Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Początki

Domyślnie

Ja nie ALF, ale też Jacek, to odpiszę
    F501 - świetny model, chyba pierwszy nikon z AF, ale tak powolnym, że zapomnij
    F301 to prawie to samo co 501, ale bez AF. Więc czy kupisz 301 czy 501 - wsio ryba.
    F70 - też dobra propozycja, podobnie jak F80 czy "mój" F801
    Klasa sama w sobie to F100, ale on jest już droższy.
    Natmiast to co wyżej to już są aparaty z elektrycznym naciągiem, z AF (301 bez AF).
    Może chcesz sięgnąć bardziej wstecz, do aparatów bez AF, bez silników naciagu filmu?
    Mój typ to Nikon FA, choć jego pietą achillesową jest bateryjka, która się za szybko wyczerpuje (pomiar światła i migawka)
    Klasyka klasyki to Nikon FM i FE, każdy z nich był robiony w kilku wersjach. Najnowszy FM 3A jest już drogim modelem.
    Proponuje FE (lub lepiej FE2) - ten model ma jedną automatykę (oprócz manuala oczywiście).
    Cała masę zwolenników ma Nikon F3. Ja nie należę do jego fanów, bo "błyskam", a on ma kiepski czas synchro i bzdurną stopkę pod lampę błyskową. Wg mnie model przewartościowany mocno w stosunku do jego mozliwości.

Szkła - tu istotne czy wybierasz model z AF czy bez AF. Nie ma sesu rozpisywać się o szkłach AF jak wybierzesz body bez tego systemu. I na odwrót. Generalnie szklarnia ma swoje odpowiedniki tu i tam.
    Ale .. solidniejsze, lepiej wykonane sa te szkła bez AF.

Jak chcesz smakować "retro" fotografii to kup aparat z dźwignią naciagu filmu i bez AF
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 21-12-2014 o 00:47
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Tak jest, Jacek wie co mówi
    Na Twoim miejscu rozważył bym któryś z tych par:
    Manual - FG lub FE-2
    AF - F70 lub F100
    Pierwsze to wybór prostszy, mniejszy, lżejszy i bardziej ekonomiczny, drugie, to sprzęt marzeń z dawnych lat
    Jak wybierzesz, to zaczynasz szukać szkieł i błyskotki pod konkretne body.
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Ja dopisze f401. Niestety plastik fantastik. Element np zamknięcia kasetki ułamał mi sie i teraz od lat juz gumkami zapięty aparat...zdjęcia robi nadal. Bardzo fajny aparacik.

A co do retro to FTn takie były. Tez mam. Potęga sama w sobie. Klasyka. Piekne uczucie miec w ręku taki aparat.

Ale polece i tak wspomniany juz f301.
    Ma wszystko co trzeba i nie ma wad. Jak wspomniano wyżej, nie bedzie problemu z af i kalibracji w serwisie
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Może zacznij od określenia czego oczekujesz, jakie szkło (lub szkła) będą ci potrzebne. Czy ma współpracować ze szkłami typu G, Czy konieczna jest automatyczna ekspozycja (Tryb A, czy również P), czy konieczny jest AF? Czy musi być Nikon? Co jest priorytetem i jaki zakładasz na to budżet.
    W tej chwili ceny sprzętu analogowego są niskie, a jest go sporo. Minolty, Contaxy, Pentaxy, Nikon, Canon, Leica, Ricoh i wiele innych. Część systemów już nie jest rozwijana lub nie ma tych firm (jak Contax), ale szkła są doskonałe. Pentax, Prctica i Ricoh współpracują z m42. Zenita też bym odradzał. Trafisz na mechanicznie felerny korpus i całą frajdę szlag trafi. Body analogowe ma drugorzędne znaczenie, istotniejsze są obiektywy.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Dzięki wam wszystkim zdecydowanie wolałbym Aparat bez AF. Zdecydowanie chciałbym Nikona. Bardzo kuszący jest ten FE-2 ^ ^ szukałem trochę i cena samej puszki waha się od 200 - 350zł.

Ale jednak zacznę od FG mam raczej będzie prostszy do ogarnięcia :P
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 21-12-2014 o 21:14

Domyślnie

I dobrze ; kup do tego korpusu jakąś fajną manualną 28/2.8 AI/AIS ; będzie na początek i pięknie i klasycznie.

Domyślnie

Ciężko nazwać FE skomplikowanym aparatem. Gruntowne poznanie go zajmie ci niecałe 5 min
    FE jest legendarnym wręcz sprzętem. Ale FG to też dobry wybór.
    Co do obiektywów. Potrzebujesz porad?
    Szkiełka okaza sie drozsze od body (bo pewnie kupisz 2-3 obiektywy).
    Jesli robisz portrety popatrz na 105/2.5
    Foto uliczna to często 35 mm. Krajobrazy to jeszcze szerzej.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jeżeli byś Jacku i reszto forum doradzic gdzie dostane tanią i sprawną puszkę FG i jakie dokupić szkiełka to będzie lepsze niz prezenty pod choinkę

Domyślnie

Ebay lub allegro?

Domyślnie

Dobra tam zacznę poszukiwania

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów