Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Sesja samochodowa

Witam przyjaciele
    Znajomy poprosił mnie o wykonanie sesji samochodu Audi A6 (2014 - prosto z salonu), która ma pokazywać powłokę lakierniczą (jak lustro) w celu umieszczenia ich na nowej na stronie jego myjni samochodowej zajmującej się auto detailingiem. Chce on 5 zdjęć dwa zdjęcia całego samochodu i trzy zdjęcia zwracające uwagę na detale. Nigdy wcześniej nie zajmowałem się czymś takim komercyjnie i nie wiem na ile wycenić taką pracę. Proszę powiedzcie ile byście wzięli za powyższe zlecenie.
    Pozdrawiam
    Michał

Domyślnie

Nie obraź się - jeśli nie potrafisz wycenić tej roboty to najprawdopodobniej nie potrafisz jej też wykonać. Dla mnie to robota tak lekko od 5000 zł (co nie oznacza, że bym się za tyle jej podjął - bo moje studio nie jest pod takie tematy). I ta propozycja uwzględnia to, że to nie jest producent aut.

Pozdro
    Wiesiek
    Ostatnio edytowane przez Wujot ; 27-12-2014 o 22:10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wujot Zobacz posta
    Nie obraź się - jeśli nie potrafisz wycenić tej roboty to najprawdopodobniej nie potrafisz jej też wykonać.
    ja pier....., jak czytam takie rozpoczęcie wypowiedzi, to aż mnie czka...

Cytat Zamieszczone przez Wujot Zobacz posta
    Dla mnie to robota tak lekko od 5000 zł (co nie oznacza, że bym się za tyle jej podjął - bo moje studio nie jest pod takie tematy). I ta propozycja uwzględnia to, że to nie jest producent aut.
    Nie zapłaci mu tyle, daje flaszkę siwuchy, że nie.
    Jak usłyszy taką cenę, to poszuka dobrego "fascynata" za 500 - 1000 zł.
    Gdyby był gotów zapłacić dobre pieniądze, szukałby fotografa z odpowiednim portfolio, a nie znajomego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rul3z Zobacz posta
    j
    Nie zapłaci mu tyle, daje flaszkę siwuchy, że nie.
    Jak usłyszy taką cenę, to poszuka dobrego "fascynata" za 500 - 1000 zł.
    Gdyby był gotów zapłacić dobre pieniądze, szukałby fotografa z odpowiednim portfolio, a nie znajomego
    Pewnie masz rację ale zauważ, że padło

Proszę powiedzcie ile byście wzięli za powyższe zlecenie.
    A ponieważ fotografowałem studyjnie auta (a konkretnie autobusy) i wiem ile jest z tym roboty to odpisałem

A Ty za ile byś takie zlecenie zrobił???

Pozdro
    Wiesiek

Domyślnie

Gdybym widział, że znajomy chce mi dać zarobiać, a nie szuka taniego rozwiązania, to myślę, że ze zniżką dla znajomego ~2tys netto, oczywiście na FV, bo jestem vatowcem. Gdyby to był mój DOBRY znajomy/przyjaciel, to mimo, iż byłby majętny, to nie skasowałbym go w ogóle.

Domyślnie

2000 zł netto za 5 zdjęć auta dla studia AD?
    Chyba czas zmienić branżę z AD na zarabianie fotografią.

Nie wiem panowie jakie macie portfolio, doświadczenie itd ale prowadząc studio AD nie dałbym Wam takich pieniędzy za 5 zdjęć gdzie koszt w zależności od pakietu i miasta gdzie znajduje się firma waha się pomiędzy 1000-4000 zł.
    Ostatnio edytowane przez wojtassss ; 29-12-2014 o 16:23
    D5100 + N 18-55 3,5-5,6 + N 55-200 4-5,6 + SIGMA 10-20 4-5,6 + N 50 1.8G + Velbon 888DX + grip + filtry + i wiele innych

Domyślnie

A co w tym dziwnego ze 2 tyś za zdjęcia?
    za zdjęcia dzięki którym firma przez x lat będzie zarabiać...
    D750 : D800 : D500 : D7200 : AF-S 16-35 4 VR : AF 24-120 4 VR : AF 20 2.8 : AF-S 80-200 2.8 : AF-S 400 2.8 : AF-S 500 4 VR : SB900 : SB800 : WT-4 : UT1
    www.mjagielski.pl www.photoaction.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtassss Zobacz posta
    gdzie koszt w zależności od pakietu i miasta gdzie znajduje się firma waha się pomiędzy 1000-4000 zł.
    A ile czasu zajmuje zrobienie tego pakietu???

Pozdro
    Wiesiek

Domyślnie

5 dni po 12-14 h
    D5100 + N 18-55 3,5-5,6 + N 55-200 4-5,6 + SIGMA 10-20 4-5,6 + N 50 1.8G + Velbon 888DX + grip + filtry + i wiele innych

Domyślnie

Jak widać może być trudno znaleźć kompromis bo nie tylko "moje" 5000 zł za tę robotę ale nawet "śmieszne" 2000 zł mogą się wydawać kwotą nie do przyjęcia. Dlatego unikam jak ognia klientów zamawiających foty pierwszy raz. Uwielbiam zaś tych, którzy po 6 próbach uzyskania dobrego materiału wreszcie zaczynają wiedzieć czego oczekują i mieć świadomość cen a chociaż słuchać. Choć oczywiście podstawą są ci stali bo "docieranie się" 5x miesięcznie aby zrobić jedną robotę na dwa lata - brrr. Ostatnio byłem świadkiem rozmowy gdzie młoda dziewczyna (życzę jej powodzenia) otwierająca lokal gastronomiczny wyciągnęła materiał referencyjny z świetnie zrobioną fotografią będącą wypadkową znakomitej stylizacji z bardzo wyszukanymi gadżetami (parę dni poszukiwań), świetnego wnętrza, dobrego kucharzenia i oczywiście dobrej roboty fotografa. Mój wspólnik z producentką oszacowali tę robotę na kilkanaście tysięcy - lekkie zdziwko bo klientkę stać było na ułamek tej kwoty. Więc przyszło zmienić koncepcję.
    W tym konkretnym przypadku też należałoby tak uczynić rezygnując ze zdjęć całego auta co znakomicie uprościłoby realizację. Szczególnie, że te całościowe foty i tak niczego specjalnego nie pokażą . A nawet jest spore ryzyko, że na tle doskonałych zdjęć firmowych wprost odstręczą. Powiem więcej zdjęcia szczegółów też niewiele powiedzą. Ale bez problemu można opracować koncepcję, która nie wprost pokaże jak bardzo dobry efekt został osiągnięty.
    Za to myślenie jednak trzeba zapłacić, i być może to różni np moją propozycję od innych...

Pozdro
    Wiesiek
    Ostatnio edytowane przez Wujot ; 30-12-2014 o 01:40

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów