Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Początki

Post Początki

Witam serdecznie całe forum wybaczcie że tak późno ale google nie odpowiada na moje wszystkie pytania ^ ^ , jednak przejdę do sedna chciałbym zacząć swoją przygodę z fotografią od starych aparatów na klisze (przepraszam za moje nie wyrafinowane słownictwo ale jestem zielony ) czy możecie coś polecić ???
    Pozdrawiam

Domyślnie

Witamy
    Zupełnie zaczynasz przygodę z fotografią? Od zera?
    Musisz zadać pytanie ciut konkretniej.
    Piszesz w dziale o analogowych nikonach, więc czy chodzi ci o nikony? Czy masz obiektywy nikona (jakie, mają pierścień przysłon? - te najnowsze nie mają).
    Czy też wybór firmy nie ma dla ciebie znaczenia?
    Jelsi tak - to co z formatem - mały obrazek czy może średni format?
    Najważniejsze - ile kasy chcesz przeznaczyć (na aparat + obiektyw)
    Czy wystarczy jeden obiektyw (stałoogniskowy czy zoom). Jeśli tego ne wiesz to choć napisz co chcesz fotografować, bo to trochę okresla jaki sprzet, jakie obiektywy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Niech zacznie od tego, od czego pewnie większość z nas zaczynała, jeśli chodzi o SLR - Zenita z Heliosem 50mm.

Kup tylko takiego, który ma choć pomiar światła (jak nie przez obiektyw, to tuż nad nim ), bo inaczej możesz szybko się zniechęcić
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Odradzam Zenita. Po co on? Różnica w cenie do porządnego sprzętu to .. parę piw. Nienajlepsza migawka. W większości modeli zakres czasów jest wręcz skandaliczny.

Niech się pierw kolega określi czego szuka.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Zaczynam przygodę z aparatami na kliszę oczywiście używałem aparatów cyfrowych Ale chciałbym zacząć od Nikona akurat bo kilku moich znajomych poleciło mi tę firmę ^ ^ Jeżeli moglibyście to używajcie jakiś mniej fachowych nazw takich jak " SLR Przesłony Pierścienie Pomiar Światła itd. ) Przepraszam że nie określiłem co chciałbym fotografować mianowicie to chciałbym uwieczniać chwile ze znajomymi , mam motocykl to czasem zrobiłbym zdjęcie , No jakieś obiekty np. Zamek , Góry w sumie tyle... Ale chciałbym nie chciałbym robić tego za pomocą aparatu cyfrowego mam po prostu sentyment do czarno białych zdjęć i do tego że wyjmę je z klasera i powspominam stare czasy .

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Nikon F70, super stosunek ceny do jakości.
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

F301
    Gniotsa nie łamiotsa
    Ma wszystko co potrzeba, metalowy jest.
    Mam od lat i działa.
    Tani. Mały.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Hmmm oba aparaty mają świetne opinie trudno się zdecydować. A jaki obiektyw dokupić aby pasował ?

W sumie to powinienem zapytać jaki obiektyw trzeba dobrać aby wykonywać dobre ujęcia wyżej wymienionych prze ze mnie rzeczy
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 20-12-2014 o 23:14

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Mały, to jest FG... miałem i do dziś żałuję, że sprzedałem.

Najpierw musisz wybrać puszkę, bo nie do wszystkich dasz manuala a automatyką.
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

ALF a co powiesz na temat F 501 bo czytałem i wielu użytkowników bardzo mocno go chwaliło ?

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów