozwala na dość sprawną obsługę rawów.
Ostatnio edytowane przez sl011 ; 27-12-2014 o 21:23
Dziękuje za radę a przy okazji znalazłem funkcję wyostrzenie w skali od 0 do 9 i miałem ustawione na 0, to to może jest przyczyną słabej ostrości.Jutro wypróbuję jak pogoda pozwoli.
Dzisiaj przy - 8 st poszełem zrobić próbę przy nowych ustawieniach body i widzę że chyba bez filtrów się nie obędzie, myślę o fotografowaniu pod słońce albo RAW - y i obróbka komp. Już skadrowałem celowo tak aby słońce było poza nim to i tak LG przepalona.
[/IMG]
Spróbuj jeszcze obniżyć kompensację ekspozycji, żeby przyciemnić.
Jak napisał TOP67, spróbuj też hdr. Przy takich statycznych ujęciach powinno to dać dobre rezultaty. Nie napisałeś, jaki masz aparat. Wiele nikonów ma 2-zdjęciowy "auto-hdr" lub auto-bracketing.
No i zastanów się poważnie nad robieniem w raw. Raw może cudów nie zdziała, ale na pewno da dużo większe możliwości jeśli chodzi o światła cienie, kontrasty, nie wspominając o kolorach. Takie prześwietlenia i niedoświetlenia, jakie są na Twoich zdjęciach (przynajmniej na niektórych), prawdopodobnie dałoby się odzyskać z nefa.
A w ostateczności pozostają Ci... "artystyczne przepały".
Edit: Możesz też próbować robić zdjęcia o mniej kontrastowej porze dnia.
I uważaj z robieniem zdjęć słońca! Słońce może popsuć aparat i/lub oczy.
Ostatnio edytowane przez sl011 ; 29-12-2014 o 10:27
Jeśli rozpiętość tonalna jest naprawdę duża, a w przypadku lasu i zdjęć pod słońce prawie zawsze tak będzie, to i z rawa niewiele wyciągniesz. Trzeba robić dwie fotki, raz naświetlać na cienie, raz na światła, a później kleić w programie do obróbki.
Po pierwsze: rob zdjecia tylko w RAW (NEF), pozniej docenisz to jak umiejetnosci i swiadomosc fotograficzna Ci wzrosnie.
Po drugie: fotografujac pod slonce, w lesie musisz zrobic kilka zdjec i je laczyc w PS (np. technika "luminosity masks") czyli "reczny" HDR. Lepszej metody nie ma. Ewentualnie mozesz sprobowac uzyc wtyczki LR Enfuse do Lightroom, daje dosc naturalne rezultaty.
Pozdrawiam
Pawel
D750, N16-35, N70-300, Sigma 24-105, D7100, N16-85
JE56, rób w raw. Nawet jeśli nie masz odpowiednio mocnego komputera, to może niedługo Ci się taki trafi. Poza tym - sprawdź, czy nie masz przypadkiem przetwarzania rawów w aparacie (nie wiem jaki aparat używasz).
Jak poużywasz raw, to zobaczysz że to zupełnie inna bajka niż jpg.
Dziękuje za rady. Posiadam aparat D7100 i kitowy obiektyw N 18 - 105. HDR- ów z body jeszcze nie robiłem, u mnie jest ta funkcja, muszę wypróbować.Wstawię jeszcze dwie foty, jedna z tego samego miejsca tylko odwróciłem się tyłem do słońca, a druga była zrobiona godzinę wcześniej gdy słońca nie było w ogóle. Być może źle ustawiam parametry.
1
[/IMG]
2
[/IMG]
Wbrew pozorom, gdy nie ma słońca, to dużo łatwiej przepalić niebo. Jeśli nie ma ciemnych chmur, tylko biała masa, to nie ma szans na poprawne naświetlenie z jednej klatki.
Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.
było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II
moje pstryki, na fejsie, instagram
Skontaktuj się z nami